Probabilitatea unor atentate teroriste în România, comise de populații musulmane radicalizate este destul de scăzută, însă vigilența maximă a autorităților rămâne un factor esențial.
România, printre cele mai sigure țări din lume în privința atentatelor teroriste
Nici în trecut, țara noastră nu a fost o țintă principală pentru astfel de evenimente. România este, mai degrabă, văzută ca o țară cu o atitudine neutră față de islam și valorile sale, astfel că nu se află în vizorul extremiștilor radicalizați care ridică probleme legate de acest aspect. Cu toate acestea, este foarte important ca serviciile de informații și autoritățile să fie în stare de alertă, deoarece incidente similare Franței, Belgiei sau Italiei pot surveni fără avertismente.
Comunitatea musulmană din România reprezintă o foarte mică minoritate, majoritatea dintre ei fiind comercianți sau studenți liniștiți care vin să studieze în universitățile românești.
Odată cu escaladarea conflictului din Israel, Franța a devenit din nou ținta atentatelor teroriste. Zilele trecute un profesor francez a fost ucis de un student rus cu origini musulmane care a strigat „Allahu Akbar", iar amenințările cu bombă la școli, lăcașuri de cult și aeroporturi au curs în valuri în Franța. Tot în cursul zilei de ieri, un bărbat care se ruga în limba arabă în fața unei sinagogi din Cannes, Franța, a scos un cuțit, a strigat „Allahu Akbar" și a atacat un bărbat care trecea prin zonă. De asemenea, nici "Capitala Europei", Bruxelles, nu a scăpat de un atac terorist în urmă cu două zile, când un bărbat a strigat „Allahu Akbar”, a scos o armă automată AK-47 și a tras la întâmplare în trecători, ucigând doi suedezi care mergeau să vadă un meci de fotbal.
Citeşte şi: Doi morți într-un atac armat la Bruxelles executat de un membru ISIS la meciul Belgia-Suedia
Aurel Cazacu, analist militar, sugerează că acțiunile teroriste care se petrec în Europa sunt coordonate și comandate atât de teroriștii Hamas, Hezbollah, ISIS sau Jihadul Islamic, cât și de Rusia, care are ca scop devierea atenției de la războiul pe care Putin îl duce în Ucraina. El argumentează că atacurile par a fi comise de indivizi manipulați, care primesc suport financiar și instrucțiuni precise.
Cazacu subliniază că în România, autoritățile sunt bine pregătite și că există instituții cu profesioniști dedicați prevenirii acestor situații. El subliniază că măsurile preventive și controlul strâns sunt cruciale în evitarea incidentelor, potrivit bursa.ro.
Ce înseamnă „Allahu Akbar” și de ce stigă așa teroriștii înainte de a comite un atentat?
"Allahu Akbar" este o expresie arabă ce înseamnă "Dumnezeu este mai mare". Această expresie este folosită de musulmani ca un angajament al lor față de credința islamică. În mod tradițional, fraza este recitată în timpul rugăciunilor și difuzată ca un apel la rugăciune de la moschei.
Citește și: Atac terorist la Cannes. Un bărbat a strigat „Allahu Akbar” și a atacat un trecător la întâmplare
Musulmanii o rostesc și în unison pentru a arăta aprobarea față de un vorbitor, similar modului în care creștinii folosesc "amin".
"Allahu Akbar este un mod de viață"
Dr. Hesham Hassaballa afirmă: "Allahu Akbar este mai mult decât o simplă frază, este un mod de viață. Aceasta înseamnă că Dumnezeu este mai mare decât orice altceva de pe Pământ - indiferent dacă este vorba de un tiran vicios care trage și ucide propriul său popor sau din propriile capricii și ispite malefice."
În mai multe țări musulmane, expresia este prezentă pe steagurile lor naționale, inclusiv în țări precum Irak, Iran și Afganistan.
De ce folosesc teroriștii expresia "Allahu Akbar"?
Mulți extremiști islamici au adoptat "Allahu Akbar" ca un strigăt de război. Există rapoarte despre jihadiști care rostesc această frază înainte de a comite acte de violență. Mai toți extremiștii islamici care au comis atentate teroriste, indiferent că au fost în Europa sau în alte colțuri ale lumii, au strigat această expresie înainte.
Acești extremiști, inclusiv cei care luptă pentru diferite grupuri radicale, pretind că comit atrocități în numele Islamului, deși majoritatea musulmanilor condamnă vehement astfel de acțiuni care nu au nicio legătură cu mântuirea sau iubirea față de divinitate.
Expresia a fost prima dată asociată cu terorismul în urma evenimentelor de la 11 septembrie. Un document găsit în bagajul unuia dintre cei implicați în atacurile de atunci conținea mesajul: "Strigați 'Allahu Akbar' deoarece acest lucru lovește frica în inimile necredincioșilor.