Economia Chinei este în dificultate. Lucrurile ar putea să o ia razna. Vom suferi cu toţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.08.2023 - 12:13
Economia Chinei este în dificultate - Foto: assahifa.com

China a fost mult timp motorul creșterii globale. Dar acum acest motor s-a gripat. Faptul acesta simplu trebuie să ne îngrijoreze pe toţi şi nu numai pentru că vor fi probleme de contagiune, ci pentru că hub-ul chinez de producţie alimentează tot Occidentul.

SHARE

Cade hub-ul, avem penurie de produse dintre cele mai felurile, de la mosoarel de aţă, până la produsele de înaltă tehnologie.

În ultimele săptămâni, încetinirea economică a Chinei a alarmat liderii internaționali și investitorii, care nu mai contează pe ea să fie o protecţie contra punctelor slabe din alte locuri ale lumii.

Economia Chinei este în dificultate

De fapt, pentru prima dată în decenii, a doua economie a lumii este ea însăși problema. Indicele Hang Seng (HSI), din Hong Kong, a scăzut vineri cu peste 20%, față de vârful recent, din ianuarie.

Săptămâna trecută, yuanul chinezesc a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani, ceea ce a determinat Banca Centrală a Chinei să stabilească un curs mult mai mare pentru dolar, decât valoarea estimată de piață.

Problema este că, după o creștere rapidă a activității, la începutul acestui an, după ridicarea blocajelor de la Covid, creșterea stagnează. Prețurile de consum sunt în scădere, o criză imobiliară se adâncește și exporturile sunt în scădere. Şomajul în rândul tinerilor a crescut atât de grav, încât guvernul a încetat să mai publice datele.

Citeşte şi: Noua criză imobiliară poate începe în China. Un dezvoltator şi-a aruncat în aer apartamentele

Pentru a înrăutăți lucrurile, un important c,onstructor de case și o companie de investiții proeminentă au ratat plățile către investitorii lor în ultimele săptămâni, realimentând temerile că deteriorarea continuă a pieței imobiliare ar putea duce la riscuri sporite pentru stabilitatea financiară.

Lipsa măsurilor hotărâte, de stimulare a cererii interne, și temerile de contagiune au declanșat o nouă rundă de corecţii ale creșterii, mai multe bănci de investiții majore reducându-și previziunile privind creșterea economică a Chinei la sub 5%.

„Downgradăm prognoza de creștere reală a PIB-ului Chinei... pe măsură ce scăderea proprietăților s-a adâncit, cererea externă s-a slăbit și mai mult, iar sprijinul politicii a fost mai mic decât se aștepta”, au scris analiștii UBS, într-o notă de cercetare de luni.

Citeşte şi: China amenință NATO: Rămâi în parametrii tăi geografici, nu trece „granița”

Cercetătorii de la Nomura, Morgan Stanley și Barclays și-au redus previziunile anterioare. Asta înseamnă că China ar putea rata semnificativ ținta oficială de creștere, de aproximativ 5,5%, ceea ce ar fi o problemă pentru conducerea chineză sub președintele Xi Jinping.

Lucrurile sunt departe de criza financiară globală din 2008, când China a lansat cel mai mare pachet de stimulente din lume și a fost prima economie majoră care a ieșit din criză. Este de asemenea o inversare față de primele zile ale pandemiei, când China era singura economie dezvoltată care a evitat o recesiune. Deci, ce a mers prost?

Economia Chinei a fost într-o stare de stagnare din aprilie, când avântul puternic de la începutul anului s-a estompat. Însă îngrijorările s-au intensificat în această lună, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor, din partea Country Garden, cândva cel mai mare dezvoltator al țării, în ceea ce privește vânzările de proprietăți, și Zhongrong Trust, o companie de încredere de top.

Citeşte şi: FOTO Primul tren pe ruta China-România a plecat din Wuhan

Rapoartele conform cărora Country Garden nu avea plăți ale dobânzilor la două obligațiuni în dolari americani i-au speriat pe investitori și au reaprins amintirile despre Evergrande, a cărei neplată a datoriilor, în anul 2021, a semnalat începutul crizei imobiliare, conform CNN.

În timp ce Evergrande tocmai a cerut intrarea în faliment, problemele de la Country Garden au stârnit noi îngrijorări, cu privire la economia chineză. Beijingul a lansat o serie de măsuri de susținere, pentru a revigora piața imobiliară.

Dar chiar și jucătorii mai puternici sunt acum în pragul crizei implicite, subliniind provocările cu care se confruntă Beijingul, pentru a limita criza. Între timp, datoriile la dezvoltatorii imobiliari par să se fi răspândit la industria trusturilor de investiții, cu o miză de 2,9 trilioane de dolari, din China.

Cifre enorme

Zhongrong Trust, care a gestionat fonduri în valoare de 87 de miliarde de dolari, pentru clienți corporativi și persoane bogate, nu a reușit să ramburseze o serie de produse de investiții, către cel puțin patru companii, în valoare de aproximativ 19 milioane de dolari, potrivit declarațiilor companiei, de la începutul acestei luni.

Demonstranții furioși au protestat recent, în fața biroului companiei, cerând plăți pentru produse cu randament ridicat, potrivit videoclipurilor postate pe rețelele sociale chineze, văzute de CNN.

„Pierderile viitoare din sectorul imobiliar riscă să se transforme într-o instabilitate financiară mai largă”, a declarat Julian Evans-Pritchard, șeful departamentului de economie din China, de la Capital Economics.

„În vreme ce fondurile interne migrează din ce în ce mai mult către siguranța obligațiunilor guvernamentale și a depozitelor bancare, mai multe instituții financiare nebancare s-ar putea confrunta cu probleme de lichiditate”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te