LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.240.300 Votanți în România
17,99 %
316.506 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

3 idei geniale pentru a începe o afacere în agricultură cu o investiție minimă. Ce trebuie să știi?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.03.2023 - 15:23
Caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images
Caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Ai o mică grădină, un teren mai generos sau un spațiu nefolosit și vrei să începi o afacere? Iată aici 3 idei pentru a începe o afacere în agricultură cu o investiție minimă.

SHARE

Primăvara este acel moment al anului când toată natura reînvie. Când piețele se umplu de de legume de toate soiurile, din păcate multe fiind de import. Ca să nu mai vorbim că legumele netratate cu produse chimice sunt puține și la mare căutare, în ciuda prețului destul de piperat.

3 idei geniale pentru a începe o afacere în agricultură cu o investiție minimă. Ce trebuie să știi?

Așadar, dacă ai o grădină, un teren liber sau un spațiu nefolosit ai putea începe o afacere profitabilă cu o investiție minimă.

Pentru a crește calitatea legumelor tale ar fi bine ca pământul să nu fie stropit cu nimic înainte din categoria ierbicidelor sau a pesticidelor. Avantajul unor produse netratate este că se vând mai bine chiar iar amortizarea investiției inițiale se va face rapid.

Legumele ecologice se pot planta în sol aflat sub aer liber sau pot fi ținute în solarii. A doua soluții implică un cost suplimentar pentru amplasarea/construcția solarului.

Iată 3 idei de afaceri cu bani puțin

1. Fermă de ciuperci

Foto: Profimedia Images

Dacă alegi să ăți faci o fermă de ciuperci pleci din start cu un avantaj - nu ai nevoie de un teren agricol. Un spațiu precum un beci sau pivniță este perfect pentru a  crește ciuperci.

Poti cultiva ciuperci Champignon sau Pleurotus, iar investitia initiala este undeva la cateva mii de euro, in functie de spatiul unde vrei sa incepi afacerea. Desigur, daca o incepi intr-un spatiu pe care il detii deja, automat vei economisi din start o suma importanta de bani.

Trebuie să iei în considerare că vei investi pentru a cumpăra miceliul necesar, dar si cu sistemul de control al temperaturii din incaparea respectiva sau cu compostul pe care il vei folosi. De asemenea, alte costuri pe care trebuie sa le stii sunt cele legate de spatiul unde depozitezi ciupercile.

2. Ardei iute Cayenne, Habanero sau Japapeno

Foto: Profimedia Images

Dacă vrei să începi să cultivi ardei iute din soiurile Cayenne, Habanero sau Japapeno trebuie să știi că ai nevoie de un teren ceva mai mare. Investitia initiala se va ridica la cateva sute de euro daca vrei sa cumperi seminte, iar aceasta va creste daca vrei sa cumperi direct rasadurile.

Pentru a incepe acest tip de afacere o sa ai nevoie de seminte de calitate, iar apoi va trebui sa obtii rasadurile.

Atunci cand varsta acestora a depasit 50-60 de zile, rasadurile se pot cultiva in camp deschis, insa mare atentie pentru a le adapta la temperaturile exterioare inainte de plantare.

Rasadurile se pot transplanta atunci cand temperatura solului are peste 15 grade Celsius, insa cel mai bine va trebui sa respecti instructiunile expertilor atunci cand vine vorba de soiul de ardei iute pe care l-ai ales.

3. Ferma de cătină

Foto: Profimedia Images

O altă afacere pe care o poți face cu investiții mici este cultura de catină. Va fi nevoie să pregătești terenul pentru plantare, operațiune ce include afânarea profunda a solului și mărunțirea arăturii. Investiția se poate ridica undeva la 4.000 – 5.000 euro la hectar.

Plantarea cătinei se poate face manual sau automat, pe direcția Nord-Sud, perpendicular pe direcția vântului. Având în vedere faptul că acest tip de plantă este unisexuat dioica, vă fi nevoie să plantezi masculi pentru realizarea polenizării.

Bineînțeles, mai multe detalii vei caută atunci când te decizi să începi acest tip de afacere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te