Joe Biden ar putea da Ucrainei temutele sisteme de rachete ATACMS. Distrug totul la 300 km distanță

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.09.2023 - 10:47
Sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS - Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden este așteptat să ia în curând o decizie finală privind trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, pentru prima dată.

SHARE

Este un pas important recomandat de Departamentele de Stat și de Apărare după luni de zile de solicitări ucrainene, au declarat pentru CNN persoane familiare cu discuțiile. 

Joe Biden ar putea da Ucrainei temutele sisteme de rachete ATACMS. Distrug totul la 300 km distanță

Discuțiile privind trimiterea sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, cunoscute și sub numele de ATACMS, s-au intensificat substanțial în ultimele săptămâni, au declarat sursele.

Nu a fost luată nicio decizie finală privind trimiterea rachetelor, au precizat oficialii. Dar "există o posibilitate mult mai mare ca acest lucru să se întâmple acum decât înainte", a declarat un oficial familiarizat cu discuțiile. "Mult mai mare. Doar că nu știu când".  

Citește și: 

Oficialii americani fuseseră reticenți în privința trimiterii rachetelor ghidate sol-sol cu rază lungă de acțiune, pe fondul temerilor legate de escaladarea conflictului, deoarece acestea ar putea fi lansate chiar în Rusia. Totuși, această îngrijorare a dispărut în mare măsură, deoarece Ucraina a demonstrat că nu folosește alte arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul din interiorul Rusiei, au declarat oficialii.

Ucraina a efectuat atacuri în interiorul Rusiei, dar acestea au fost efectuate folosind drone și armament de producție internă, ceea ce a permis Kievului să își respecte angajamentul de a nu folosi arme americane în interiorul Rusiei.

Rachetele ATACMS ar putea lovi Crimeea de la distanță mare

În prezent, raza maximă de acțiune a armelor americane angajate în Ucraina este de aproximativ 150 km cu bomba de diametru mic lansată de la sol. ATACMS, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de km, ar permite armatei ucrainene să lovească ținte de două ori mai departe.

În cazul în care Ucraina ar primi versiunea cu raza de acțiune completă  aceasta ar cvadrupla efectiv raza de acțiune a artileriei și rachetelor ucrainene și ar forța Rusia să revizuiască planificarea câmpului de luptă.

"Acest lucru ar pune presiune asupra rușilor să țină totul în afara razei de acțiune a artileriei ucrainene", a declarat Dr. Miron.

Cu această armă, forțele ucrainene ar putea lovi devastator Crimeea și i-ar putea forța pe ruși să părăsească peninsula pe care au ocupat-o ilegal încă din 2014.

"Himarurile sunt foarte mobile și manevrabile - o platformă de tip "trage și fugi"", spune Dr. Marina Miron de la Departamentul de Studii de Apărare de la King's College London. "Ei pot trage rachetele și apoi pot pleca pe patru roți... ceea ce le oferă mai multe opțiuni pentru teren".

Rachetele ATACMS sunt mai ieftine decât Storm Shadows, care costă aproximativ 3 milioane de lire sterline fiecare.

Dacă SUA dă undă verde rachetelor, ar putea urma rachetele germane Taurus cu o rază de acțiune similară.

Administrația Biden s-a opus în trecut trimiterii de sisteme de rachete cu lansare multiplă, sisteme de apărare antiaeriană Patriot, tancuri Abrams și muniții cu dispersie - toate acestea fiind în cele din urmă furnizate Kievului, însă toate aceste decizii au fost schimbate după ce Ucraina a demonstat că își poate ține promisiunile făcute țărilor Occidentale, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te