Coșmarul Georgiei pentru Occident. O țară care se apropia de NATO va trăda pentru Rusia?

DE Matthew Tostevin | Actualizat: 20.10.2024 - 16:55
PROIECT DE LEGE CONTROVERSAT  La sfârșitul anului trecut, sprijinul pentru aderarea la UE a fost de aproximativ 80% în rândul georgienilor. O lege care ar submina aceste aspirații a dus la proteste în capitala Tbilisi, în aprilie 2024.
PROIECT DE LEGE CONTROVERSAT  La sfârșitul anului trecut, sprijinul pentru aderarea la UE a fost de aproximativ 80% în rândul georgienilor. O lege care ar submina aceste aspirații a dus la proteste în capitala Tbilisi, în aprilie 2024.
ANIMOZITATE PERSISTENTĂ Graffiti-urile anti-Rusia, văzute pe un zid din capitala Tbilisi, în iulie 2024, demonstrează sentimentele actuale din Georgia față de Moscova
ANIMOZITATE PERSISTENTĂ Graffiti-urile anti-Rusia, văzute pe un zid din capitala Tbilisi, în iulie 2024, demonstrează sentimentele actuale din Georgia față de Moscova
TEMERI DE AUTORITARISM Fondatorul Partidului Visul georgian, Bidzina Ivanishvili, se teme de autoritarism la un miting organizat în aprilie 2024 pentru a contracara protestele față de legea sa privind „influența străină“.
TEMERI DE AUTORITARISM Fondatorul Partidului Visul georgian, Bidzina Ivanishvili, se teme de autoritarism la un miting organizat în aprilie 2024 pentru a contracara protestele față de legea sa privind „influența străină“.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a stârnit temeri că țara, cândva aspirantă la NATO, se apropie mai mult de Rusia.

SHARE

În Georgia, steagurile albastre cu  steluțe aurii ale Uniunii Europene flutură deasupra tuturor lucrurilor, de la ministere până la micile secții de poliție locale, și par aproape la fel de omniprezente ca steagul național alb-roșu cu crucea Sfântului Gheorghe.

Dar, în ciuda simbolismului pro-occidental durabil și a sprijinului popular copleșitor pentru aderarea la UE și NATO, Rusia președintelui Vladimir Putin este cea care se află în ascensiune, în timp ce relația guvernului georgian cu Statele Unite și cu alte puteri occidentale se degradează.

Coșmarul Georgiei pentru Occident. O țară care se apropia de NATO va trăda pentru Rusia?

În timp ce țările occidentale au lăudat modul în care războiul Rusiei în Ucraina a consolidat solidaritatea și a adus Finlanda și Suedia în tabăra NATO, Georgia, odată membru aspirant, pare să se îndrepte în direcția opusă. 

Populația Georgiei, de 3,7 milioane de locuitori, reprezintă doar o treime din cea a statului american omonim, iar Caucazul nu se află în topul preocupărilor SUA într-o perioadă de războaie în Ucraina și Orientul Mijlociu. Dar regiunea este importantă din punct de vedere strategic.

Se află la granița de sud a Rusiei și la nord de Iran, fiind totodată o rută de tranzit pentru conductele energetice. Posibilitatea Occidentului de a menține Georgia în zona sa de influență este urmărită îndeaproape de țările care își cântăresc opțiunile într-o lume în care Statele Unite au pierdut dominația pe care o dețineau la sfârșitul Războiului Rece.

Opozanții pro-occidentali ai guvernului Georgiei descriu ceea ce ei cred că este un război hibrid al Rusiei și se tem că alegerile din octombrie ar putea fi ultima șansă de a inversa această schimbare. 

„Am făcut deja parte din Uniunea Sovietică și știm ce înseamnă asta“, a declarat politicianul de opoziție Giorgi Vashadze pentru Newsweek. „Noi numim aceste alegeri ca fiind geopolitice pentru Georgia“. 

Ministerul de Externe al Georgiei, biroul prim-ministrului Irakli Kobakhidze și Ministerul de Externe al Rusiei nu au răspuns solicitărilor Newsweek pentru comentarii. Țările occidentale au protestat față de ceea ce ele numesc tendința din ce în ce mai autoritară a partidului de guvernământ Visul Georgian care a promovat o lege recent aprobată, de tip rusesc, privind „influența străină“ și care vizează activiștii și mass-media.

Visul Georgian susține că legea are ca scop stoparea interferențelor străine. Dar deceniile de angajament față de instituțiile occidentale nu au reușit să aducă aderarea la UE pentru a produce transformarea economică sau aderarea la NATO pentru a oferi garanții de securitate susținute de SUA împotriva Rusiei.

