Ex-șef CIA: Putin va fi ucis pentru a se pune capăt războiului din Ucraina. Înainte, va lua Moldova

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.04.2023 - 22:38
Vladimir Putin-Foto: Profimedia Images

Putin va fi ucis pentru a se pune capăt războiului în Ucraina. Până atunci, va lua Moldova, spune James Olson, fostul șef al Contrainformațiilor al agenției de spionaj americane CIA.

SHARE

Putin este un „mort viu” și ar putea fi ucis pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a spus un fost șef al CIA, James Olson.

„Rechinii se învârt acum în jurul lui Putin la el acasă, în Rusia”, a spus Olsen.

Liderul rus se află acum într-o situație „fără câștig de cauză” cu un război ce fie va măcina Federația Rusă, fie se va termina cu moartea lui Putin.

Putin va fi ucis pentru a pune capăt războiului în Ucraina

Fiind la putere, nu va renunța niciodată la război. Modalitatea de a-i pune capăt este ca Vladimir să fie ucis sau înlăturat.

Olson, care a servit timp de peste 30 de ani în CIA și a câștigat medalii pentru serviciul său, a explicat pentru The Sun că lucrurile nu arată bine pentru Putin, nici cu prietenii săi oligarhi, nici cu armata și nici cu cercul său de apropiați, care sunt gata să se întoarcă împotriva lui.

Citește și: VIDEO Viitorul luptelor aeriene: Războiul dronelor, alimentate în aer pentru autonomie mare

Putin a pierdut peste 170.000 de soldați, potrivit Ucrainei, de la începutul conflictului, iar mașina sa de război continuă să avanseze într-un ritm extrem de  lent.

Rusia e blocată într-un război lung și brutal, în timp ce înfrângerile umilitoare se adună.

Citește și: Experiment genetic chinez „fără precedent”: Armată de super soldați rezistenți la radiații

Din punct de vedere al lui Olson, lucrurile nu se vor termina bine pentru Putin.

„Există un puternic curent de opoziție față de Putin în armată, în serviciile de informații, în rândul oligarhilor. Cred că Putin va fi eliminat. Nu aș exclude asasinarea. Și acesta ar fi sfârșitul războiului. Pentru că poporul rus suferă și pierde oameni. Putin însângerează Rusia.”

Olson a făcut paralele între numărul de pierderi rușilor din ultimele 13 luni, comparându-l cu numărul de morți în Afganistan. Rusia a pierdut 15.000 de soldați între 1979 și 1989. Dezastrul războiului lui Putin în Ucraina înregistrează o rată de uzură de zece ori mai mare.

„Există generali care sunt dezgustați de această pierdere tragică de vieți și devin o posibilă sursă a revoltei împotriva lui Putin, care e acum un mort-viu. Cel mai probabil Putin va fi eliminat. 

Sunt optimist. Cred că oamenii care vor fi motivați să-l elimine pe Putin, vor face asta din motivele corecte, că vor să salveze Rusia, că vor să se întoarcă Rusia în comunitatea națiunilor”, a declarat Olsen pentru The Sun.

Moldova este în pericol real să fie o „victorie” pentru Rusia

Putin se confruntă acum cu presiuni interne pentru a realiza ceva în Ucraina - și este, de asemenea, supus unui mandat internațional de arestare pentru crime de război.

Dar atâta timp cât Putin rămâne la putere, există un „risc extrem” ca războiul să se extindă dincolo de Ucraina, a avertizat Olson.

„Dacă războiul nu se încheie prin eliminarea lui Putin, s-ar putea răspândi ușor”, a spus Olsen.

„Știm că ambițiile regionale ale lui Putin au fost să-și consolideze controlul asupra Estului Ucrainei, inclusiv să preia Moldova, care este o țintă. Lumea trebuie să fie conștientă de faptul că Moldova este expusă unui mare risc”.

Moldova ar putea fi „victoria” care să salveze armata rusă de eșecul rușinos din Ucraina și totodată va fi o zonă prin care Rusia va putea deține un control regional până se va redresa. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te