Cum a descoperit fata disidentului asasinat de Putin că un jurnalist spaniol e spion rus sadea

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.09.2024 - 16:21
Cum a descoperit fata lui Boris Nemţov că un jurnalist spaniol e spion rus sadea - Foto: Profimedia Images
Cum a descoperit fata lui Boris Nemţov că un jurnalist spaniol e spion rus sadea - Foto: Profimedia Images
Cum a descoperit fata lui Boris Nemţov că un jurnalist spaniol e spion rus sadea - Foto: Profimedia Images
Cum a descoperit fata lui Boris Nemţov că un jurnalist spaniol e spion rus sadea - Foto: Profimedia Images

Cum a descoperit fata disidentului asasinat de Putin că un jurnalist spaniol e spion rus sadea. La începutul lunii august, Pablo González a fost luat dintr-o închisoare din Polonia și dus la Moscova, cu un avion, în care se aflau agenți secreți ruși.

SHARE

Cum a descoperit fata disidentului asasinat de Putin că un jurnalist spaniol e spion rus sadea. La începutul lunii august, Pablo González a fost luat dintr-o închisoare din Polonia și dus la Moscova, cu un avion, în care se aflau agenți secreți ruși, hackeri și un asasin plătit al serviciului de informații FSB.

Grupul a fost întâmpinat la aeroport, de o gardă militară, de un covor roșu și de Vladimir Putin - care le-a mulțumit pentru serviciile loiale aduse țării.

Cum a descoperit fata lui Boris Nemţov că un jurnalist spaniol e spion rus sadea

Imaginile video din acea noapte, la Moscova, îl arată pe dl. González zâmbind, în timp ce dă mâna cu președintele Putin, la baza scărilor avionului.

Cu barba neagră și capul ras, strălucitor, el poartă un tricou Star Wars, pe care scrie „Imperiul tău are nevoie de tine”.

Cunoscut de prietenii săi ruși drept „Pablo, jurnalistul basc”, bărbatul în vârstă de 42 de ani a făcut parte dintr-un important schimb de prizonieri occidentali, deținuți în închisorile rusești, și disidenți ruși.

Citeşte şi: Spion rus arestat în Franța. Voia să arunce în aer echipamentele militare destinate Ucrainei

În grupul eliberat la schimb, de Vladimir Putin, se aflau doi militanți ai opoziției, pe care domnul González era acuzat că îi spiona. El fusese arestat în Polonia, în anul 2022, pentru un presupus act de spionaj.

„Am avut primele suspiciuni în anul 2019. Pur și simplu, mi-am dat seama”, spune Janna Nemtsova, în primul interviu pe care l-a acordat despre bărbatul care a spionat-o.

Cei doi s-au întâlnit în anul 2016, la un eveniment despre ancheta privind asasinarea tatălui ei. Boris Nemțov, un opozant convins al lui Vladimir Putin, care fusese asasinat cu un an înainte, chiar lângă Kremlin.

Citeşte şi: De ce se teme Rusia să doboare dronele SUA care străbat România și spionează în Marea Neagră?

Fiica sa - ea însăși un critic vocal al lui Putin - s-a mutat în cele din urmă în Europa de Vest, pentru siguranță.

În acea zi, la Strasbourg, Pablo González i-a cerut Nemțovei un interviu, pentru un ziar din regiunea bască. Ea a refuzat, la început. Dar jurnalistul - spaniol, cu rădăcini rusești - a devenit treptat o prezență obișnuită în cercul ei: participa la evenimente, înregistra interviuri, se amesteca în grupuri care o înconjurau mereu.

Privind în urmă, Nemţova își amintește că a devenit precaută.

„Am împărtășit suspiciunile mele câtorva persoane, iar acestea mi-au spus: „Nu, este o prostie!”. Oamenii te consideră nebun dacă aduci în discuție anumite lucruri. Te pot crede paranoic.

Citeşte şi: Ambasador al SUA, „cârtiţă” pentru guvernul comunist din Cuba. A primit 15 ani de pușcărie

„Dar am avut perfectă dreptate”. Acesta este motivul pentru care a decis să vorbească deschis acum. „Vreau ca alți oameni să fie foarte atenți”, explică Janna Nemţova. „Amenințarea nu este ceva ce poți citi doar în cărți sau să vezi în filme. Este foarte aproape”.

González a fost acuzat oficial de spionaj abia la o săptămână după ce a părăsit Polonia, fiind dus la Moscova, ca parte a schimbului de prizonieri din august. Până atunci, el a petrecut mai bine de doi ani închis, în așteptarea procesului.

