China își mărește arsenalul nuclear într-un ritm amețitor pentru a ajunge din urmă stocurile mai mari de arme ale Rusiei și Statelor Unite.
Planul Chinei și Rusiei pentru „haosul mondial”, dat pe cap. Se „naște” o nouă putere nucleară
În ciuda protestelor internaționale, Coreea de Nord dispune acum de o forță de descurajare nucleară funcțională.
Ea lucrează fără încetare pentru a-și mări dimensiunea și capacitatea de supraviețuire.
Rusia ajută Pyongyang-ul prin „slăbirea” regimului de sancțiuni și prin furnizarea de sprijin tehnologic. Și totuși, norma neproliferării s-ar putea să fi găsit un nou adversar: Coreea de Sud.
Coreea de Sud. Evoluția spre armele nucleare
Anul trecut, președintele Yoon Suk-yeol a avertizat că un program nuclear militar este o opțiune pe masă. El nu este singurul politician sud-coreean cu greutate care se gândește la „opțiunea nucleară”, ci aproape trei sferturi din cetățeni sunt în favoarea unei descurajări independente.
Luat prin surprindere, Washingtonul și-a reafirmat angajamentul de a apăra Seulul, iar cele două capitale au format un „Grup consultativ nuclear” pentru a discuta în continuare problemele legate de descurajarea nucleară.
Citește și: Locația „secretă” a rachetelor „Cernobîl-ul zburător” cu aer radioactiv ale lui Putin, dezvăluită
Submarinele nucleare americane fac în prezent escale frecvente în porturile sud-coreene pentru a da substanță descurajării extinse. Totuși, cum era de așteptat, aceste mici gesturi nu i-au liniștit prea mult pe sud-coreeni. 60% nu cred că Statele Unite ar risca un război nuclear în numele țării lor.
Un răspuns la amenințările repetate ale Nordului
Această „erupție” aparent bruscă a dezbaterii nucleare din Coreea de Sud are cauze profunde.
Amenințarea nord-coreeană este cel mai evident motiv pentru un potențial program. Rivalul nordic a detonat primul său dispozitiv nuclear în urmă cu aproape douăzeci de ani.
Citește și: Alertă în Europa. Rusia pune rachetele balistice intercontinentale „SATAN II” în stare de luptă
„Denuclearizarea sa completă, verificabilă și ireversibilă”, care a fost cândva un obiectiv real de politică externă, este considerată în prezent, pentru viitorul previzibil, o iluzie de către majoritatea experților și factorilor de decizie. Pentru mulți, armele nucleare sud-coreene sunt singurul mijloc realist de egalizare.
„Invincibilitatea” nucleară a Chinei se clatină?
Noile preocupări în creștere au întărit tentația nucleară a Seulului. Emergența Chinei ca hegemon aspirant în regiune împinge, de asemenea, spre opțiunea nucleară.
Influența tot mai mare a Beijingului amenință autonomia politicii externe a Seulului, iar cele două capitale au neînțelegeri la frontieră.
Puterea chineză ar putea crește până la punctul în care alianța SUA-Coreea de Coree ar fi iremediabil depășită sau forțele americane nu ar mai putea avea acces la Peninsula Coreeană în timp de război. Un arsenal nuclear este, prin urmare, unul dintre singurele mijloace de care dispune Coreea de Sud pentru a menține echilibrul de putere în Asia de Est în fața ascensiunii Chinei.
Coreea de Sud trece prin una dintre cele mai dramatice prăbușiri demografice din istoria modernă. Acest lucru ar fi destul de îngrijorător pentru o țară „normală”.
Dar Seulul trebuie să descurajeze și, eventual, să învingă armata gigantică a Coreei de Nord, care numără peste un milion de soldați. Iar în apropiere pândesc Rusia și, mai ales, China, cele mai formidabile două puteri militare de pe masa continentală eurasiatică, potrivit 19fortyfive.com.
Forțele armate ale Coreei de Nord se bazează încă pe recrutare pentru a menține un dispozitiv de forță considerabil, iar numărul recruților este în scădere liberă din cauza natalității scăzute.
O descurajare nucleară este o soluție atractivă pentru a compensa această incapacitate crescândă de a susține descurajarea convențională.