Rusia închide parțial robinetul conductei Caspice care aprovizionează și rafinăriile Rompetrol

DE Lidia Moise | Actualizat: 23.03.2022 - 13:44
Câmpuri petroiliere Uzen, Sursa: KazMunayGas site

Rusia a anunțat că fluxul de petrol transportat prin conducta Caspică se va reduce drastic, timp de două luni, pentru a „repara daunele provocate de furtună”. Conducta alimentează și rafinăriile Rompetrol.  Închiderea parțială a robinetului coincide cu vizita lui Biden în UE

SHARE

Exporturile de petrol din Rusia și Kazahstan prin conducta de transport țiței operată de Consorțiul Caspian Pipeline (CPC) ar putea scădea cu până la 1 milion de barili pe zi din cauza danelor avariate de furtună, a anunțat agenția rusă TASS, citându-l pe Pavel Sorokin, ministrul adjunct al Energiei al Rusiei.

"Dacă se confirmă daune – lucrările de reparare vor dura aproximativ 1,5-2 luni. Acesta este un interval de timp destul de serios și vedem că riscul ca livrările se se micșoreze cu aproximativ 1 mln de barili pe zi. Desigur, ne-am dori ca recuperarea să aibă loc imediat ce posibil deoarece acest lucru afectează companiile rusești, acest lucru afectează în special producția companiilor ruse din regiune. Prin urmare, ne vom strădui să rectificăm aceste consecințe potențial grave", a anunțat Sorokin într-un comunicat al ministerului Energiei, citat de TASS.

Conducta livrează aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, cantitate care reprezintă  1,2% din cererea globală de petrol, și va fi offline din cauza lucrărilor de reparații care pot dura aproximativ două luni.  

Replică politică

S-ar putea să existe pagube provocate de furtună, dar sunt daune de furtună bine programate din punct de vedere politic”, a spus Paul Donovan, economist șef al băncii elvețiene UBS.  Este o armonizare interesantă între decizia de a închide parțial un robinet de petrol care aproviziona Europa cu vizita președintelui Biden, care era de așteptat că va discuta cu omologii săi din UE posibilitatea de a impune sancțiuni asupra sectorului petrolier al Rusiei. Poate fi deci, cum sugerează Paul Donovan, un semnal al Moscovei că este pregătită să răspundă sancțiunilor occidentale folosind alte(orice) mijloace.  

Rompetrol, parțial afectat  

România ar putea fi afectată deoarece rafinăriile Rompetrol se aprovizionează prin această conductă.

Aprovizionarea cu țiței se realizează pe traseul zăcămintelor petrolifere din Kazahstan - porturile Novorossiysk și Midia de la Marea Neagră - parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia”, arăta Rompetrol într-o notă către investitorii la Bursa de Valori București.

KazMunayGas este acționar cu 19% al CPC - Caspian Pipeline Consortium, companie care operează conducta de transport țiței ce face legătura dintre zăcămintele din vestul Kazahstanului și portul de la Marea Neagră – Novorossiysk, Federația Rusă”, a informat Rompetrol.

Deocamdată însă rafinăria Petromidia are activitatea suspendată pentru lucrări de reprație, despre care compania spune că au fost programate înainte și nu au nicio legătură cu tensiunile create de Rusia.

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (KMGI), va sista activitatea operațională a rafinăriei Petromidia Năvodari, în perioada 11 martie – 3 aprilie, pentru realizarea unei revizii tehnologice programate... În toată această perioadă, compania va continua să își onoreze obligațiile contractuale, livrările de produse petroliere către clienți urmând a fi asigurate din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMGI. Oprirea tehnologică este o necesitate pentru buna funcționare a instalațiilor din rafinărie și face parte din strategia generală de Grup, prin care a fost stabilit un calendar precis de activități, cu revizii generale efectuate la interval de 4 ani și opriri tehnologice programate la un interval de 2 ani”, a informat Rompetrol printr-un comunicat publicat pe site-ul BVB.  

Ce treabă are Rusia cu conducta din Kazahstan?

Conducta transportă petrol din Kazahstan, dar se termină într-un port rusesc (deci acțiunea complică furnizarea globală de petrol fără a reduce neapărat aprovizionarea cu petrol rusesc)”, a explicat Paul Donovan.

În afară de această realitate, menționată și de comunicatul Rompetrol, că portul rusesc Novorossysk este un punct terminus al livrării petrolului către porturile europene, statul rus este cel mai mare acționar al CPC, controlând 24 % din acțiunile consorțiului care operează conducta. Ceilalți acționari sunt americanii de Chevron cu 15%, grupul american Exxon cu 7% și o societate mixtă între Rosneft, controlată de statul rus și britanicii de la Shell, care deține alte 7,5%.  

Deși conducta are parteneri din vest, pe Chevron, Exxon, și Shell, niciunul dintre aceștia nu a reușit să inspecteze instalațiile, potrivit analiștilor. „Rusia poate face foarte dificilă efectuarea reparațiilor, având în vedere provocările cu care se confruntă în prezent să-și vândă propriul petrol”,  arată  Financial Times, care citează un analist specializat în energie.      

Reacția pieței

Reducerea masivă a livrării de petrol către Europa ar putea accentua dificultățile aprovizionării globale cu energie, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei conducând deja la o criză a aprovizionării.  

Cotația petrolului Bret a urcat cu 2,24%, până la 118,1 dolari/baril, iar WTI s-a tranzacționat la 111,4 dolari/baril, în creștere cu 1,92%, la ora publicării acestui articol. Și petrolul rusesc s-a scumpit: cotația petrolului ESPO a urcat cu 0,61% până la 88,73 dolari/baril, iar cea a petrolului SOKOL a crescut cu 8,36% până la 97,38 dolari/baril.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te