ANIMOZITATE PERSISTENTĂ Graffiti-urile anti-Rusia, văzute pe un zid din capitala Tbilisi, în iulie 2024, demonstrează sentimentele actuale din Georgia față de Moscova

Între timp, războiul Rusiei din Ucraina a alimentat suspiciunile că nu se poate conta pe Occident în caz de urgență, chiar dacă acesta promite asistență. Dar Georgia este o țară care nu a găsit un astfel de ajutor atunci când Rusia a invadat-o în 2008, într-un conflict precursor al invaziilor lui Putin din Ucraina.

Rusia are trupe în regiunile separatiste care formează aproape o cincime din Georgia. „Occidentul pierde competiția strategică“, a declarat pentru Newsweek Kornely Kakachia, director al Institutului Georgian de Politică. „Există China, Turcia, Iran în regiune, precum și Rusia“.

„Nu este vorba doar despre Georgia, este vorba despre regiune“, a spus Kakachia.

Implicațiile potențiale depășesc cu mult Caucazul, spun analiștii politici. „Lăsarea Georgiei pe orbita Rusiei ar fi un eșec semnificativ pentru Statele Unite, NATO și Occident, cu implicații geopolitice, atât strategice, cât și simbolice“, a declarat Laura Linderman, membru senior al Centrului Eurasia al Atlantic Council.

„Georgia este un stat conector între interiorul eurasiatic și Europa, ceea ce o face importantă pentru eforturile occidentale de diversificare energetică, în special ca rută de tranzit pentru resursele energetice din Marea Caspică spre Europa. Ar fi o victorie pentru Vladimir Putin și o rușine pentru NATO și Occident“, a declarat ea pentru Newsweek.

Relațiile dintre guvernul Georgiei și țările occidentale s-au înrăutățit rapid în ultimele luni, chiar dacă Georgia este încă teoretic angajată să adere la UE și NATO. Aderarea sa la UE a fost oprită de Bruxelles în iulie din cauza legii privind influența străină, care a fost aprobată în mai, în ciuda unor săptămâni de proteste în masă care au fost contracarate cu forța de către poliție. De asemenea, UE a înghețat un ajutor militar de 32 de milioane de dolari. „Acesta este doar un prim pas“, a declarat atunci Pawel Herczynski, ambasadorul UE la Tbilisi.

Pentagonul a suspendat exercițiile militare anuale Noble Partner cu Georgia. De asemenea, SUA au anunțat interdicții de viză pentru politicienii georgieni „responsabili sau complici în subminarea democrației“.

„Occidentul pierde competiția strategică. Există China, Turcia și
Iran în regiune, dar și Rusia. Nu este vorba doar despre Georgia, este
vorba despre regiune“

„Am fost atât de aproape, atât de aproape de a fi pe o cale reală de integrare pentru prima dată în istoria noastră“, a declarat politicianul de opoziție Alexandre Crevaux-Asatiani, din Mișcarea Națională Unită. „Acum suntem complet înghețați. Avem o criză diplomatică în relația cu Uniunea Europeană, o criză diplomatică în relația cu Statele Unite“, a declarat el pentru Newsweek.

Un indiciu al schimbării priorităților este un centru oficial de informare privind NATO și UE din Tbilisi. Un vânzător de flori ocupa treptele din față. Nu erau vizitatori în după-amiaza unei zile lucrătoare și un agent de securitate a spus că nu era deschis.

Centrul a declarat într-un e-mail pentru Newsweek că a fost o greșeală, adăugând că a fost „angajat în activități menite să crească gradul de conștientizare cu privire la integrarea europeană și euro-atlantică a Georgiei“.

În fața criticilor occidentale, abordarea Visului Georgian s-a înăsprit. În august, partidul a declarat că, dacă va câștiga alegerile din octombrie, va judeca UNM, prezentându-l drept susținător al unui „Partid al Războiului
Global“ organizat de străini, care ar urmări prelungirea războiului din Ucraina, deschiderea unui alt front împotriva Rusiei din Georgia și susținerea unor ideologii „pseudo-liberale“ cum ar fi sprijinul pentru drepturile LGBTQ+.

În apelul său către alegători, partidul de guvernământ Visul Georgian a făcut referire la controversata ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris ca un exemplu al necesității unei noi legi pentru protejarea valorilor familiei.

„Alegerile parlamentare din 2024 sunt un fel de referendum în care poporul georgian trebuie să decidă în cele din urmă dacă va alege războiul sau pacea, degradarea morală sau valorile tradiționale, dependența servilă de forțele externe sau un stat independent și suveran“, a declarat acesta, susținând că doar realegerea sa poate permite resetarea relațiilor cu UE și SUA.

Aspirațiile UE

Opozanții spun că sunt convinși că pot câștiga un scrutin corect. Ei indică sprijinul pentru aderarea la UE, care a fost de aproape 80%, conform unui sondaj realizat de Institutul Național Democrat din Tbilisi la sfârșitul anului trecut.

