Criză în Germania. Merz, care a promis Ucrainei rachetele Taurus, nu a fost încă validat cancelar

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.05.2025 - 17:46
Merz, care a promis Ucrainei rachetele Taurus, nu a fost încă validat cancelar - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Merz, care a promis Ucrainei rachetele Taurus, nu a fost încă validat cancelar - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Criză în Germania. Merz, care a promis Ucrainei rachetele Taurus, nu a fost încă validat cancelar Acesta a primit o lovitură neașteptată în primul tur de scrutin, menit să-i deschidă calea pentru a deveni imediat cancelar al țării.

SHARE

Update ora 17.00

Liderul conservator Friedrich Merz a câștigat votul parlamentar pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei la a doua încercare.

Merz a avut inițial șase voturi mai puțin decât majoritatea absolută de care avea nevoie, marți dimineață - o lovitură semnificativă adusă prestigiului său și un eșec fără precedent în istoria Germaniei postbelice.

Întrucât a fost un vot secret în Bundestag, care are 630 de locuri, nu a existat nicio indicație asupra persoanelor care au refuzat să-l susțină și astfel nu se putea discuta cu „opoziția”- fie parlamentarii partenerilor de coaliție de centru-stânga, fie propriii conservatori.

După ore de incertitudine în Bundestag, partidele și președintele Bundestagului au convenit să organizeze un al doilea vot, pe care Merz l-a câștigat apoi cu 325 de voturi, o majoritate de nouă.

Criză în Germania. Merz, care a promis Ucrainei rachetele Taurus, nu a fost încă validat cancelar.

Friedrich Merz a intrat în Bundestag pentru o a doua rundă de vot.

Votul eșuat de această dimineață a aruncat districtul guvernamental al Berlinului în haos.

Criză în Germania. Merz, care a promis Ucrainei rachetele Taurus, nu a fost încă validat cancelar 

 Jens Spahn, liderul grupului CDU/CSU, a purtat discuții cu toate grupurile parlamentare după vot, inclusiv cu Verzii din opoziție și Partidul Stângii.

În votul secret, 310 membri ai Parlamentului au votat pentru Merz, în timp ce 307 au votat împotriva sa. Acesta avea nevoie de o majoritate absolută de cel puțin 316 voturi pentru a fi ales cancelar.

Eșecul surprinzător pentru Merz a venit în ciuda faptului că alianța sa creștin-democrată și partenerul său minor de coaliție (CDU/CSU), Partidul Social-Democrat (SPD), dețin o majoritate confortabilă de 328 de locuri în Bundestag.

În timpul votului, trei parlamentari s-au abținut, iar un vot a fost invalid.

Citește și: Germania, ultimatum de 24 de ore pentru Rusia. „Opriți războiul sau dăm Ucrainei racheta Taurus

Nouă parlamentari au absenți din cauza bolii sau a altor motive. Din cauza votului secret, a rămas neclar câți parlamentari din partidele de coaliție au votat împotriva cancelariei lui Merz și care au fost afilierile lor la partid.

Merz a promis Ucrainei rachete Taurus

În urma rezultatelor surprinzătoare, liderii partidului s-au întâlnit cu consilierii lor principali pentru a discuta calea de urmat. Nu a fost imediat clar dacă o a doua rundă de vot va avea loc marți mai târziu sau va fi amânată până vineri, potrivit DW.

Friedrich Merz nu își poate permite o a doua înfrângere. Chiar și prima este istorică - pentru că nu a mai existat niciodată așa ceva. Cuvântul «criză națională» este deja folosit în unele comentarii.

Citește și: Germania deblochează ajutor militar de 3.000.000.000 € pentru Ucraina. Urmează încă 8.250.000.000 €

Germania are nevoie de un guvern stabil, iar cei doi parteneri de coaliție trebuie să aibă puterea pe cont propriu, altfel nu vor putea guverna. 

Friedrich Merz, liderul CDU și viitorul cancelar al Germaniei, s-a declarat în permanență deschis unui acord de a furniza Ucrainei rachete de tip Taurus, mai ales după atacul sângeros comis de Rusia la Sumî, soldat cu 34 de morți și peste 100 de răniți.

Fostul cancelar Olaf Scholz a refuzat să livreze Ucrainei rachete Taurus,cu rază lungă de acțiune, temându-se că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei.

Friedrich Merz consideră că situația actuală impune o schimbare de strategie, pentru că armata ucraineană nu face decât să respingă atacurile Rusiei. 

„Ucraina trebuie să iasă din poziția defensivă și să treacă la ofensivă”, a declarat Merz, pledând pentru furnizarea de armament cu rază lungă de acțiune pentru ca Ucraina să poată ataca în profunzime Federația Rusă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te