„Cash”-ul este bun sau rău? Generația Z are buzunarele pline de bani

DE Aliss Higham | Actualizat: 20.04.2024 - 19:01

Portofelele digitale și cardurile bancare ar putea părea modul modern de plată, dar banii fizici revin în rândul tinerilor adulți.

SHARE

Generația Z îmbrățișează banii lichizi, în ciuda faptului că cei digitali reprezintă principalul mod de a cheltui, economisi și investi în viața secolului XXI.

Aproximativ 69% dintre membrii Generației Z (născuți între 1997 și 2012) din SUA și Marea Britanie foloseau numerar mai mult decât în 2022, a constatat un studiu realizat anul trecut de HarrisPoll, în numele CreditKarma - și aproape un sfert (23%) îl folosesc pentru cea mai mare parte a cumpărăturilor lor.

Cercetarea se poate verifica prin tendința de a păstra sume mari de bani lichizi acasă, mai degrabă decât de a-i pune într-un cont bancar de economii. Acest trend poate fi observat, în special, pe rețelele sociale. Folosirea de numerar în locul cardurilor sau al tranzacțiilor online a devenit din ce în ce mai populară pe TikTok, o multitudine de conturi
explicând cum se face „cash stuffing“.

Hacking-ul pentru buget presupune retragerea banilor din bancă - adesea în sume mari, cum ar fi salariul pe o lună întreagă - și sortarea lor în plicuri sau în alt sistem pentru a le păstra acasă. În acest fel, cei care au făcut astfel bugetele personale au „găleți“ de bani pentru anumite cheltuieli, cum ar fi mâncarea în oraș, haine sau vacanțe.„Ideea este că, odată ce banii au dispărut din acel plic, nu mai poți cheltui alte sume pentru acel tip de cheltuieli“, a declarat pentru Newsweek, Rod Griffin, director senior de educație și advocacy pentru consumatori la Experian.

„Să scoți opt bancnote
de 20 de dolari pentru
a cumpăra o pereche
de pantofi pare mai
«real» decât să atingi
un card pe un ecran“

Deși experții sunt de acord că această tendință nu este nouă, se pare că a crescut în popularitate în rândul generației social media.

Pagina TikTok numită Monets Money, care are 1,3 milioane de like-uri și aproape 70.000 de urmăritori, are zeci de videoclipuri despre cum să faci cash stuffing, explicații despre ce trebuie să știi despre această tendință și cum să îți bugetezi salariul lunar.

Un alt cont, CDN Girl Cash Stuffer, demonstrează tactici similare pentru a-ți depozita banii și are peste 220.000 de urmăritori, iar unul dintre tutorialele sale de cash stuffing a ajuns la 8,9 milioane de vizualizări în aprilie 2023.

Cash-ul este bun sau rău?

Experții sunt împărțiți în ceea ce privește beneficiile tehnicii, unii dintre ei exprimându-și îngrijorarea cu privire la siguranța practicii, în timp ce alții spun că poate fi o modalitate eficientă de a face un buget. Alții subliniază faptul că această tehnică poate rezulta din neîncrederea de lungă durată față de bănci în anumite comunități etnice.

„Se pare că au început să devină mai «deștepți» și să își dea seama că a avea acces ușor la cheltuieli nu este ceea ce se crede“, a declarat Christian Maldonado, fondator și director executiv la Finsult, despre „zoomeri“.

„Faptul că poți doar să atingi telefonul pentru a plăti arată generației Z cum cheltuielile lor sporadice și fără minte pot scăpa de sub control și le pot afecta modul de viață“, a declarat acesta pentru Newsweek.

„Numerarul le oferă o modalitate de a-și vedea fizic nu doar banii, ci și de a-i aprecia mai mult în mod tangibil, deoarece nu sunt pe un ecran, de exemplu“.

Analistul financiar Doug Carey este de acord că utilizarea numerarului în rândul tinerilor este bună, deoarece îi poate ajuta să își gestioneze bugetele.

„Cred că folosirea banilor cash este de fapt o idee foarte bună pentru mulți tineri care au probleme cu bugetele și le este greu să economisească bani“, a declarat acesta pentru Newsweek.

„Îmi forțez copiii mai mici să folosească numerar cât mai mult posibil, astfel încât să simtă durerea de a cheltui banii pe care i-au câștigat. Spre deosebire de banii digitali, cei lichizi sunt tangibili și pot fi văzuți și simțiți“.

„Pui banii de hârtie în portofel și poți vedea fizic numărul bancnotelor scăzând atunci când faci cumpărături“, a declarat pentru Newsweek Erica Sandberg, expert în finanțe personale la CardRates.

