Cum s-a întors Prigojin împotriva lui Putin. Mercenarii, înarmați cu tancuri, elicoptere la Kremlin

DE Isabel van Brugen | Actualizat: 01.07.2023 - 12:07
DATA EXPIRĂRII? Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Liderii militari ai Rusiei s-au săturat de el, iar utilitatea lui s-ar putea să se apropie de sfârșit
TRIOUL DE LA PUTERE  De la stânga: Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, președintele Vladimir Putin și șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov

Șeful grupului de mercenari a criticat cu voce tare conducerea militară a Rusiei - și pe vechiul său prieten și sponsor. Este posibil ca în cele din urmă să fi mers prea departe.

SHARE

Relația magnatului rus Evgheni Prigojin cu aliatul său de lungă durată, președintele Vladimir Putin, pare să fi ajuns la un punct de ruptură. Cel care a fost cândva un furnizor de servicii de catering a recurs la publicarea de videoclipuri pline de înjurături pe rețelele de socializare, pentru a-și face auzită vocea pe fondul războiului din Ucraina.

Prigojin, care și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin“ datorită contractelor sale de catering cu Kremlinul, conduce faimoasa organizație paramilitară Wagner.

De luni de zile, el și-a trimis luptătorii în orașul Bahmut din estul Ucrainei, alături de trupele convenționale, ca parte a unui efort al Moscovei de a-și asigura prima victorie majoră pe câmpul de luptă începând cu vara anului 2022. El a fost văzut de Kremlin ca un instrument-cheie în război.

Citește și: VIDEO Putin a fugit din Moscova, în timp ce mercenarii lui Prigojin mărșăluiesc spre capitală | Newsweek Romania

Dar au început să apară fisuri în relația omului de afaceri cu Kremlinul atunci când acesta și-a manifestat apetitul pentru politică, lansând atacuri la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov. Aceste tensiuni au crescut exponențial atunci când Prigojin a amenințat că se va retrage din Bahmut din cauza lipsei de muniție.

Un Prigojin furios s-a adresat, pe 5 mai 2023, direct lui Putin în apelul său pentru mai multă muniție, la câteva ore după ce a publicat un videoclip plin de înjurături, stând în fața a ceea ce el susținea că sunt luptătorii săi uciși în bătălia din Bahmut.

Anterior, el își îndreptase atacurile doar către Șoigu și Gherasimov, acuzându-i pe aceștia, dar și eșecul lor de a furniza mai multă muniție pentru a preveni moartea luptătorilor săi.

Câteva zile mai târziu, pe 9 mai, de Ziua Victoriei - sărbătoarea anuală a Moscovei unde se celebrează înfrângerea Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial -, Prigojin s-a plâns din nou de lipsa de muniție, publicând videoclipuri cu puțin timp înainte și imediat după discursul lui Putin din Piața Roșie, din Moscova.

Prigojin a sugerat că luptătorii săi încă nu aveau muniție și că au fost amenințați cu trădarea de stat pentru dezertare dacă ar fi încercat să se retragă.

Generalii ruși, a spus Prigojin în atacul său dur, sunt trădători. „Ce se întâmplă dacă se dovedește că bunicul este un adevărat a******?“, a adăugat el.

„Principala activitate
a lui Prigojin în timpul
acestui conflict a fost
întotdeauna încercarea
de a profita de război și
de a acumula mai multe
bunuri și resurse chiar în
Rusia“

„Evident, bunicul este o referire la Putin“, a declarat, pentru Newsweek, Vlad Mykhnenko, expert în transformarea postcomunistă a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice, la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Relația dintre Putin și Prigojin datează din anii 1990, când acesta din urmă a servit Kremlinul cu companiile sale de catering. El s-a bucurat de o ascensiune rapidă în societatea rusă, acumulând o avere uriașă și apărând anul trecut ca un jucător cheie în războiul declanșat de liderul rus.

Tatiana Stanovaya, cercetător se­nior la Carnegie Russia Eurasia Center și fondator al R.Politik, o firmă de analiză politică axată pe Rusia, spune că recenta serie de videoclipuri ale lui Prigojin arată că acesta nu are niciun contact direct cu Putin.

„Singura modalitate de a-și exprima disidența, dezacordul, furia, este să iasă în public. De aceea trebuie să posteze atât de multe videoclipuri în care arată cât de înverșunat este și cum lucrurile au mers prost, cât de dificil este pentru el și băieții lui“, spune ea pentru Newsweek.

Ambiții politice

Mykhnenko, de la Universitatea Oxford, spune că Grupul Wagner a fost adus în război de Kremlin, doar după ce Rusia a suferit o „înfrângere umilitoare în bătălia de la Kiev din primăvara anului 2022“.

După aceea, Prigojin și luptătorii săi au primit sprijin guvernamental total pentru recrutarea deținuților din închisorile de maximă securitate și pentru obținerea de tancuri, avioane, elicoptere de luptă, artilerie grea și muniție nelimitată.

Lucrurile s-au schimbat, însă, atunci când establishmentul de la Kremlin a simțit că Prigojin are ambiții mai mari, iar acesta a fost văzut ca devenind mai periculos în ceea ce privește persoana sa politică.

„Principala activitate a lui Prigojin în timpul acestui conflict a fost întotdeauna încercarea de a profita de război și de a acumula mai multe bunuri și resurse în Rusia - pentru a obține un post guvernamental oficial sau un rol important de lider politic, adică pentru a-și transforma bunurile militare, în bunuri economice și politice tangibile în interiorul Rusiei“, spune Mykhnenko.