Deși mulți georgieni nu împărtășesc politicile sociale mai liberale ale Europei, există o aspirație generalizată pentru libertatea de circulație, comerț, locuri de muncă și investiții pe care le-ar putea aduce UE.

„Singura problemă pentru noi este mecanismul masiv de dezinformare care funcționează în Georgia. Ei au mass-media, au canale TV. Folosesc foarte mult internetul, investind milioane de euro pentru a spăla creierul oamenilor“, a declarat politicianul de opoziție Vashadze.

De asemenea, opoziția rămâne fragmentată. Experții subliniază alte avantaje ale Visului Georgian, care dispune de resursele oligarhului miliardar Bidzina Ivanishvili, fost prim-ministru și cel mai bogat om din țară. 

TEMERI DE AUTORITARISM Fondatorul Partidului Visul georgian, Bidzina Ivanishvili, se teme de autoritarism la un miting organizat în aprilie 2024 pentru a contracara protestele față de legea sa privind „influența străină“

„Este foarte dificil în această țară să câștigi alegerile, deoarece aproape 300.000 de angajați publici sunt sub influența guvernului, astfel încât aceștia îi pot folosi în mod abuziv pentru resurse administrative în timpul alegerilor“, a declarat Kakachia. „În plus, 80 la sută din întreprinderile din Georgia sprijină partidul de guvernământ“. 

Personalitățile opoziției au salutat măsurile occidentale, dar se întreabă cât de eficiente vor fi acestea. „Am ajuns într-un punct în care Rusia și Visul Georgian și-au împins propaganda atât de adânc în societatea georgiană, încât acum sancțiunile sunt întâmpinate de electoratul Visului Georgian ca un fel de confirmare a curajului partidului de guvernământ“, a declarat Crevaux-Asatiani. „Toți simt că este prea puțin și prea târziu“.

În timp ce adversarii Visului Georgian caracterizează partidul ca fiind pro-rus, situația este mai nuanțată. Graffiti-urile anti-rusești și pro-ucrainene din Tbilisi atestă o animozitate persistentă. Rusia imperială a anexat Georgia în 1801, iar scurta sa independență după revoluția rusă din 1917 a fost anihilată în câțiva ani de o invazie sovietică. Georgia și-a recâștigat independența abia după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. 

Locul de naștere al liderului sovietic Iosif Stalin, în orașul georgian Gori, rămâne o atracție pentru unii care își amintesc cu drag de epoca sovietică, dar muzeul de acolo are, de asemenea, o expoziție mică, dar semnificativă, despre invazia Rusiei în Georgia.

„În toate cele 15 republici post-sovietice veți găsi această parte a societății care are această nostalgie pentru era sovietică“, a declarat un ghid care a dorit să își păstreze anonimatul. „Desigur, este o minoritate“.

Invazia Rusiei din 2008 a avut loc la câteva luni după ce NATO declarase că Georgia și Ucraina vor deveni într-o zi membre ale alinței. În cinci zile de lupte, Rusia a zdrobit un asalt al forțelor georgiene asupra enclavei Osetia de Sud, care se declara pro-Moscova, apoi a recunoscut-o ca fiind independentă, împreună cu regiunea georgiană Abhazia, de la Marea Neagră.

În timp ce visul georgian a vorbit despre „restabilirea integrității teritoriale a Georgiei într-un mod pașnic“, nu a existat niciun semn din partea Moscovei că și-ar relaxa controlul asupra enclavelor ocupate. Georgia nu se uită doar la Rusia; relațiile s-au strâns și cu Beijingul.

Antreprenorii chinezi construiesc infrastructură în jurul Georgiei, ca parte a inițiativei „Belt and Road“ a Beijingului. Un consorțiu chinez va construi un port pe coasta Mării Negre, la Anaklia, după retragerea investitorilor americani. 

Un raport recent al Ministerului chinez de Externe privind interferența politică a SUA în străinătate a identificat Georgia drept un exemplu. Politicienii din Partidul Visul Georgian au susținut rapid acest punct de vedere. Georgia este pe cale să devină un exemplu pentru alte țări de la periferia Rusiei, care sunt pro-occidentale în unele privințe și pro-ruse sau pro-chineze în altele, a declarat pentru Newsweek Donald N. Jensen, consilier principal pentru Rusia și Europa la Institutul american pentru pace din Washington, D.C.

„Georgia ar putea ajunge într-o zonă gri, în care nu se supune complet Rusiei. Este voba despre o zonă în care are acest tip de politică externă multi-vectorială o face să meargă în mai multe direcții în același timp“, a spus el. „Aceasta ar putea fi direcția în care se îndreaptă multe dintre aceste țări“. 

Matthew Tostevin este editor de standarde la Newsweek. Urmăriți-l pe X @TostevinM

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te