Au lipsit delegații din Italia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia, Elveția, Australia, Israel și Republica Dominicană.
SUA s-au retras din procesul de elaborare a Pactului, care nu are un caracter obligatoriu, pe motiv că documentul contravine politicii referitoare la migrație a președintelui Donald Trump.
Cancelarul german Angela Merkel a fost prezentă la Marrakesh, după ce participarea ei a fost aprobată printr-un vot furtunos în Bundestag. În Belgia, participarea premierului la vot a dus la ieșirea de la guvernare a partidului naționalist flamand, astfel că guvernul are în prezent susținere minoritară.
Deoarece ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, românia a fost reprezentată de o delegație condusă de ambasadoarea României în Maroc, Daniela Brândușa Băzăvan.
Reglementări internaționale
''Acest moment este produsul inspirat al eforturilor. Nu trebuie să cedăm în faţa fricii sau a retoricii false (referitoare la migraţie-n.red.)”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El a denunţat ''numeroasele minciuni'' răspândite despre acest acord, ce va fi supus unui ultim vot de ratificare în Adunarea Generală a ONU, în data de 19 decembrie.
''În multe locuri unde fertilitatea este în scădere şi speranţa de viaţă creşte, economia va stagna şi oamenii vor avea de suferit în absenţa migraţiei. Este evident că ţările cele mai dezvoltate au nevoie de migranţi pentru un spectru larg de roluri vitale, de la îngrijirea persoanelor în vârstă la prevenirea colapsului serviciilor medicale'', a adăugat Guterres.
Pactul conține propuneri pentru asistarea ţărilor să facă faţă migraţiei, prin schimb de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor, și interzice detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decât ca ultimă soluţie.
Documentul ''favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor'', simultan cu ''respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional''.