NATO oferă garanții de securitate Ucrainei până după război, când va putea adera la Alianță

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.06.2023 - 13:18
Consiliu Ucraina-NATO până după război (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: pravda.com.ua

Consiliu Ucraina-NATO până după război, când va putea adera la Alianță. La 15 iunie, Parlamentul European a votat pentru adoptarea unei rezoluții în sprijinul Ucrainei, care cere membrilor NATO să înceapă procesul de aderare a țării după război.

SHARE

Parlamentul European a votat cu  425 de voturi pentru, 38 împotrivă și 42 de abțineri o rezoluție care cere membrilor NATO să înceapă procesul de aderare a țării după război.

Până la obținerea statutului de membru deplin, UE și statele sale membre, împreună cu aliații NATO și partenerii care au aceleași opinii, „trebuie să lucreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru temporar pentru garanțiile de securitate, ce urmează să fie implementat imediat după război”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Consiliu Ucraina-NATO și garanții de securitate până după război, când va putea adera la Alianță

Deputații și-au exprimat, de asemenea, speranța că negocierile privind aderarea Ucrainei la UE vor fi deschise în acest an.

Europarlamentarii au subliniat că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât și în UE ar spori securitatea regională și globală.

Rezoluția PE a condamnat „în cei mai fermi termeni posibil” distrugerea de către Rusia a barajului hidroelectrică Kahovka la 6 iunie, subliniind că aruncarea în aer a barajului a fost o crimă de război care „a creat un dezastru ecologic”.

Citește și: Stoltenberg: „NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război”

„Toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv distrugerea barajului, vor fi trași la răspundere în conformitate cu Dreptul internațional”, au spus europarlamentarii.

O altă parte a rezoluției a fost dedicată redresării Ucrainei, deputații europeni cerând un „pachet cuprinzător și adecvat de redresare a UE pentru Ucraina” pe termen mediu și lung.

Citește și: Ungaria amenință să blocheze aderarea Ucrainei la NATO și pune condiții Kievului

Anterior: La 14 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că sunt în desfășurare consultări privind modelul de aderare a Ucrainei la NATO.

Crearea unui Consiliu Ucraina-NATO a fost propusă ca o formă de cooperare între Ucraina și Alianță.

Consiliul Ucraina-NATO ar servi ca organism pentru luarea deciziilor comune

Potențialul Consiliu Ucraina-NATO ar consolida semnificativ parteneriatul dintre Alianță și Ucraina, servind ca organism pentru luarea deciziilor comune.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în timpul unui briefing că există o diferență fundamentală între formatul existent, Comisia Ucraina-NATO și Consiliul propus.

Comisia servește drept platformă pentru consultări între aliați și țara parteneră, dar fără a se lua decizii. 

„Dacă aliații ar fi de acord să înființeze Consiliul NATO-Ucraina, ar însemna să avem 32 de participanți egali în jurul unei mese și un organism care poate lua decizii. Ar fi o structură pentru o cooperare mult mai profundă, pentru luarea deciziilor comune dacă toți membrii Consiliului sunt de acord. Aceasta ar marca o întărire semnificativă a parteneriatului politic dintre Ucraina și NATO", a explicat Jens Stoltenberg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te