Contre între protestatari și jandarmi, la sediul MAI, de 10 august. Jandarmeria amenință cu amenzi

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.08.2020 - 12:08
Captură video Rezistența TV

La împlinirea a doi ani de la protestul Diasporei, soldat cu sute de răniți și mii de oameni gazați de jandarmi, mai mulți protestatari au decis să marcheze momentul. Autoritățile i-au blocat.

SHARE

La sediul Ministerului Afacerilor Interne, jandarmii i-au blocat pe cei câțiva protestatari care veniseră să marcheze momentul 10 august, aceștia fiind nevoiți să se întoarcă din drum, așa cum arată o filmare postată pe Facebook. 

Marian Rădună, din grupul civic #Rezistența, a declarat, pentru Newsweek România, că erau câțiva cetățeni care voiau să facă o manifestație cultural-artistică în fața sediului MAI, la doi ani protestul din 10 august, însă mai mulți jandarmi le-au blocat accesul pe trotuar. Amintim că pentru o manifestație cultural-artistică nu este nevoie de autorizație de protest. Circa 20 de persoane se aflau acolo.

Oamenii încercau să repună în scenă câteva scene prin care au vrut să reamintească ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 la mitingul din Piața Victoriei.

În replică, surse din Jandarmerie au spus că protestatarii ar fi încercat să pătrundă pe treptele ministerului și acolo nu le-ar fi fost permis accesul, dar și că ar fi vrut să blocheze strada care tranzitează parcarea, care este o cale de comunicație „ce nu trebuie blocată”. Aceleași surse au mai precizat că „au fost lăsați să-și ducă activitatea la capăt”. 

Referitor la sancțiuni, aceleași surse au mai precizat că se fac cercetări, dar că „vor fi aplicate sancțiuni, din primele informații pe care le avem”. 

Un alt eveniment în desfășurare de 10 august este al comunității Declic, care a decis să plimbe un elefant roz prin fața instituțiilor publice din Capitală.

La ora redactării acestui text, mașina cu elefantul roz a fost oprită de mai mulți polițiști de la circulație. 

Comunitatea Declic, ai cărei membri au semnat petiţia ”Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august”, a decis să plimbe elefantul roz prin Capitală, prin fața Palatului Cotroceni, Palatului de Justiţie, Parchetului General, Ministerului Justiţiei, DIICOT, Ministerului de Interne şi prin Piața Victoriei. 

Curtea de Apel Bucureşti judecă, luni, chiar la doi ani de la protestele violente din Piaţa Victoriei, cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de şefii de atunci ai Jandarmeriei. Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.

Citește și: Se redeschide sau nu dosarul „10 August”? Ce va decide luni Curtea de Apel

Newsweek România a cerut puncte de vedere de la Poliția Capitalei și Jandarmerie, pe care le va publica îndată ce le va primi. 

În curs de actualizare 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te