A fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili în baza documentelor pe care aceştia le-au încărcat. De asemenea, va exista un calendar de depunere a documentelor în aplicaţie, pentru a garanta funcţionarea acesteia.
„AFM anunţă aprobarea Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2385/24.12.2021 privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Modificarea ghidului de finanţare are ca scop introducerea unei noi etape prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr 488/28.12.2021. Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de către instalatorii validaţi în perioada 29 decembrie 2021 - 04 ianuarie 2022”, a transmis, marţi seară, AFM.
Sursa citată a precizat că, după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice, potrivit news.ro.
„De asemenea, în cadrul procesului de evaluare şi potrivit prevederilor art. 22, alin. 8 din Ghidul de finanţare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM.
Citește și
Programul Casa Verde Fotovoltaice debutează în 22 decembrie, cu un buget de peste 263 milioane lei
Programul Casa Verde: zeci de ieșeni țepuiți de stat după ce au achitat avansuri consistente
Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări’.
Efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, îşi păstrează valabilitatea şi după această dată, pe toată perioada stării de alertă. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obţinerea unuia actualizat”, a mai transmis ANF.
O altă modificare importantă a ghidului de finanţare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei situaţiei de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acţiunile solicitanţilor şi instalatorilor validaţi. Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii.
Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanţilor în Program se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor şi încărcarea documentaţiilor în aplicaţia informatică.
Informaţii suplimentare:
Instrucţiuni de aplicare a articolului 18 “Modalitatea de înscriere şi rezervare a sumelor” din Ghidul de finanţare
1. În vederea constituirii listelor prevăzute la art. 18, alin. (3) din Ghidul de finanţare, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 1287/2018, cu modificările şi completările ulterioare, instalatorii validaţi identifică solicitanţii care au depus dosarul de finanţare şi analizează conformitatea documentelor depuse de aceştia cu prevederile art. 21 din acelaşi act normativ.
2. Doar pentru persoanele fizice care au depus documentele în condiţiile Ghidului de finanţare, instalatorii validaţi constituie liste cu solicitanţii eligibili conform tabelului de mai jos.
Nume / Prenume / CNP / Judeţul în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice / Regiunea în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice
Potrivit prevederilor art. 22, alin. 8 din Ghidul de finanţare, în cadrul procesului de evaluare a dosarelor de finanţare depuse de persoanele fizice, valabilitatea documentelor depuse de către acestea se va raporta la data transmiterii la AFM a listelor.
3. Listele prevăzute la punctul 2 se transmit, în format excel, prin e-mail la adresa listefotovoltaice@afm.ro, în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022. Nu se acceptă listele transmise în alte formate decât cel indicat în instrucţiuni.
4. În cazul în care AFM constată că nu a fost respectat formatul listelor, conform condiţiilor impuse de instrucţiuni, notifică instalatorul validat, iar acesta din urmă are posibilitatea, o singură dată, să remedieze situaţia în termenul indicat în notificare.
5. Pentru persoanele fizice care nu sunt incluse în lista prevăzută la punctul 2 nu se vor putea introduce în aplicaţia informatică dosarele de finanţare.
Pentru informaţii suplimentare privind mecanismul de punere în aplicare a prevederilor prezentei dispoziţii, instalatorii validaţi pot apela numărul de telefon 0725.225.539.