Rezerviştii israelieni refuză convocările. Ei sunt supăraţi din cauza contrareformei din Justiţie

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.07.2023 - 21:17
Rezerviştii israelieni refuză convocările - Foto: Profimedia Images

„Suntem supărați” - spun rezerviştinisraelieni. Tensiunile cresc, pe măsură ce aceştia emninţă că vor refuza convocările. Conflictul legat de planurile lui Netanyahu de a revizui Justiţia duce la nesupunere civilă și potențiale riscuri de securitate majore.

SHARE

De-a lungul anilor săi de serviciu, Zur Allon, în vârstă de 46 de ani, un locotenent-colonel în rezervă din forțele speciale de artilerie din Israel, nu și-a imaginat niciodată o zi în care ar refuza să se prezinte la serviciu.

„Jumătate din compania mea a fost aruncată în aer, în Liban. Mi-am dat mulți ani din viața mea apărând această țară”, a spus Allon, unul dintre liderii Brothers and Sisters in Arms, un grup de presiune format din peste 60.000 de rezerviști ai Forțelor de Apărare Israelului (IDF), înființat la începutul acestui an, în semn de protest împotriva propunerii de revizuire a sistemului judiciar.

Rezerviştii israelieni refuză convocările

„De aceea suntem atât de supărați”, a spus el. „Guvernul încalcă un contract foarte simplu, pe care îl avem – pentru a proteja un Israel evreu și democratic.”

IDF a fost imaginat de fondatorul țării, David Ben-Gurion, ca armata populară: un instrument apolitic de criză, care ar reuni israelieni din diverse medii etnice, religioase și socioeconomice și ar ajuta la construirea unui sentiment de coeziune socială.

De-a lungul anilor, această viziune a fost diluată, iar inegalitățile și diviziunile din societatea israeliană se reflectă în componența forțelor sale armate.

Citeşte şi: Premierul israelian Benjamin Netanyahu, spitalizat de urgență. Are nevoie de stimulator cardiac

Cetăţenii arabi ai Israelului nu sunt recrutaţi. Există o luptă juridică de lungă durată, pentru a stabili dacă comunitatea ultraortodoxă ar trebui să fie scutită de proiect, dar serviciul militar este încă o parte definitorie a etosului naţional.

Poate că nu este surprinzător faptul că ambele părți ale dezbaterii privind propunerile pentru sistemul judiciar invocă atât de des metaforele militare.

Armata permanentă relativ mică a Israelului se bazează în mare măsură pe 465.000 de rezerviști – chiar și pe timp de pace. Aceștia pot fi chemați până la 60 de zile pe an. Grupuri din unități de importanță critică, cum ar fi piloții, au amenințat în trecut că nu vor servi pentru probleme precum Fâșia Gaza și al doilea război din Liban.

Citeşte şi: VIDEO Bombardamente intense între Israel și Fâșia Gaza. Moartea unui prizonier a aprins scânteia

Dar țara nu a mai văzut niciodată nesupunere civilă la acest nivel, până acum. Sfidarea israelienilor față de Netanyahu este o lecție pentru oricui îi pasă de democrație

Rezerviștii au reprezentat o voce puternică, în mișcarea de protest din Israel, de când coaliția de extremă dreapta și religioasă a premierului Benjamin Netanyahu a anunțat schimbări judiciare radicale, la scurt timp după preluarea mandatului, în decembrie.

Susținătorii revizuirii cred că este necesară pentru a contracara o părtinire de stânga, percepută în deciziile instanțelor nealese, în timp ce criticii spun că aceasta va duce la o restrângere a democraţiei israeliene, precum cea observată în Ungaria și Turcia.

Îngrijorări

Există îngrijorări deosebite în armată, că propunerile pentru sistemul judiciar ar putea expune ofițerii la urmărirea penală internațională. Israelul nu este membru al Curții Penale Internaționale, susținând că propriul său sistem juridic investighează adecvat acuzațiile de fapte greșite din partea forțelor armate.

Aceasta deși palestinienii și grupurile de drepturi au spus de mult timp că numărul foarte scăzut de acuzații, din investigațiile israeliene, sugerează că practica actuală nu este potrivită pentru scop.

În această lună, peste 10.000 de rezerviști au semnat o scrisoare publică, în care spuneau că vor cere să fie eliberați din serviciu, dacă coaliția va continua cu primul element major al legislației – care a trecut luni cu 64-0, de Knesset, după ce fiecare membru al guvernului a votat pentru aceasta, iar opoziţia a boicotat votul, în semn de protest.

Chiar o vor face?

Acum întrebarea este dacă rezerviștii vor respecta această promisiune, o acțiune colectivă care ar putea afecta grav pregătirea operațională a IDF.

„Nu există altă opțiune decât să refuzi serviciul. Până acum, demonstrațiile au eșuat: guvernul a mers înainte, indiferent de asta. Va trebui să luăm măsuri mai dure”, a declarat Yair Golan, un general-maior rezervist, fost ministru adjunct al economiei al partidului de stânga Meretz, citat de The Guardian.

„Oamenii știu să facă priorități. Ce se întâmplă dacă apare o amenințare externă, este greu de prezis. Dar chiar acum prima prioritate este menținerea Israelului drept stat democratic și lupta împotriva acestui guvern”, a spus Golan.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te