Din 1.000 de companii de stat, 300 sunt în procedură de insolvenţă, faliment sau lichidare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.05.2023 - 09:58
Termocentrala de la Rovinari, din cadrul CE Oltenia, una dintre companiile de stat - Foto: WallPaperFlare/CC0 - imagine cu caracter ilustrativ

Ministerul Finanțelor Publice monitorizează 1.367 de companii ale statului, dintre care 294 sunt inactive, în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare sau dizolvare, iar altele 1.073 sunt active, relevă o listă a acestor companii.

SHARE

Companiile sunt o sursă de venituri pentru bugetul statului sau pentru autoritățile locale atunci când sunt pe profit, dar tind sa raporteze că sunt pe plus, cu 2,6 miliarde de lei.

Finanţele: Companiile de stat, sursă de pierderi

Societățile controlate de administrația locală au rezultate mult mai slabe, fiind pe pierderi.

Companiile de stat sunt o sursă de posturi bănoase și călduțe, în care partidele aflate la guvernare, miniștrii, primarii, consilierii locali și județeni și alți puternici ai zilei, inclusiv în prezent, își plasează uneori apropiați, rude, membri de partid sau alte persoane, de multe ori pe criterii de clientelism politic, nu de competență, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Florin Cîțu: Companiile de stat să nu vândă toată producţia pe Piaţa Forward

Prezența în consiliile de administraţie de la companiile de stat este un mod prin care persoanele importante din ministerele care au în subordine aceste companii obțin venituri suplimentare, de multe ori mai mari, comparativ cu salariul.

Lista companiilor este actualizată pe 13 ianuarie, în timp ce rezultatele financiare sunt cele de la 30 septembrie 2020.

Aceste companii, la care statul este acționar unic sau majoritar, au aproape 268.000 de angajați.

Citeşte şi: Ministrul Economiei elimină sinecurile administratorilor speciali din companiile de stat

Pentru primele nouă luni, rezultatul brut al companiilor de stat era de 2,5 miliarde de lei, la jumătate față de anul trecut, în contextul pandemiei de coronavirus.

Autoritățile nu raportează vizibil și transparent informații cuprinzătoare.

Nu este clar câte companii deține statul în realitate și ce se întâmplă cu acestea, atât din perspectiva rezultatelor, cât și a numirilor politice.

Pierderi imense

Companiile prezentate sunt doar cele monitorizate de Ministerul Finanțelor.

Pentru primele nouă luni, 220 de companii ale administrației centrale au raportat în total un câștig brut de 2,58 miliarde de lei, în scădere la jumătate, de la 5,03 miliarde de lei, în primele nouă luni din anul 2019.

905 companii subordonate administrației locale au înregistrat pierderi cumulate de 45,2 milioane de lei, comparativ cu un rezultat brut pozitiv, de 83,54 milioane de lei, în lunile ianuarie - septembrie ale anului trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te