În tot acest timp, procurorii polonezi au evitat întrebările cu privire la caz și la proces. Sursele de informații au rămas tăcute. Avocatul polonez care l-a reprezentat prima dată pe González spune că nu poate comenta.

Jurnalist foarte independent

La momentul arestării sale, González locuia în Varșovia, de cel puțin trei ani, mare parte din această perioadă împreună cu prietena sa poloneză. A fost jurnalist independent, lucrând în principal pentru presa de limbă spaniolă.

A relatat despre războiul din Nagorno-Karabah și a călătorit în Ucraina. La un moment dat, s-a alăturat unei călătorii a aunor jurnalişti în Siria, organizată de ministerul rus al Apărării, întotdeauna foarte selectiv în ceea ce privește persoanele pe care le ia în astfel de expediţii.

În anul 2022 a fost reținut pentru scurt timp, în Ucraina, deși serviciul de securitate SBU de acolo nu divulgă nici un detaliu. Apoi, pe 28 februarie, González a fost arestat la Przemysl, în estul Poloniei, unde făcea parte din grupul de jurnalişti care a scris despre începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

100% era spion

Motivul arestării nu a fost făcut public. Anul trecut, Jannei Nemţova i s-au arătat dovezi ale activității lui González, în cadrul urmăririi penale. „Nu mă îndoiesc că era un spion. Sunt sigură, 100%”, a spus ea săptămâna aceasta BBC.

I se interzice însă, printr-un acord de confidențialitate, să dea detalii despre dovezile existente. Drept urmare, González continuă să afirme că este nevinovat. „Este înfricoșător. Nu ar trebui să minimizăm asta. Acești oameni nu au scrupule morale. Ei vă consideră dușmanii lor”, avertizează ea, referindu-se la agenții de informații ruși.

Deși Nemțova spune că nu a avut niciodată încredere în González, ca prieten adevărat, el a reușit să se insereze în cercul ei de apropiaţi. A informat Rusia despre activităţile din grup de la început, spune ea.

Fermecător, guraliv

„Poate fi foarte fermecător, știe să comunice cu oamenii, să-i facă să se simtă în largul lor.” Fostul ei soț, Pavel Elizarov, este de acord. El și domnul González au fost „destul de apropiați pentru o perioadă de timp”. Îl vizita în Spania, vorbea politică și făcea turism. I-a prezentat pe alții prietenului său.

Ilya Yashin, un alt activist proeminent, a mers la un meci de fotbal cu domnul González, în Spania, și chiar și la cumpărat haine. Când González a fost eliberat în schimbul de prizonieri, Yashin fusese închis în Rusia, pentru că a condamnat războiul cu Ucraina.

Vadim Prokhorov, avocatul familiei Nemtsov, își amintește un alt detaliu. „A băut ca un rus”, mi-a spus domnul Prohorov. „Putea să-și țină băutura fără să cadă. Ar fi trebuit să-l bănuim pe atunci!”

De fapt, este Pavel Rubtsov, spaniol-rus-spaniol

A apărut la televiziunile controlate de Kremlin, filmat rătăcind printr-o suburbie a Moscovei, amintindu-și într-o rusă perfectă despre sania pe carton din copilărie. S-a născut, explică el, Pavel Rubtsov, numele din pașaportul său rusesc.

A devenit Pablo González când s-a mutat în Spania, împreună cu mama lui, în anul 1991. Bunicul său fusese evacuat în URSS, în timpul războiului civil spaniol, așa că Pavel și mama lui aveau dreptul la cetățenia spaniolă.

Foto: Profimedia Images

Totul a făcut din el materialul de recrutare ideal pentru Informațiile ruse, dar Polonia nu are nici o dovadă în acest sens. „M-au amenințat și au făcut presiuni”, spune domnul González, cu vocea sa extrem de profundă.

Exersa strângerea de mână cu Vladimir Vladimirovici

„Am întrebat: „Ce am făcut?” și ei au spus: „Știi”. Dar nu am făcut-o”. Nimeni nu l-a caracterizat pe González ca fiind un fan al lui Putin, deși Janna Nemțova spune că ea și el se aflau pe „părți diferite ale spectrului politic”.

La televiziunea rusă, González este destul de încântat, când descrie întâlnirea cu „Vladimir Vladimirovici Putin”, pe Aeroportul Vnukovo, din Moscova. Coborând treptele avionului, spune el, exersa tot drumul cum să-și salute președintele. „Voiam să fiu sigur că a fost o strângere de mână puternică și bărbătească”, explică domnul González, cu un rânjet larg.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te