Miliardarii de pe Coasta de Azur au centru privat de testare COVID- 19. Opinia publică e revoltată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.04.2020 - 12:37
Foto: Sandra Mehl pentru Washington Post

Un centru privat de testare anti COVID- 19 a fost deschis în Saint-Tropez, de pe Riviera Franceză. La el au acces miliardarii care își au reședința și stațiunea de lux de pe Coasta de Azur. Existența lui a inflamat spiritele în Hexagon.

SHARE

Informația, publicată inițial de ziarul regional ”Var-Matin” și preluată de cotidianul american „The Washington Post”, a stârnit un val de indignare în Franța, țară renumită pentru orientările sale egalitariste.

Centrul de testare este amplasat în biroul lui Jean-Louis Oger din Les Parcs de Saint-Tropez, unde acesta este proprietarul a 27 de acri de teren. Oger este un farmacist-antreprenor bogat, ce deține mai multe clinici și laboratoare în sudul Franței.

În Les Parcs de Saint-Tropez își au reședința președintele grupului care deține marca de lux Louis Vuitton, proprietarul hotelului Ritz Paris, Mohamed al-Fayed, și magnatul indian al oțelului, Lakshmi Mittal.

Unitatea medicală este dotată cu un medic și tehnician de laborator pentru a prelua și prelucra mostre de la rezidenți și prieteni.
Opinia publică franceză a condamnat ”centrul clandestin”, pe care l-au catalogat ”încă un exemplu de inegalitate care a stârnit protestele Vestelor Glbene”. „Cam atât în legătură cu solidaritatea”, a declarat un localnic publicației „Var-Matin”.

În Franța, care numără deja mai mult de 19.700 de decese în pandemie, majoritatea spitalelor publice sunt copleșite de pacienți cu COVID- 19. Testele sunt fie de scurtă durată, fie nu sunt accesibile tuturo.

Personalul medical de la Spitalul ”Pôle de Santé du Golfe” din Saint-Tropez este „scandalizat”, a declarat un medic sub protecția anonimatului. „Nu este normal să nu avem nimic - fără teste - și că este un coșmar pentru noi să punem mâna pe unul”, a precizat cadrul medical. Când i s-a spus că spitalul Saint-Tropez nu are niciun test, el a răspuns: „Nu este problema mea”.

Jean-Louis Oger insistă asupra faptului că, la centrul deschis de el, s-ar fi efectuat doar teste de sânge pentru un studiu clinic pe care compania sa îl derulează, cu scopul de a determina nivelurile de imunitate la virus.

„Nu am făcut niciun test nazal pentru a stabili dacă un pacient este bolnav", a susținut el, în ciuda informațiilor obținute de jurnaliști.

La o jumătate de oră de mers cu mașina de la Les Parcs, un laborator din Sainte-Maxime are teste de coronavirus, iar Oger susține că și-a sfătuit vecinii să meargă acolo dacă se tem că sunt infectați. 

"Nu o cred nici o secundă (afirmțiile lui Jean-Louis Oger- n.red)", a replicat Laetitia Leplaideur, fost președinte al Clubului Rotary. "Locuitorii din Saint-Tropez vorbesc despre teste pentru COVID- 19 și sunt furioși. Ne-am dori cu toții să facem un test", a spus ea.

Nu există informații dacă au existat cazuri confirmate de COVID-19 în rândul celor testați în centrul privat al lui Oger. Fiind o proprietate privată, centrul este în afara jurisdicției municipalității. Oficiul regional de sănătate Provence-Alpi-Coasta de Azur din Marsilia este „conștient de testare”, a menționat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt, Brigitte Lopresti."Există norme ce trebuie respectate, dar este o reședință privată și nu știm ce se întâmplă", a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te