VIDEO Vela: Activitatea tuturor restaurantelor, suspendată. Zborurile Spania-România, suspendate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.03.2020 - 21:59

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susținut marţi, începând cu ora 21,00, o declaraţie de presă la sediul MAI.

SHARE

Ministrul de Interne, Marcel Vela

Imediat după ce președintele Iohannis a semnat decretul de instituire a stării de urgență, am convocat ședința colegiului de conducere a MAI

Am decis să propunem Cmitetului Național pentru Situații Speciale evaluarea unor măsuri

Am emis ordin de comandant, ordin al ministrului sau ordonanță militară

Se supendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice.

Este permisă organizarea de către firme a activității de comercializare a alimentelor și băturilor care nu presupun rămânerea clienților în aceste localuri

Se supendă toate activitățile religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de îngrijire personală în spații închise

Interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații deschise. Organizatorii evenimentele organizate în spații deschise ce presupun participarea a maxim 100 de persoane sunt obligați să asigure distanța de min 1 metru între participanți

Am decis cu privire la transportul de marfă că toți șoferii vehiculelor de capacitate peste 3,5 tone au obligația ca la frontieră să aibă și să poarte mijloace individuale de protecție precum dezinfectant, mănuși

Șoferii care vin din zone roșii sau galbene nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere nu manifestă simptome

Cu privire la export: ansamblele și subansamblele fabricate în România nu fac obiectul restricțiilor la export

Se suspendă toate zborurile aeriene Spania – România, pentru 14 zile

Măsura intră în vigoare din 18 martie, ora 18.00

Zborurile din Italia: am prelungit măsura suspendării acestora pentru încă 14 zile, începând din 23 martie

Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat și pentru transporturile de marfă, transporturilor umanitare

Azi am emis un ordin de ministru prin care am stabilit că pe durata stării de urgență Poliția Română va conduce operațional, prin Inspectoratele Județene Poliția Locală care funcționează pe raza de competență. Avem cu toții nevoie de încredere. 

Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne:

Structurile de poliție locală sunt coordonate de poliția națională.

Sunt constituite echipe mixte de cercetare privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare.

A fost întărită prezența în stradă a poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră.

Sunt înăsprite măsurile la frontieră.

Raed Arafat, secretar de stat:

Primul ordin emis luni prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți în sprijinul spitalelor.

Începând de miercuri, rezidenții de la mai multe specialități se vor prezenta până la ora 12 la centrele de îndrumare pentru a merge la specialitatea lor.

În localitățile cu mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de necesități.

În fiecare centru universitar vor fi recrutați studenți începând din anul 4, pe bază de voluntariat, pentru camerele de gardă.

Am stabilit că Institutul Național de Sănătate Publică e autoritatea care centralizează analizele și investigațiile de coronavirus. 

Au fost instalate 162 de corturi speciale pentru triaj medical la frontieră. Au fost instalate corturi și în fața unor spitale, tot pentru triajul pacienților.

MApN, prin alt ordin, va folosi Spitalul Ana Aslan pentru tratarea celor cu forme ușoare și forme intermediare de coronavirus.

A fost activat Centrul Național de Conducere a Intervenției, într-o locație din afara Bucureștiuuli, care va coordona toate centrele județene.

Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare a intervenției.

Din datele de până acum au fost confirmate 217 cazuri de infecție, 3373 carantină, 18.000 izolare la domicliu.

Urmează să se emită și alte ordine și dispoziții pentru pregătirea județelor pentru a sprijini populația.

Rugăm populația să asculte recomandările, să nu meargă la spital pentru simptome de viroză, febră, tuse – să ia legătura cu autoritățile.

Marcel Vela, ministrul de Interne:

Toate măsurile luate sunt pentru a preveni eficient răspândirea coronavirusului. Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente. Sunt fake-news.

Tot ce facem e pentru a asigura distanțarea socială, astfel încât să nu se ajungă la o răspândire intracomunitară extinsă. Să nu cădeți pradă informațiilor false, fiți puternici și lucizi. Vă dau un singur exemplu: împreună cu MAE, Ministerul Educației, rezolvăm ca elevii din Spania și Portugalia, participanți la proiecte, să ajungă în țară în zilele următoare. Suntem la datorie, în parteneriat corect cu toate instituțiile.

Fac un apel către frații din Diaspora: nu e bine pentru compatrioții din țară să reveniți acum acasă. Veți intra direct în carantină sau izolare la domiciliu. Cei care fac declarații false vor avea dosar penal. Fac apel la înțelepciune și maturitate. Trebuie să avem grijă de parinții, copiii și bunicii noștri de acasă”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te