Mișcarea SUA care va întuneca cerul Rusiei. Zeci de F-16, echipate cu rachete „surpriză” pentru Kiev

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.07.2024 - 11:30
Mișcarea SUA care va întuneca cerul Rusiei. Zeci de F-16, echipate cu rachete „surpriză” pentru Kiev - Foto: Profimedia images
Mișcarea SUA care va întuneca cerul Rusiei. Zeci de F-16, echipate cu rachete „surpriză” pentru Kiev - Foto: Profimedia images

Mișcarea SUA care va întuneca cerul Rusiei. Zeci de F-16, echipate cu muniții „surpriză” pentru Kiev. SUA pregătesc "surprize" pentru transferul avioanelor F-16 către Ucraina. Avioanele de vânătoare vor fi echipate cu arme ultra moderne.

SHARE

SUA a anunțat că va echipa zeci de avioane de luptă F-16 care vor fi transferate Ucrainei cu rachete de fabricație americană și alte arme moderne cu rază medie și lungă de acțiune.

Mișcarea SUA care va întuneca cerul Rusiei. Zeci de F-16, echipate cu rachete „surpriză” pentru Kiev

Un oficial american, care a vorbit pentru publicația americană The Wall Street Journal, a declarat că, în ciuda rezervelor limitate și a capacităților de producție ale Pentagonului, acesta va furniza avioanelor F-16 muniție aer-sol, kituri de bombe ghidate cu precizie și rachete aer-aer moderne în cantități suficiente pentru a satisface nevoile cele mai importante ale Ucrainei în războiul cu Rusia lui Putin.

"Suntem încrezători că vom putea furniza toate aceste arme, cel puțin cantitățile critice de care au nevoie", a spus el.

Armele cu care ar putea fi echipate avioanele de război F-16 petru Ucraina sunt:

- rachete aer-sol AGM-88 HARM;

- versiuni ale Joint Direct Attack Munition, care transformă bombele neghidate în arme inteligente;

- bombe cu diametru mic care explodează pe o rază îngustă;

- rachete aer-aer avansate AMRAAM cu rază medie de acțiune;

- rachete aer-aer cu rază scurtă AIM-9X pentru aeronave.

"Avionul în sine este lipsit de valoare fără arme", a declarat generalul-maior Rolf Folland, comandantul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: VIDEO De ce nu sunt avioanele F-16 cheia rãzboiului din Ucraina. Ce ar mai trebui

În ceea ce privește întreținerea aeronavelor și formarea piloților, unul dintre interlocutorii WSJ a declarat că majoritatea lucrărilor de reparații pot fi efectuate în afara Statelor Unite, dar mai aproape de zona de luptă, însă în cele din urmă Ucraina va avea nevoie de propriile sale instalații de reparații.

Piloții ucraineni, pregătiți „pe repede înainte”. Cât durează oficial un training de prgătire pentru piloții F-16

Odată ce procesul de pregătire a piloților și de întreținere este funcțional, există încă preocupări cu privire la utilizarea avioanelor în luptă, mai ales că piloții ucraineni sunt obișnuiți să piloteze avioane sovietice.

Citește și: Avioanele de spionaj ale NATO s-au întors în România, vizând ținte în Crimeea. Putin ne amenință

O altă sursă a precizat că, în timp ce, de obicei, unui pilot danez de F-16 îi trebuie mai mult de patru ani pentru a deveni complet pregătit să zboare, piloții ucraineni au avut nevoie doar de aproximativ un an.

Sursa foto: Profimedia images

"Și, spre deosebire de piloții americani de F-16, care de obicei petrec cel puțin un an cu unitatea lor înainte de a fi desfășurați într-un teatru de operații militare", a spus oficialul american.

Oficialul american a declarat că Washingtonul ar putea limita armele la lovituri în interiorul Rusiei, așa cum face cu alte arme în prezent, însă nu este exclus ca aceste „limitări” să fie eliminate, așa cum a făcut de exemplu Marea Britanie care a permis Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow „cum consideră de cuviință Kievul”.

În cazul în care SUA vor decide să limiteze acțiunile Ucrainei în înteriorul Rusiei, acest lucru nu ar aduce niciun beneficiu real pentru Ucraina.

Acesta a adăugat că Ucraina dorește să folosească avioane de vânătoare pentru a zbura la graniță și a trage asupra Rusiei, dar această tactică nu este realistă în condițiile actuale din cauza amenințării rachetelor sol-aer rusești.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te