Cancelarul Austriei nu dă mari speranțe României. Nu există o dată pentru aderarea la Schengen

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.12.2022 - 18:45
Cancelarul Karl Nehammer - Foto: Profimedia

Cancelarul Austriei a făcut un bilanț al summitului European care a avut loc la Bruxelles. El nu a dat mari speranțe României evitând să spună când ar putea avea loc o aderarea la Schengen.

SHARE

La summitul UE de la Bruxelles, migrația nu a fost în cele din urmă pe ordinea de zi. Cu toate acestea, cancelarul Karl Nehammer a făcut un bilanț pozitiv. „Împreună cu Țările de Jos, am reușit să creștem gradul de conștientizare a problemelor migrației și intrărilor ilegale în rândul celor 27 de state membre ale UE”, a spus el vineri. 


Cancelarul vrea fortificații suplimentare


Cancelarul și-a subliniat apelul pentru întăriri suplimentare ale granițelor la frontierele externe ale UE - și aici vizată a fost mai ales în Bulgaria.

Citește și: Senatul SUA a confirmat-o pe noua ambasadoare a Americii în România. Cine este Kathleen Kavalec

Chiar dacă există deja un gard înalt de trei metri la granița bulgaro-turcă și acolo sunt posibile fortificații suplimentare. „Barierele masive de acolo sunt necesare pentru că dinspre partea turcă s-a încercat în mod repetat să se spargă gardul”, a spus Nehammer, citat de presa care apare la Viena.

Discuție despre Schengen „într-un climat decent”

Întrebat dacă există un calendar pentru ca Bulgaria și România să adere la Schengen după respingerea Austriei, cancelarul a răspuns evaziv. Discuțiile în acest sens „au avut loc într-un climat foarte ordonat”, a spus el. Sarcina acum este de a securiza frontierele externe ale Uniunii, astfel încât frontierele interne să poată fi cu adevărat deschise.
Înainte de aceasta, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat România și Bulgaria: „Susținem pe deplin aderarea dumneavoastră la Schengen”.

„Nu cred în comunicare publică”

„Nu cred în comunicarea prin scrisori publice”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, într-un interviu acordat postului de televiziune PULS 24. El s-a referit la epistola primită de la omologul său român, Lucian Bode, după votul în Consiliul JAI.

Ministrul austriac a apărat, și cu acest prilej, vetoul Schengen împotriva României și Bulgariei. Referindu-se la criticile dure din partea omologul său român, Karner a precizat că „nu crede în comunicarea prin scrisori publice”, scrie „Die Presse”.

El s-a întâlnit cu omologul său român și a abordat această chestiune în mod clar. „Vetoul nu este o critică la adresa României, dar sistemul nu funcționează”, a spus Karner referitor la imigrație.

Citește și: Ministrul austriac de Interne, arogant față de România: Nu cred în comunicarea prin scrisori publice

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te