Cele 3 "opțiuni" ale lui Putin pentru capitularea Ucrainei. "Valiza nucleară" pe masa Kremlinului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.11.2024 - 15:47
Cele 3 "opțiuni" ale lui Putin pentru capitularea Ucrainei. "Valiza nucleară" pe masa Kremlinului
Cele 3 "opțiuni" ale lui Putin pentru capitularea Ucrainei. "Valiza nucleară" pe masa Kremlinului

Cele 3 "răspunsuri" ale lui Putin pentru capitularea Ucrainei. Vladimir Putin ar evalua trei posibile răspunsuri la atacurile recente ale Ucrainei asupra teritoriului rus, printre care și utilizarea armelor nucleare tactice, potrivit unor surse apropiate Kremlinului.

SHARE

Dictatorul rus Vladimir Putin analizează 3 posibile scenarii pentru înfrângerea Ucrainei înainte de instalarea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă.

Cele 3 "opțiuni" ale lui Putin pentru capitularea Ucrainei. "Valiza nucleară" pe masa Kremlinului

Putin are în vedere 3 posibile opțiuni pentru a răspunde acum la recentele atacuri ucrainene cu rachete americane ATACMS asupra unor facilități militare esențiale pentru războiul din Ucraina și pentru regiunea Kursk.

Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate pe canalul Telegram General SVR, apropiat Moscovei, cele 3 variante ale lui Putin includ "răspunsuri" diferite - de la mobilizarea masivă la utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Opțiunea 1: Mobilizare masivă

Prima dintre variantele analizate ar fi mobilizarea urgentă a 500.000 de soldați, însoțită de o intensificare a eforturilor de cucerire a teritoriilor ucrainene.

Această strategie ar implica extinderea campaniei militare ruse, dar ar putea pune presiune pe resursele logistice și economice ale Moscovei.

Citește și: Planul lui Putin pentru "înghețarea" războiului din Ucraina. Condițiile Kremlinului pentru Trump

Opțiunea 2: Lovituri nucleare tactice

A doua opțiune, mult mai controversată, implică utilizarea armelor nucleare tactice. Sursele Kremlinului susțin că printre scenariile luate în considerare se numără lovirea unor „centre de decizie” din Ucraina sau a unor regiuni mai puțin populate din sudul țării.

Această posibilitate a fost întâmpinată cu opoziție atât din interiorul conducerii ruse, cât și din partea partenerilor internaționali ai Moscovei. China și India, prin intermediul canalelor diplomatice, ar fi avertizat Rusia că utilizarea oricărei arme nucleare ar atrage consecințe grave asupra relațiilor economice și politice.

Citește și: 50 de rachete ATACMS, îndreptate de ucraineni spre "bârlogul lui Putin". Kremlinul, în criză

Opțiunea 3: Atac masiv cu rachete convenționale

A treia alternativă presupune desfășurarea unui atac masiv cu rachete convenționale asupra infrastructurii critice și „centrelor de decizie” din Ucraina. Acest plan ar implica folosirea a aproximativ 70% din arsenalul actual de rachete al Rusiei, ceea ce ar însemna o escaladare semnificativă a conflictului.

În cursul zilei de astăzi (miercuri 20 noiembrie 2024 n.red), mai multe Ambasade, printre care ale SUA, Spania, Italia sau Grecia au anunțat că își închid de urgență "porțile" în așteptarea unui răspuns pe scară largă a Rusiei, ceea ce înseamnă că odată cu venirea serii sunt așteptate adevărate "ploi" de rachete pe întreg teritoriul ucrainean.

Discuțiile din cercul apropiat al lui Putin vin pe fondul utilizării de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS, capabile să lovească adânc în teritoriul rus. Aceste acțiuni marchează o nouă etapă în conflictul care durează de peste 1.000 de zile, potrivit DailyStar.

În paralel, Vladimir Putin a semnat un decret care coboară pragul pentru utilizarea armelor nucleare, indicând că Moscova consideră atacurile convenționale ale unei națiuni sprijinite de o putere nucleară drept justificare pentru un răspuns nuclear.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te