O româncă îl judecă pe Netanyahu. Cum a votat împotriva României, la CEDO, acum 4 ani?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.05.2024 - 10:27
Iulia Motoc, judecătoarea care conduce completul de la Curtea Penală Internațională care judecă mandatul de arestare al lui Netanyahu - Foto: Facebook/ Iulia Motoc

O româncă prezidează completul de judecători ai Curții Penale Internaționale care trebuie să emită mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu. Este vorba despre Iulia Motoc, cea care , în 2020 a votat contra României, la CEDO.

SHARE

Procuratura Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și șeful apărării, precum și pentru trei lideri Hamas pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității.

Solicitarea procurorului Karim Khan ajunge la o cameră preliminară. Camera va fi compusă din trei magistrați: președintele judecătorului Iulia Motoc din România, judecătorul mexican Maria del Socorro Flores Liera și judecătorul Reine Alapini-Gansou din Benin, scrie Reuters.

O româncă îl judecă pe Netanyahu. Ea a votat împotriva României acum 4 ani

Nu există un termen limită pentru ca judecătorii să decidă dacă emit mandate de arestare. În cazurile anterioare, judecătorii au luat de la puțin peste o lună la câteva luni.
 
Dacă judecătorii sunt de acord că există „motive rezonabile” să creadă că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanității, ei vor emite un mandat de arestare. Mandatul trebuie să numească persoana, infracțiunile specifice pentru care se solicită arestarea și o declarație de fapte despre care se presupune că ar constitui acele infracțiuni.
 
Judecătorii pot modifica cererile de mandat de arestare și pot acorda doar o parte din ceea ce caută procurorul. De asemenea, taxele pot fi modificate și actualizate ulterior.
 
Liderii israelieni și Hamas au respins acuzațiile de comitere a crimelor de război, iar reprezentanții ambelor părți au criticat decizia lui Khan.

Khan a cerut, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și pentru cei mai proeminenți lideri Hamas: șeful grupării palestiniene în Gaza, Yahya Sinwar, șeful politic, Ismail Haniyeh, și șeful Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, Momammed Deif.

Premierul Israelului a reacționat la cererea formulată de procurorul șef al CPI

Citește și: Iulia Motoc a votat împotriva României la CEDO. Majoritatea, însă, a dat dreptate României, cu 5-2

"Ordinul absurd și fals al procurorului de la Haga nu este îndreptat doar împotriva primului ministru al Israelului și a ministrului apărării, ci este îndreptat împotriva întregului stat Israel.

În calitate de prim-ministru al Israelului, resping cu dezgust comparația făcută de procurorul de la Haga între Israelul democratic și criminalii în masă din Hamas. Aceasta este o distorsionare completă a realității", a spus Netanyahu.

Președintele american Joe Biden a sărit în apărarea premierului israelian şi a catalogat cererea procurorului Karim Khan drept scandaloasă.

Citește și: CEDO Cum s-a aliat Iulia Motoc cu judecătorul ungar împotriva României la plângerea unor maghiari

Parlamentul israelian a negat, la rândul său, autoritatea Curţii Penale Internaționale, despre care a afirmat că "şi-a pierdut busola morală" și că reprezintă "un pericol pentru umanitate".

Cine este Iulia Motoc, judectătoarea de la Curtea Penală Internațională

Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în ultimii zece ani, cu un mandat care s-a încheiat în iulie 2023, profesoara universitară doctor Iulia Motoc a fost aleasă judecător al Curții Penale Internaționale în decembrie anul trecut, potrivit Universității București, unde este cadru didactic.

Înainte de a-și începe mandatul la CEDO, în octombrie 2013, Motoc a fost judecător la Curtea Constituțională, raportor special ONU și vicepreședinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, scrie Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te