Guvernul taie indemnizațiile membrilor ATOP. 3.285 lei pentru o ședință. Economie de 22.000.000 lei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.07.2025 - 14:40
3.285 lei pentru o ședință. Guvernul taie indemnizațiile membrilor ATOP. Economie de 22.000.000 lei - Foto: Profimedia images
3.285 lei pentru o ședință. Guvernul taie indemnizațiile membrilor ATOP. Economie de 22.000.000 lei - Foto: Profimedia images

Din 1 august 2025, activitatea membrilor Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) nu va mai fi plătită. Guvernul a decis eliminarea acestor indemnizații, o măsură care va aduce economii semnificative la bugetul public, potrivit ministrului dezvoltării, Cseke Attila.

SHARE

Executivul a aprobat joi, 24 iulie, eliminarea indemnizațiilor acordate membrilor ATOP, organisme consultative fără personalitate juridică, înființate la nivelul fiecărui județ și al municipiului București.

Guvernul taie indemnizațiile membrilor ATOP. 3.285 lei pentru o ședință. Economie de 22.000.000 lei

Potrivit ministrului dezvoltării, Cseke Attila, această măsură va duce la reducerea costurilor serviciilor publice cu aproape 22 de milioane de lei pe an, dintre care 6,8 milioane de lei vor fi economisiți chiar din 2025.

Începând cu 1 august 2025, participarea la ședințele plenare și comisiile ATOP, care analizează activitatea poliției locale, nu va mai fi plătită. Este prima decizie dintr-o serie de măsuri propuse de Ministerul Dezvoltării pentru reducerea cheltuielilor administrative după învestirea noului Guvern.

Citește și: Curtici, oraș cu 7.500 locuitori în grevă. Primăria are 166 angajați și dă 12.500.000 lei pe salarii

„Reducem costurile serviciilor publice cu aproape 22 de milioane de lei pe an, în total, în România, iar economiile pentru 2025 sunt de 6,8 milioane de lei”, a declarat Cseke Attila, potrivit Antena 3.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila - Foto: Profimedia images

Indemnizații mari pentru activitate ocazională

Ministrul a explicat că, până în prezent, membrii ATOP primeau indemnizații stabilite la nivel local – de Consiliul General al Municipiului București sau consiliile județene –, în cuantumuri cuprinse între 5% și 10% din indemnizația lunară a primarului general sau a președintelui consiliului județean.

Citește și: Bolojan dă afară 30% dintre angajații de la Palatul Victoria. Rămân doar cei care iau un examenul

„Pentru că membrii ATOP participă la ședințe ordinare trimestriale, dar și la ședințe extraordinare ori de câte ori este nevoie, cheltuielile cu aceste indemnizații variau foarte mult de la un județ la altul, fiind între 400-500 lei și câteva mii de lei, fără un criteriu unitar de stabilire a acestor valori”, a explicat Cseke.

În unele cazuri, costurile ajunseseră să fie uriașe. Într-un județ, un membru ATOP încasa 3.285 de lei net pentru o singură ședință, ceea ce genera un buget lunar de 50.000 lei și unul anual de 600.000 lei pentru întreaga structură.

Ce este ATOP și ce rol are

ATOP este un organism consultativ, fără personalitate juridică, care funcționează la nivelul fiecărui județ și al municipiului București. Rolul său este de a îmbunătăți activitatea poliției locale, în interesul comunității.

Din componența sa fac parte reprezentanți ai autorităților locale, ai poliției și ai societății civile.

Decizia de eliminare a indemnizațiilor nu afectează existența sau atribuțiile ATOP, ci vizează exclusiv cheltuielile cu membrii acestora.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te