Miza blocării metroului: firma sindicatului controlat de Rădoi, profit uriaș pe spinarea Metrorex

DE Mircea Marian | Actualizat: 26.03.2021 - 11:03
Ion Rădoi Foto: Inquam

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a prezentat profitul uriaș, raportat la cifra de afaceri, obținut de Sindomet Servcom, firma deținută integral de către Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), sindicat condus de fostului senator PSD Ion Rădoi.

SHARE

Sindomet Servcom a câștigat sume impresionante din închirierea spațiilor comerciale de la metrou, circa 5.000 de metri pătrați. În acest contract, expirat din 2018, Sindomet lua 75%, iar Metrorex - deținătorul spațiilor comerciale - doar 25% din chirii. 

Tot Sindomet controlează și spațiile de publicitate de la metrou: contractul, expirat din 2019, prevede ca Sindomet să încaseze 53%, iar Metrorex, care deține spațiul, doar 47%. 

Sindicatul lui Rădoi a vrut să prelungească contractaele, Metrorex a refuzat. Sindomet continuă să încaseze banii, iar Metrorex refuză să mai ia partea sa, în aceste condiții.

“Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.

Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să își petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex“, a mai arătat ministrul Cătălin Drulă, pe Facebook. 
 
Marja de profit a Servcom a fost deci de 77%, în 2019. Unul din administratori, Crișu Florian, era consilier PSD la Sectorul 1 și consilier al președintelui USLM, Ion Rădoi. 
 
Însă și-n 2013 premierul Ponta, fost coleg de partid cu Rădoi, a spus că exploatarea Metrorex de către sindicatul USLM trebuie să înceteze, dar nu s-a întâmplat nimic. La acel moment, firma avea 5,5 milioane de euro venituri anuale și un profit de 1,1 milioane de euro. 
 
Ion Rădoi era lider de sindicat încă din anul 2000, când a fost ales deputat PSD. Biografia sa nu precizează de când ocupă această funcție de lider sindical. Între 2004 și 2008, Rădoi a fost senator PSD. Până în 2010 a condus organizația PSD din Giurgiu, de unde a fost înlăturat de Marian Vanghelie.

USLM și Rădoi au menținut legăturile cu PSD prin interpuși. Ion Artimon, în 2018 secretar general al USLM, era și consilier muncipal PSD, în consiliul general al Capitalei. Firea îl plasase în cinci AGA ale celor 22 de societăți municipale ale Primăriei București, dar, în același timp, Artimon conducea și controversata societate Sindomet Servcom, firma sindicatelor de la metrou, care controlează spațiile comerciale ale metroului. În 2020, el a candidat din nou pentru PSD, dar nu a mai fost ales consilier municipal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te