Europa suspendă azilul pentru sirieni, după căderea lui Assad. România are copii neînsoțiți

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.12.2024 - 07:40
Europa suspendă azilul pentru sirieni, după căderea lui Assad - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Europa suspendă azilul pentru sirieni, după căderea lui Assad - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Europa suspendă azilul pentru sirieni, după căderea lui Assad. Potrivit organizației Salvați Copiii, numai în 2023, numărul solicitanților de azil în România a ajuns la 10.483, dintre care 934 copii.

SHARE

Europa suspendă azilul pentru sirieni, după căderea lui Assad.

Potrivit organizației Salvați Copiii, 814 cereri au fost depuse în perioada ianuarie – martie a acestui an, dintre care 120 se referă la copii. Principalele țări de origine pentru copii, inclusiv minori neînsoțiți, sunt Siria pe primul loc, la fel ca în anii anteriori, urmată de Somalia și Irak. 

Pentru prima dată de la înființarea sistemului european comun de azil (SECA), Europa a fost chemată să ajute un număr atât de mare de persoane care solicită protecție în 2023. Numărul cererilor de azil a crescut la niveluri care amintesc de criza refugiaților din 2015-2016. 

Europa suspendă azilul pentru sirieni, după căderea lui Assad

Dar, în realitate, țările au oferit protecție unui număr mult mai mare de oameni, având în vedere că, de la începutul invaziei rusești, au fost înregistrați peste 4,3 milioane de beneficiari de protecție temporară, pe lângă cei peste 1,1 milioane de solicitanți de azil în 2023.

Resortisanții din Siria, care au reprezentat aproximativ o șesime din totalul solicitanților, au depus 181 000 de cereri, în creștere cu 38 % față de 2022 și cel mai înalt nivel din 2016. 

În 2023, țările UE au continuat să se confrunte cu presiuni la frontiere și cu provocări legate de numărul mare de sosiri. 

Impactul invaziei ruse în Ucraina a menținut presiunea asupra frontierelor externe de est ale UE, în timp ce țările din regiunea mediteraneeană s-au confruntat cu dificultăți legate de sosirea continuă a migranților pe mare.

Țările care se confruntă cu mișcări de-a lungul rutei balcanice și-au intensificat eforturile de a controla frontierele. Presiunea s-a resimțit și în țările din Europa Centrală, care au primit un număr tot mai mare de cereri.

Potrivit ONU, 13 milioane de sirieni sunt refugiați în întreaga lume. Acum, după căderea regimului Assad la 8 decembrie, milioane de sirieni vor să se întoarcă acasă, deși țara este o ruină și este posibil să nu mai existe casele lor.

Turcia deschide porțile pentru cei trei milioane de refuiați sirieni

Turcia își deschide poarta de frontieră Yayladagi cu Siria pentru a gestiona întoarcerea în siguranță și voluntară a milioanelor de migranți sirieni pe care îi găzduiește, a declarat președintele Tayyip Erdogan la 9 decembrie. 

Trecerea Yayladagi, aproape de marginea de nord-vest a Siriei, a fost închisă din 2013 din cauza luptelor din apropierea graniței.

Turcia, membru NATO, găzduiește 3 milioane de migranți și refugiați sirieni, cel mai mare număr dintre țările gazdă.

Europa, care înăsprise procedurile de azil, s-a grăbit să le suspende. Guvernul Italiei a declarat la 9 decembrie că va întrerupe cererile de azil din Siria, se arată într-un comunicat, în urma unor măsuri similare din partea vecinilor europeni după căderea regimului Assad. 

„Guvernul a decis, la fel ca și alți parteneri europeni, să suspende procedurile privind cererile de azil din Siria”, se arată în declarație după o întâlnire între șefa guvernului Giorgia Meloni și unii miniștri, despre Siria. 

Citește și: VIDEO Israelul ocupă 80 de km în Siria și distruge bazele armatei lui Bashar al-Assad

Alte țări europene, inclusiv Germania, au suspendat cererile de azil din partea sirienilor până la noi ordine, în timp ce Franța a spus că speră să anunțe o decizie similară în curând.

Danemarca, Norvegia și Suedia au anunțat că suspendă procesarea cererilor de azil

Danemarca, Norvegia și Suedia au anunțat că suspendă procesarea cererilor de azil din partea refugiaților sirieni în țările lor. Suedia este țara care a primit cei mai mulți refugiați sirieni, după Germania.

Guvernul francez lucrează la suspendarea cazurilor actuale de azil din Siria după căderea președintelui Bashar Assad, a declarat Ministerul de Interne, adăugând că o decizie în această privință va fi probabil luată în următoarele ore. 

Citește și: VIDEO Israelul a bombardat baza navală din Tartus, Siria. Rusia nu și-a scos încă toate navele

Parisul lucrează la o soluție similară cu cea propusă de Germania, care a declarat anterior că va suspenda cererile de azil, a declarat Ministerul de Externe francez. 

Emisarul special al Națiunilor Unite pentru Siria a avertizat însă cu privire la riscul trimiterii acasă prea devreme a refugiaților sirieni.

„Au trecut numai trei zile de la răsturnarea lui Bashar al-Assad, iar țara este încă "în dezordine, cu un conflict în desfășurare în nord-est și cu aviația israeliană care bombardează neîncetat ținte pe care le consideră teroriste", a declarat Geir Pedersen.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te