5 lucruri de evitat atunci când mergi în vacanță în Bali dacă vrei o experiență de neuitat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.03.2023 - 13:46
Vacanță - Foto: Pixabay - Colaj Foto

Bali, o provincie insulară din Indonezia, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Asia de Sud-Est. Această destinație a devenit în ultimii ani tot mai apreciată și vizitată de turiștii din România, însă sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont.

SHARE

În 2019, înainte de închiderea granițelor, Bali a primit peste 6,3 milioane de turiști, potrivit Statista. Bali câștigă popularitate și în rândul nomazilor digitali - peste 3.000 de nomazi digitali lucrează și trăiesc de pe insulă, potrivit unui raport din noiembrie al publicației germane DW.

Întrucât Bali continuă să fie un punct de atracție pentru expatriați și turiști deopotrivă, iată șase lucruri pe care străinii ar trebui să evite să le facă atunci când vizitează insula.

1. Evitați să purtați o ținută sumară și nu faceți plajă topless 

Foto: Profimedia Images

Balinezii sunt prea politicoși pentru a spune ceva, dar mulți consideră că îmbrăcămintea prea revelatoare este nepotrivită. De exemplu, mulți localnici consideră ofensator pentru turiști să poarte pantaloni scurți care îți arată pliul fundului sau să se plimbe în bikini cu tanga. Turiștii ar trebui să evite să poarte rochii transparente sau cu plasă pe străzi. De asemenea, nu este potrivit să faci topless pe plajă. 

Întrucât natura este considerată sacră în Bali, regulile de comportament nu se aplică doar în interiorul templelor. Turiștii ar trebui să evite să facă fotografii pe Instagram în care să își arate corpul pe Muntele Agung, cel mai sacru munte din Bali, sau să îmbrățișeze goi copacii sacri banyan.

2. Evitați să arătați prea multă afecțiune fizică în public

Foto: Profimedia Images

Indonezia a ținut prima pagină a ziarelor anul trecut pentru că a incriminat sexul în afara căsătoriei. Cu toate acestea, turiștii pot fi acuzați de această lege - care va intra în vigoare în 2025 - doar dacă sunt raportați la poliție de către părintele sau copilul cetățeanului indonezian, potrivit The Guardian, care îl citează pe legiuitorul Taufik Basari.

Deși majoritatea balinezilor sunt foarte deschiși la minte, există limitări în ceea ce privește cât de mult PDA este acceptabil. De exemplu, sărutările sau comportamentul sexual exagerat în public îi poate face pe localnici să se simtă stânjeniți. 

Cu toate acestea, este în regulă ca prietenii de același sex să se îmbrățișeze sau să se țină de mână, deoarece este un lucru pe care îl veți vedea și printre localnici.

3. Nu vă limitați experiența de călătorie doar la plajele turistice populare

Foto: Profimedia Images

Cei mai mulți oameni călătoresc în Bali pentru plajele frumoase, dar insula nu este chiar un oraș stereotipic de plajă. În Bali există mai mult decât plaje. În realitate, jumătate din plajele insulei au nisip negru vulcanic cu valuri mari care se sparg și sunt excelente pentru surfing, dar înotul acolo poate fi periculos.

Plajele din Bali se confruntă, de asemenea, cu probleme de mediu, deoarece în unele locuri pot fi găsite plastic și gunoaie. Cu toate acestea, apusurile de soare sunt magice, surfingul este grozav în ciuda mulțimii, iar oamenii sunt întotdeauna grozavi la privit.

Mai degrabă decât să petreacă tot timpul pe plajă, le-aș recomanda vizitatorilor să își facă timp pentru a afla ce face Bali unică. Unele dintre aceste lucruri includ cultura sa hindusă, templele, artiștii, munții, lacurile și cascadele.

4. Balinezii participă la multe ceremonii, așa că nu vă așteptați ca ei să își ajusteze programul pentru dumneavoastră.

Foto: Profimedia Images

Balinezii participă la multe ceremonii pe tot parcursul anului, inclusiv se roagă la templul casei lor, la templul satului, participă la incinerări și chiar și pentru lucruri precum pilirea dinților - una dintre cele mai importante ceremonii pentru balinezi. Pentru fiecare ceremonie, localnicii cer unui preot "hari baik" - care înseamnă data binecuvântată în indoneziană - care poate depinde de lună, de zei și de calendarul balinez.

În Bali, există momente în care localnicii nu pot veni la muncă din cauza acestor ceremonii. Unii expatriați angajează sau locuiesc cu personal casnic, așa că nu ar trebui să se aștepte ca personalul să lucreze în zilele în care au loc ceremonii sau să îi forțeze să reprogrameze evenimentele la care trebuie să participe, deoarece localnicii consideră că aceste ocazii sunt foarte importante.

Există chiar și o zi pe an, Nyepi, în care în Bali se face liniște. Aeroportul este închis și toată lumea - inclusiv turiștii - este menită să rămână în casă. Anul acesta,a fost "Ziua tăcerii" sărbătorită pe 22 martie.

5. Evitați să cădeți în capcanele turistice populare care sunt puse la cale pentru a înșela străinii

Foto: Profimedia Images

Există mai multe activități pe care turiștii ar trebui să le evite. În timp ce vindecarea tradițională din Bali a devenit mai populară de la filmul "Eat Pray Love", nu toate sunt reale. Faceți cercetări înainte de a plăti sau de a angaja vindecători locali, mai ales dacă aceștia cer prețuri exorbitante.

O altă capcană comună pentru turiști constă în șoferi contra cost care îi duc pe străini la magazine care vând lucruri la întâmplare, cum ar fi bijuterii. De multe ori, aceste magazine vând articole realizate cu argint de calitate inferioară. Turiștii se trezesc adesea presați să cumpere lucruri pe care nu le doresc. Acești șoferi insistă ca ei să facă acest lucru, deoarece lucrează pentru un comision, potrivit insider.

Pentru a evita aceste situații, angajați un șofer doar prin intermediul unor agenții de renume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te