„Nu există nicio distanță între tranzacții. Să scoți opt bancnote de 20 de dolari pentru a cumpăra o pereche de pantofi pare mai «real» decât să atingi un card de pe un ecran“.

Sandberg a spus că, deoarece mulți membri ai Generației Z au crescut cu părinții lor folosind carduri, în loc de bani fizici, înseamnă că sunt mai îndrăgostiți de noutatea utilizării banilor lichizi,
descriind-o ca pe un fel de „nouă invenție cool“ pentru generația tânără.

„Umplerea buzunarelor de numerar este o tehnică clasică și foarte eficientă dintr-un motiv simplu: funcționează“, a spus ea. „Stabilești câți bani vrei să cheltuiești pe anumite categorii într-o săptămână sau lună. Îi adaugi într-un plic și îi cheltuiești în consecință. Când se termină, ai terminat până la următoarea infuzie de bani“. Între timp, Teri Williams, președinte și COO al OneUnited Bank, a explicat pentru Newsweek că banii cash sunt folosiți în mod obișnuit de persoanele de culoare din America din cauza neîncrederii de lungă durată în bănci.

O chestiune de încredere

„Întotdeauna a existat o utilizare mai mare a numerarului în comunitatea de culoare, așa că, pentru OneUnited Bank, tendința nu este nouă“, a spus ea. „Pentru americanii de culoare, a existat o neîncredere istorică față de sistemul bancar și credința că a avea numerar este mai sigur“.

Williams a declarat că nu a fost surprinsă să o audă pe procuroarea districtuală din Georgia, Fani Willis, vorbind despre păstrarea unor sume mari de bani lichizi în casa sa, în timpul unei audieri recente în instanță legate de o încercare de a o înlătura din cazul de interferență electorală a fostului președinte Donald Trump.

Când Willis a fost rugată să explice de ce nu există nicio urmă bancară legată de achizițiile făcute în timpul călătoriilor cu Nathan Wade, procurorul special cu care a fost acuzată că ar avea o relație nepotrivită, Willis a spus că păstrează frecvent bani lichizi acasă și îi folosește pentru cheltuieli.

„În calitate de cea mai mare bancă din țară deținută de americani de culoare, am lucrat pentru a îmbunătăți încrederea în sistemul bancar“, a continuat Williams. „De asemenea, înțelegem și respectăm interesul clienților noștri de a deține numerar. Deși există multe beneficii ale serviciilor bancare digitale, utilizarea de numerar îi poate ajuta pe tineri să înțeleagă faptul că ei cheltuiesc «bani reali» și că trebuie să își stabilească limite pentru cumpărăturile lor“.

În timp ce acest lucru poate funcționa pentru unii, alții sunt îngrijorați de faptul că sume mari de numerar sunt păstrate acasă.

„Generația Z nu vrea să învețe de la părinții lor, nu au încredere în ei“, a declarat pentru Newsweek Kelly Ann
Winget, CEO al Alternative Wealth Partners. „Ei au încredere în străinii de pe internet și, desigur, este ceva obișnuit ca tinerii să se revolte într-o anumită măsură“.

„Cu toate acestea, fără o educație și instrumente financiare reale, strategia de aceasta de «umplutură» nu este sustenabilă, mai ales pentru o avere în creștere. Banii lichizi care stau într-un plic, într-o perioadă în care inflația este una tangibilă pentru oamenii de rând, cu procente care variază între 10 și 20 de procente, își pierd valoarea în fiecare zi“.

Erika Kullberg, un expert financiar cu peste nouă milioane de urmăritori pe TikTok, a declarat că utilizatorii de numerar renunță la o parte din protecția oferită de bănci.

„Nu am de gând să o îndulcesc - există o preocupare atunci când te îndepărtezi de banii digitali“, a declarat ea pentru Newsweek.

„Tranzacțiile în numerar pot fi greoaie și nu dispun de protecția încorporată împotriva fraudei pe care o oferă metodele digitale“.

Griffin a declarat pentru Newsweek că tinerii din Statele Unite care folosesc doar bani cash se pot închide, de asemenea, în fața unor oportunități viitoare, cum ar fi cumpărarea unei case, deoarece nu își pot dezvolta un scor de credit sănătos.

„Consumatorii mai tineri pot vedea aceste obiective ca fiind îndepărtate, dar pașii financiari pe care îi fac atunci cât sunt tineri îi vor afecta ulterior, când va veni timpul să realizeze unele dintre aceste obiective“, a spus el. 

Aliss Higham este reporter la Newsweek și se concentrează pe probleme din SUA. Ea poate fi contactată la [email protected]

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te