În cele din urmă, spune el, Kremlinul a început să îl „gestioneze“ și să „minimizeze influența sa supradimensionată“. Mykhnenko adaugă: „Decizia lui Putin de a-l reinstala pe Gherasimov și pe alți generali, împotriva cărora Prigojin s-a opus în mod deschis, în calitate de comandanți șefi ai războiului rusesc din Ucraina, la sfârșitul anului 2022, a fost începutul sfârșitului lui Prigojin“.

TRIOUL DE LA PUTERE  De la stânga: Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, președintele Vladimir Putin și șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov

Stanovaya, de la Carnegie Russia Eurasia Center, spune că Prigojin a decis că este mai bun decât statul și că îl poate contesta și înlocui.

„Putin, care a trebuit să se confrunte cu o mulțime de plângeri legate de Prigojin, a reacționat pur și simplu și a reechilibrat situația în favoarea serviciilor de securitate. El a încercat să realizeze acest tip de unitate“, spune ea, subliniind afirmațiile lui Prigojin potrivit cărora Grupul Wagner a fost blocat să recruteze din închisori.

„[Recrutarea din închisori] a fost mai degrabă o problemă cu serviciile de securitate, care au resimțit cu adevărat această practică. Pentru ei era inacceptabilă și, cu timpul, au găsit o modalitate de a-l convinge pe Putin să o oprească“, spune Stanovaya, referindu-se la Serviciul Federal de Penitenciare, Ministerul Justiției, Procuratura Generală și Serviciul Federal de Securitate.

Pe de o parte, oficialii ruși sunt „foarte speriați“ de Prigojin și consideră că acesta reprezintă o amenințare la adresa statului, a regimului lui Putin și a stabilității Rusiei, spune Stanovaya.

„Dar, pe de altă parte, cu acest război, care pare, cu timpul, din ce în ce mai imprevizibil și poate condamnat la eșec pentru Rusia, el spune lucruri care par corecte. Pe termen lung, el poate deveni mai atractiv, ceea ce înseamnă că oamenii încep să se gândească că poate nu este atât de greșit în ceea ce privește starea generală a lucrurilor“.

„Eu pariez că Prigojin
va fi găsit mort într-o
«sinucidere» înscenată
de statul rus, cu un pistol
în mână și un bilet de
adio ridicol“

De asemenea, Prigojin a țintit recent Kremlinul pentru că „a crescut noi PMC-uri [companii militare private]“ în loc să dea „200.000 de soldați, așa cum am cerut“ sub comanda Grupului Wagner. „Ei încearcă să dilueze cumva PMC Wagner, astfel încât să nu mai fie o forță mare care să poată juca un anumit rol în politica internă“, a declarat el la sfârșitul lunii trecute pe canalul său de Telegram.

Mykhnenko spune că cei mai experimentați luptători și instructori ai Grupului Wagner au fost atrași de alte organizații paramilitare finanțate de guvernul rus, „canibalizând astfel Wagner“.

Soarta lui Prigojin

Stanovaya spune că Grupul Wagner este probabil condamnat să se retragă din Bahmut.

„Acest lucru îi va conveni lui Putin și Statului Major. S-au săturat de el. Și dacă luăm logica militară, armata nu prea are nevoie de Wagner acum. Ei sunt cu adevărat epuizați, iar moralul lor este foarte scăzut. Așa că eu cred că este o chestiune de timp până când va trebui să înceapă să se retragă“.

La începutul lunii mai, au apărut informații potrivit cărora generalul Roman Gavrilov, fostul comandant adjunct al Gărzii Naționale Ruse, și generalul Mihail Mizintsev, fostul ministru adjunct al Apărării, s-au alăturat Grupului Wagner, după ce au fost concediați din serviciul civil.

„Prigojin trebuie să fi crezut că aceste acțiuni vor consolida poziția de putere a Wagner în cadrul aparatului birocratic rusesc. Cu toate acestea, ar putea fi la fel de mult un preludiu sau un început al «preluării ostile» a Wagner de către Kremlin“, spune Mykhnenko.

„Mizintsev ar fi putut fi implantat intenționat pentru a prelua controlul“, continuă el, menționând că, pe 5 mai, generalul în retragere Viktor Sobolev - în prezent membru al
Dumei de Stat - a declarat că toate „batalioanele de voluntari“ și Wagner ar trebui să fie reatribuite în mod oficial Ministerului rus al Apărării „pentru a preveni problemele de aprovi­zionare cu muniție“.

În cele din urmă, Prigojin „s-a suprasolicitat“ iar „viața sa se va sfârși brusc și involuntar, destul de curând“, spune Mykhnenko.

„Eu pariez pe faptul că Prigojin va fi găsit mort printr-o «sinucidere» înscenată de statul rus, cu un pistol în mână și un bilet de adio ridicol“, spune Mykhnenko. „Moscova ar putea, de asemenea, să furnizeze Ucrainei geolocalizarea precisă a lui Prigojin pentru a intra în raza de 70 de kilometri de acțiune a unei rachete HIMARS. Asta pentru a-l termina și pentru a oferi un impuls de recrutare propagandistică «eroică» pentru un «nou» Wagner emasculat“.

„Singura opțiune realistă ar fi să i se permită lui Prigojin să se întoarcă în Rusia, înainte de a fi aruncat în aer
într-o mașină capcană, ca [scriitoarea Darya] Dugina și [politicianul Zakhar] Prilepin“. Newsweek a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii prin e-mail.

Isabel van Brugen este reporter Newsweek la Kuala Lumpur. Urmăriți-o pe Twitter @isabelvanbrugen

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te