Miss America interzice competiția costumelor de baie. REACȚIA conservatorilor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.06.2018 - 15:24

Pentru prima dată în istoria de aproape un secol a concursului de frumusețe Miss America, organizatorii au renunțat la competiția costumelor de baie, pentru ediția ce va avea loc în luna septembrie.

SHARE

Motivul invocat este faptul că acest concurs ”încearcă să-și redefinească rolul într-o eră a egalității de gen”, ”trebuie să evolueze în spiritul revoluției culturale” din prezent, scrie cotidianul ”New York Times”.

Primul concurs Miss America a fost organizat în 1921, în Atlantic City, iar competiția costumelor de baie s-a confundat cu acesta. Pe atunci, concurentele au purtat costume de baie dintr-o singură bucată, după standarde conservatoare. În timp, pentru a crește audiențele de televiziune, și-au făcut apariția bikini și tocurile înalte. 

"Am vorbit cu o mulțime de tineri care mi-au spus: <<Mi-ar plăcea să particip la concurs, dar nu vreau să defilez pe podium în costum de baie>>", a afirmat Gretchen Carlson (foto), în emisiunea ”Good Morning America!”. Fostă vedetă a televiziunii Fox News, Carlson este în prezent președintă a comitetului de organizare a Miss America. 

Efectul #MeToo

În plină mișcare de combatere a hărțuirii sexuale #MeToo,  o decizie în acest sens era așteptată. Cu atât mai mult cu cât scandalurile de hărțuire sexuală au atins și concursul Miss America. Din cei nouă membri ai consiliului de administrație a Miss America, șapte sunt femei. Consiliul  a aprobat în unanimitate renunțarea la competiția costumelor de baie încă din luna martie a acestui an, însă votul a fost ținut secret până acum două zile. 

Gretchen Carlson, o voce proeminentă pentru drepturile femeilor la locul de muncă, după intentarea unui proces de hărțuire în 2016 împotriva fostului președinte Fox, Roger Ailes, a declarat că competiția se va concentra mai mult pe talentele, inteligența și ideile concurentelor. "Nu vrem să vă judecăm în privința apariției dvs. O să evoluăm în această revoluție culturală", a declarat Carlson, fostă Miss America în 1989.

Conservatorii fac haz de necaz

În timp ce presa mainstream, de orientare liberală, jubilează, mai mulți comentatori conservatori, citați de ”The New Republic”, și-au exprimat disprețul față de această decizie. Noah Pollak, contribuitor al publicației ”Washington Beacon”,  a scris pe Facebook: ”Indy 500 (competiție auto- n.red.) elimină steagul cu carouri, deoarece câștigător nu va mai fi cel mai rapid”. 

La rândul său,  Alex Griswold, reporter la ”Free Beacon”, a ironizat măsura decizia invocand un răspuns faimos dat de Caitlin Upton, din Carolina de Sud, în concursul Miss Teen USA din 2007. Aceasta a afirmat că mare parte din americani nu pot localiza SUA pe hartă, pentru că nu au hărți.

Totuși, unii conservatori au susținut interzicerea concursului de costume de baie. "Cine poate nega inconsecvența unei competiții în care femeile defilează în costume de baie scumpe, cu scopul de a câștiga o bursă și de a face America mai bună?", a scris Brianna Heldt. "Când vine vorba de divertisment, în general, mulți spectatori conservatori de televiziune au cerut mai puțină piele și mai multă substanță”.

---------------------------

Foto: Guliver/ Getty Images


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te