Rapoartele indică faptul că exporturile de gaz rusesc ajung în Europa - prin China.
„Piața mondială a gazelor naturale lichefiate (GNL) este din ce în ce mai bine integrată, iar schimbările regionale ale cererii pot contribui la echilibrarea unor piețe care, altfel, ar fi restrânse. Această redirecționare a fluxurilor servește intereselor tuturor părților implicate", a declarat pentru DW Nicholas Kumleben, director de cercetare în domeniul energiei la firma de consultanță macroeconomică Greenmantle.
Înaintea iernii, depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de 80%, parțial datorită exporturilor de GNL din China, relatează The Nikkei.
Rusia a redus drastic livrările de gaze către Europa de la invazia sa în Ucraina, iar companiile chinezești de GNL au crescut livrările pentru piețele străine ca răspuns la creșterea cererii.
Până în prezent, în acest an, companiile chineze au vândut 4 milioane de tone de GNL pe piețele internaționale. Acest lucru reprezintă 7% din consumul de gaz al Europei în prima jumătate a anului.
JOVO Group din China, un broker de GNL, a declarat că a vândut o încărcătură de GNL în valoare de 100 de milioane de dolari (103 milioane de euro) unui cumpărător european.
Cel mai mare rafinator de petrol din China, Sinopec Group, a declarat, de asemenea, că a canalizat surplusul de GNL pe piața internațională.
Citește și
VIDEO Turcia, stăpâna Asiei. Putin și Xi Jinping, puși la colț și umiliți de Erdogan
Jinping: „China e împotriva separatiștilor și a ingerințelor străine”. A uitat că Putin e lângă el
„Dacă Europa cumpără GNL din China, atunci da, potențial, o parte din el poate fi rusesc", a declarat pentru DW Anna Mikulska de la Centrul pentru Studii Energetice din cadrul Institutului Baker pentru Politici Publice de la Universitatea Rice.
„Dar China, și nu Rusia, este cea care capătă profiturile suplimentare din revânzarea acestui gaz.”
„UE poate să nu cumpere din China, dar atunci se expune la o penurie de gaz gravă în timpul iernii", a adăugat Mikulska.
De la invazia rusă în Ucraina, cheltuielile Chinei pentru importurile de energie din Rusia au crescut la 35 de miliarde de dolari, de la 20 de miliarde de dolari cu un an înainte, potrivit Bloomberg.
Ceea ce Rusia vinde Chinei are la bază un preț contractat ce este mai avantajos pentru China.
Experții avertizează că Europa nu se poate aștepta ca furnizorii chinezi să-i acopere deficitul de energie. Cantitatea totală de gaz pe care China o poate exporta către Europa este limitată, pe măsură ce activitatea economică se va relansa în China. La un moment dat, Europa va fi dependentă de Beijing pentru gaze, la prețuri mai mari.
Alți experți consideră că livrările excedentare de la Yamal care se îndreaptă spre vestul Europei sunt minore în comparație cu ceea ce UE importă din Norvegia, Algeria, Qatar, Turkmenistan, Azerbaidjan, Oman, Israel și, nu în ultimul rând, SUA pentru a compensa deficitele rusești, care rămân imprevizibile în acest moment.