Două avioane cu politicieni UE de top, lovite de fulgere în Austria. A urmat aterizarea de urgență

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 16.04.2024 - 17:52
Două avioane cu politicieni UE de top, lovite de fulgere în Austria. A urmat aterizarea de urgență Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Furtunile din întreaga Austrie au provocat haos nu numai pe șosele, ci și la Austrian Airlines. Două aeronave AUA au fost lovite de fulgere. Aeronavele au fost nevoite să se întoarcă la Schwechat. Printre pasagerii de marți s-a aflat și politicianul de top al UE Othmar Karas.

SHARE

Un șoc pentru prim-vicepreședintele Parlamentului European: imediat după ce aeronava AUA care decolase marți după-amiază spre Bruxelles a ajuns la altitudinea de croazieră, "un fulger luminos" a trecut brusc prin norii de lângă fereastra la care se afla.

"Pe lângă această străfulgerare, am auzit și o a doua bubuitură și am crezut inițial că avionul a lovit o pasăre", descrie Karas experiența neobișnuită la mare înălțime deasupra Austriei într-un interviu acordat publicației "Krone".

Două avioane cu politicieni UE de top, lovite de fulgere în Austria. A urmat aterizarea de urgență

Pilotul a făcut imediat un anunț din cabina de pilotaj. Karas a auzit anunțul liniștitor că motorul nu a fost avariat.

"Dar ne-am întors totuși la Viena. Acolo au fost descoperite niște găuri de impact, așa că a trebuit să ne transferăm la o altă aeronavă", a declarat mandatarul.

În ciuda incidentului dramatic, el nu s-a simțit amenințat. Cu toate acestea, el a adăugat: "Nu am mai experimentat niciodată așa ceva".

Un astfel de eveniment este de natură să facă orice pasager să se simtă neliniștit: cu toate acestea, faptul că acesta nu este un incident izolat a fost demonstrat luni seara, când o aeronavă AUA a decolat târziu, la ora 18.23, cu destinația Napoli și a fost lovită brusc de fulgere în mijlocul furtunii, în apropiere de Ödenburg, în Ungaria (a se vedea captura de ecran). Aeronava nu și-a putut continua călătoria și a fost nevoită să se întoarcă la Aeroportul Schwechat.

Călătoria a continuat marți

Potrivit unui reporter al cititorului "Krone", a cărui cumnată se afla și ea în avion, nu a existat panică: "Turbulențele ar fi fost vizibile, iar pasagerii au fost ulterior cazați la hoteluri".

Oaspeții au putut să își reia călătoria marți. AUA a confirmat, de asemenea, incidentul: "Aeronava din zborul OS 543 de ieri a fost lovită de fulger. Aeronava s-a întors în siguranță la Viena și este în prezent supusă unor verificări tehnice."

Este periculos să zbori pe timp de furtună?

Cu toate acestea, nimeni nu ar trebui să se teamă de următorul zbor. La urma urmei, furtunile nu sunt periculoase pentru avioanele aflate în aer. Deși pot apărea turbulențe în timpul furtunilor puternice, un avion cu reacție le poate face față foarte bine.

În general, este rar ca un avion să zboare direct printr-o furtună; de obicei, piloții încearcă să le evite.

Fulgerele sunt conduse doar prin intermediul aeronavei

Chiar și un fulger care lovește o aeronavă nu reprezintă un pericol pentru pasageri sau piloți: Aeronavele de pasageri sunt fabricate în principal din aluminiu, ceea ce poate împiedica fulgerele să pătrundă în cabină.

Faptul că avioanele nu au niciun contact fizic cu solul înseamnă că, din punct de vedere tehnic, fulgerul nu poate lovi deloc aeronava, ci este pur și simplu condus prin aeronavă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te