Un mare oraș acoperit de ceață toxică: Se emit avertismente îngrijorătoare pentru populație

DE Elena Petrescu | Actualizat: 03.04.2025 - 20:49
Capitală acoperită de ceață toxică: autoritățile emit avertismente îngrijorătoare pentru populație - FOTO: Freepik(imagine cu rol ilustrativ)
Capitală acoperită de ceață toxică: autoritățile emit avertismente îngrijorătoare pentru populație - FOTO: Freepik(imagine cu rol ilustrativ)

Capitală acoperită de ceață toxică: autoritățile emit avertismente îngrijorătoare pentru populație. Incendiile de pădure, alimentate de secetă, au transformat aerul în pericol invizibil.

SHARE

O ceață densă și cu miros înțepător a sufocat joi capitala Nepalului, Kathmandu, clasată printre cele mai poluate orașe din lume. Fenomenul a fost provocat de incendiile de pădure extinse care afectează întreaga țară, potrivit AFP.

Experții avertizează că acest smog sufocant este rezultatul unor incendii tot mai frecvente, intensificate de o iarnă extrem de secetoasă și de condiții atmosferice stagnante, care favorizează acumularea poluanților în valea în care se află orașul.

Capitală acoperită de ceață toxică: autoritățile emit avertismente severe pentru populație

O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP.

Citește și Un nou val de praf saharian traversează România. În ce zone ajunge și cum să ne ferim?

Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice stagnante, sunt la originea acestui smog sufocant care acoperă valea în care se află capitala Nepalului.

Concentrațiile de microparticule PM 2,5 - care pătrund în circulația sangvină prin plămâni - au atins joi 178 micrograme pe metru cub, potrivit companiei elvețiene IQAir, specializată în monitorizarea calității aerului.

Citește și Lovitură pentru milioane de români. Încălzirea cu lemne și sobele ar putea fi interzise

Acest nivel este de peste 11 ori mai mare decât pragul maxim zilnic de poluare stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ceea ce a determinat IQAir să plaseze joi Kathmandu pe primul loc în topul celor mai poluate orașe din lume.

Nepalezii, îndemnați să evite deplasările. Traficul aerian afectat

Nepalul se confruntă în fiecare an cu incendii de pădure, în general începând din luna martie, însă în ultimii ani acestea au devenit mai numeroase și mai intense, pe fondul iernilor mai secetoase cauzate de schimbările climatice.

"Condițiile de secetă care predomină au crescut considerabil frecvența incendiilor de pădure în întreaga țară, agravând și mai mult poluarea aerului", a declarat pentru AFP Khushboo Sharma, analistă a poluării aerului la Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților (ICIMOD), cu sediul la Kathmandu.

"Anul acesta, precipitațiile au fost excepțional de slabe, practic inexistente, lăsând pădurile uscate și mai vulnerabile în fața incendiilor", a adăugat ea.

Potrivit lui Sharma, condițiile meteorologice stabile contribuie la acumularea poluării în valea în care se află Kathmandu.

Pe rețelele sociale, locuitorii capitalei se plâng de usturimi ale ochilor și de mâncărimi.

Vizibilitatea scăzută cauzată de smog a perturbat și traficul aerian pe aeroportul din Kathmandu, provocând întârzieri, a anunțat Rinji Sherpa, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

Ministerul Sănătății a emis miercuri o avertizare, îndemnând nepalezii să "evite deplasările inutile" și să poarte mască în aer liber.

Potrivit Air Quality Life Index, calculat de Universitatea din Chicago, poluarea atmosferică a redus anul trecut speranța de viață pentru un locuitor al Nepalului cu peste trei ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te