FOTO Furtuni de nisip şi averse de grindină în Australia, care încă își revine după incendii

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.01.2020 - 15:32

Furtuni însoţite de grindină s-au abătut luni asupra unor regiuni din estul Australiei, în urma unor furtuni de nisip şi praf „apocaliptice” în alte zone deja sinistrate de incendiile care devastează ţara de mai multe luni, relatează AFP.

SHARE

Serviciile de urgenţă au cerut locuitorilor să-şi adăpostească maşinile şi să nu le lase sub copaci sau linii electrice, în timp ce biroul de Meteorologie i-a îndemnat pe locuitorii din New South Wales, inclusiv pe cei din Sydney, să se pregătească de sosirea furtunii.

”Furtuni violente riscă să provoace pagube, să aducă rafale de vânt distrugătoare, poate grindină enormă şi precipitaţii susceptibile să antreneze revărsări în orele următoare”, a anunţat Biroul.

Două persoane, în vârstă de 16 şi 24 de ani, care se aflau în Munţii Albaştri, o atracţie turistică, au fost spitalizate după ce au fost rănite de trăsnet.

Foto: CNN

”Ele au noroc să se afle în viaţă”, a declarat, citat într-un comunicat Greg Marshall, directorul Ambulanţei din New South Wales. ”Cu doar un centimetru ar fi fost trăsnite direct, ceea ce ar fi putut fi fatal”, a adăugat el.

Imagini spectaculoase filmate în weekend în statul New South Wales au surprins înaintarea unui uriaş zid de praf şi nisip. La Dubbo, la 400 de kilometri nord de Canberra, locuitori au spus că s-a făcut întuneric ziua.

”Suntem obişnuiţi să adunăm rapid lenjeria, să oprim climatizatoarele şi să închidem uşile şi ferestrele înainte de venirea unei furtuni de praf”, a declarat pentru AFP Ashleigh Hull. Însă această furtună a fost ”mult mai spectaculoasă”, a adăugat ea.

Această umiditate oferă un răgaz în lupta împotriva incendiilor pe coasta de est. Însă autorităţile au avertizat că sezonul incendiilor de pădure este departe de a se fi terminat.

Incendii au loc anual pe imensa insulă-continent în momentul primăverii australe. Însă sezonul incendiilor a început deosebit de devreme de această dată, din cauza unei secete prelungite în Australia care, potrivit oamenilor de ştiinţă, are o legătură directă cu încălzirea globală.

Terenurile care au ars din septembrie însumează o suprafaţă mai mare decât cea a Portugaliei. În afară de distrugerea a 2.000 de case, incendiile au ucis 29 de oameni.

Această criză este totodată ecologică, iar cercetătorii estimează că ar fi putut să fi pierdit un miliard de animale. Experţi au apreciat de asemenea că ea ar antrena în Australia pierderi în sectorul turistic în valoare de miliarde de dolari.

Guvernul a anunţat în weekend ajutoare în sectorul tursimului în sumă de 76 de milioane de dolari australieni (47 milioane de euro).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te