FOTO Atac cu drone la baza aeriană, unde Putin ține bombardierele nucleare Tu-95 și Tu-160

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.03.2024 - 12:16

Atac cu drone la baza aeriană Engels-2, unde Putin ține bombardierele nucleare Tu-95 și Tu-160. Dronele ucrainene au atacat în cursul nopții un oraș din sud-vestul Rusiei, unde se află una dintre bazele de bombardiere strategice ale Rusiei.

SHARE

Atac cu drone la baza aeriană, unde Putin ține bombardierele nucleare Tu-95 și Tu-160. Mai multe drone kamikaze au fost distruse deasupra orașului Engels din regiunea rusă Saratov, a declarat miercuri guvernatorul regional Roman Busargin într-o postare pe Telegram.

Trei drone au căzut în apropierea bazei aeriene militare de la periferia orașului, a relatat canalul independent rusesc Astra pe Telegram.

Atac cu drone la baza aeriană, unde Putin ține bombardierele nucleare Tu-95 și Tu-160

Ministerul rus al Apărării a declarat la începutul zilei de miercuri că patru drone au fost interceptate deasupra regiunii Saratov, dar nu a oferit detalii.

Baza aeriană Engels-2 găzduiește bombardiere strategice rusești Tu-95 și Tu-160, care au lansat în mod repetat atacuri cu rachete asupra Ucrainei de-a lungul celor peste doi ani de război.

Bombardierele fac parte din forțele de aviație cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, capabile să efectueze lovituri nucleare și convenționale cu rază lungă de acțiune.

Engels-2 se află la aproximativ 500 km de granița ucraineană, în adâncul teritoriului rusesc. Kievul a țintit anterior baza cu drone.

Potrivit imaginilor din satelit: 10 avioane, inclusiv 9 bombardiere, se aflau pe teritoriul aerodromului: 6 avioane Tu-95 (dintre care unul era scos din funcțiune) și 3 avioane Tu-160. De asemenea, 1 × avion de transport An-12.

Citește și: Pilotul unui avion strategic Tu-95 care a efectuat atacuri în Ucraina, asasinat în Rusia

Presa ucraineană a relatat miercuri că agenția de informații militare a Kievului, GUR, a orchestrat atacul cu drone.

Canalul Telegram Astra a publicat imagini care ar fi arătat atacul, imaginile alb-negru părând să arate o explozie și apoi mai multe alarme de mașini care se declanșează. Canalul rusesc Telegram Shot, care a postat imagini separate, a declarat că locuitorii din Engels au auzit explozii puternice.

Citește și: Uzina aruncată în aer lângă Moscova, implicată în dezvoltarea unui bombardier de ultimă generație

Tu-95 și tu-160, cele mai puternice bombardiere strategice ale Rusiei - specificații

Tupolev Tu-95

Un bombardier Tu-95 costă în jur de 27.000.000 de dolari. Acest bombardier a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică ca bombardier strategic și rămâne în serviciu în Rusia. Este unul dintre cele mai mari bombardiere operaționale, cu o greutate maximă la decolare de 190 de tone metrice (418.000 lb). Primele avioane de producție au fost livrate armatei în 1957.

Tu-95 zboară cu 815 Km/h și poate parcurge o distanță de 15.001 kilometri fără să alimenteze.

Tupolev Tu-95 este un bombardier cu patru motoare, cu elice, cu rază lungă de acțiune, cu o anvergură a aripilor impresionantă de 141 de picioare. Aeronava a fost dezvoltată de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece pentru a transporta arme nucleare pe distanțe mari și rămâne operațională și astăzi.

Traducerea în limba română a numelui său rusesc este "Ursul", care se referă atât la asemănarea sa cu un urs, cât și la simbolul național al Rusiei. Este în serviciu de mai bine de 50 de ani și continuă să fie modernizat cu noi tehnologii, dar nu mai transportă muniție pentru arme nucleare, potrivit aerocorner.com.

Tupolev Tu-160

Un bombardier Tu-160, capabil să poarte fosoase nucleare costă în jur de 70.000.000 de dolari americani. Acesta fost cel mai mare avion de luptă din lume până când a fost depășit de bombardierul invizibil Northrop Grumman B-2 Spirit în 1989.

 Acesta zboară cu 1.380 km/h și se poate parcurge 12.223 kilometri fără să alimenteze.

Tu-160 a zburat pentru prima dată în 1981, iar producția a continuat până în 1997, și rămâne unul dintre cele mai performante sisteme de armament ale Rusiei. Tu-160 este operat de Forțele Aeriene Ruse din 1987, pentru care au fost construite 23 de avioane.

De asemenea, au fost dezvoltate mai multe versiuni modificate, inclusiv o variantă de avion de patrulare maritimă care poate transporta torpile antisubmarin sau încărcături de adâncime, precum și echipamente de dragare a minelor; un avion de linie denumit Tu-160S; și două modele pentru utilizare în domeniul lansărilor spațiale, potrivit aerocorner.com.

Baza aeriană Engels-2, ținta mai multor atacuri ucrainene

La începutul lunii decembrie 2022, Rusia a declarat că trei persoane au fost ucise într-un atac cu drone în două direcții asupra Engels-2 și Dyagilevo, o bază aeriană din regiunea rusă Ryazan. Ucraina a folosit "avioane cu reacție fără pilot de fabricație sovietică" pentru a încerca să "dezactiveze avioanele rusești cu rază lungă de acțiune", a declarat Moscova la acea vreme.

La 26 decembrie 2022, Moscova a declarat apoi că trei persoane au fost ucise într-un alt atac ucrainean asupra bazei Engels-2.

În septembrie 2023, pe canalele ucrainene Telegram au apărut imagini care păreau să arate drone de recunoaștere Tu-141 din epoca sovietică care erau pregătite pentru atacurile de la începutul lunii decembrie a anului precedent.

Surse rusești au sugerat, de asemenea, că dronele ucrainene au fost doborâte deasupra bazei Engels la mijlocul lunii ianuarie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te