Japonia cumpără de urgență 200 de rachete americane Tomahawk. China poate fi lovită de la 1.600 km

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.10.2023 - 18:56
Armata Japoniei cumpără urgent 200 de rachete americane Tomahawk - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Armata Japoniei cumpără urgent 200 de rachete americane Tomahawk. Se înarmează împotriva Chinei. Ministrul japonez al Apărării a declarat că Tokyo va începe să achiziționeze rachete de croazieră Tomahawk din SUA mai devreme decât era planificat.

SHARE

Armata Japoniei cumpără urgent 200 de rachete americane Tomahawk. Se înarmează împotriva Chinei, ca răspuns la provocările tot mai mari de securitate din Asia.

Minoru Kihara a făcut aceste remarci în timpul primei sale întâlniri față în față cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Washington.

Armata Japoniei cumpără urgent 200 de rachete americane Tomahawk. Se înarmează împotriva Chinei

În pregătirea pentru dobândirea de capacități de contraatac care să permită țintirea bazelor inamice, dacă este necesar, Japonia intenționează să achiziționeze 400 de rachete Tomahawk, care au o rază de acțiune de 1.600 de kilometri, a raportat Kyodo News, citată de aa.com.tr.

Deși cei doi șefi ai apărării „au declarat în comun” că achiziția rachetelor Tomahawk Block-4 va începe în anul fiscal 2025, ei nu au numit înțelegerea un acord, deoarece trebuie să fie aprobat de Congresul SUA. 

Japonia plănuise inițial să achiziționeze cele mai recente rachete Tomahawk Block-5 în 2026 și 2027 pentru desfășurare pe distrugătoarele Maritime Self-Defense Force Aegis.

Conform planului revizuit, va achiziționa până la 200 de rachete Tomahawk din versiunea anterioară între 2025 și 2027, în timp ce restul achiziției va consta în rachete mai noi livrate conform programului inițial.

Japonia, al treilea stat după Marea Britanie și Australia, care achiziționează rachete Tomahawk

Kihara a subliniat că această modificare a programului va întări semnificativ mai devreme capacitățile de apărare ale Japoniei.

Citește și: SUA instalează o unitate a Forțelor Spațiale în Japonia pentru misiuni împotriva Chinei și Rusiei

Guvernul japonez a alocat 211,3 miliarde de yeni (1,4 miliarde de dolari) în bugetul fiscal 2023 pentru achiziția de rachete.

Întrucât o parte substanțială din rachetele achiziționate sunt din versiunea mai veche, ajustarea este de așteptat să reducă costul total de achiziție.

Citește și: Japonia, din nou o putere militară în fața Chinei. Va avea cele mai multe avioane F-35 din afara SUA

Departamentul de Stat al SUA a aprobat în martie cererea Australiei de a cumpăra până la 220 de rachete de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune, fiind doar al doilea aliat al SUA ce obține această armă, după Regatul Unit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te