Trump a încheiat acordul de pace dintre SUA și talibani fără să le impună acestora sancțiuni

DE Valentin Mirică | Actualizat: 23.08.2021 - 18:42
Diplomatul american Zalmay Khalizad și Abul Ghani Baradar, reprezentatntul talibanilor, la semnarea acordului de la Doha Foto: Captură video CNN
Diplomatul american Zalmay Khalizad și Abul Ghani Baradar, reprezentatntul talibanilor, la semnarea acordului de la Doha Foto: Captură video CNN

În februarie 2020, administrația Trump a încheiat, la Doha, un acord de pace cu talibanii. În baza acestui acord, noua administrație, democrată, de la Casa Albă a programat retragerea din Afganistan.

SHARE

Care erau principalele prevederi ale acordului de la Doha, din 2020:

- Peste 5.000 de deţinuţi (...) talibani şi peste 1.000 de captivi din forţele afgane susţinute de Washington urmau să fie eliberaţi până la 10 martie, prima zi a negocierilor interafgane.

Citește și: Ziarul guvernului Orban susține retragerea Ungariei din UE

- un calendar care prevedea retragerea totală a tuturor forţelor străine din Afganistan ''în termen de 14 luni de la semnarea acordului“. 

În schimb, talibanii se angajau să interzică orice act de terorism din teritoriile pe care le controlează şi să iniţieze negocieri reale cu guvernul de la Kabul. 

Însă acordul nu are prevederi clare care să sancționeze talibanii, dacă nu respectă angajamentele luate. 

La finalul documentului există un paragraf vag formulat: “Statele Unite și Emiratul Islamic al Afganistanului, care nu este recunoscut de Statele Unite ca stat și este cunoscut sub numele de talibani, vor încerca să aibă relații pozitive între ele și se așteaptă ca relațiile dintre Statele Unite și noul guvern islamic afgan de după un acord de pace, așa cum va fi el determinat de dialogul și negocierile intra-afgane,  să fie pozitive“. 

''Dacă talibanii nu îşi respectă angajamentele, ei îşi vor pierde şansa de a se discuta cu ceilalţi afgani şi de a delibera asupra viitorului ţării lor'', a spus şeful Pentagonului Mark Esper, în februarie 2020.

“Talibanii sunt multe lucruri: traficanți de droguri, abuzatori ai femeilor și teroriști. Dar un lucru nu sunt: proști“, a comentat, puțin timp după semnarea acordului, președintele Institutului Brookings, John Allen. El a avertizat că acordul nu va fi respectat de talibani. 

Acordul a fost criticat de la început pentru că:

- SUA stabilea o dată clară a retragerii, fapt considerat a fi o eroare strategică. Criticii susțin că o forță-tampon trebuia menținută pentru a proteja guvernul de la Kabul. 

- Nu era prevăzută respectarea de către talibani a drepturilor femeilor. 

- Obligațiile talibanilor erau vagi și imposibil de cuantificat. Comentatorii au spus că nu văd de ce talibanii ar rupe relațiile cu Al-Qaeda într-un moment în care sunt într-un vârf de putere. 

Citește și: Ultimul sondaj al sociologului PSD Dîncu arată o miraculoasă opțiune de vot a 102% dintre români

Experții militari insistă pe faptul că modul în care administrația de la Casa Albă a gândit retragerea militară a fost greșită, întrucât a lăsat aviația afgană fără consultanța americană. Cât despre negocierile cu guvernul de la Kabul, care erau prevăzute în acord, ele n-au avut nici un efect practic. 

Puteți citi aici întregul text al acordului in 2020: Agreement for Bringing Peace to Afghanistan between the Islamic Emirate of Afghanistan which is not recognized by the United States as a state and is known as the Taliban and the United States of America

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te