Mama și bebelușul, născut prin cezariană, la 15 decembrie 2017, vor rămâne în istoria medicală ca primii care au „folosit” cu succes un uter de la un donator decedat.
Puține, dar cu succes sunt nașterile care au avut loc în urma unui transplant de uter de la donatori pacienți vii. Acestea au fost înregistrate în Suedia și Statele Unite, mai exact 39 de transplanturi și 11 nașteri.
Deși au existat 10 transplanturi de uter de la donatori decedați în SUA, Republica Cehă și în Turcia, cel din Brazilia este primul care are ca rezultat un copil, potrivit New York Post.
Studiul, publicat în revista The Lancet, relatează povestea mamei înainte, în timpul transplantului și după naștere. Avea 32 de ani în momentul transplantului uterin, care a avut loc la Spitalul Clinic al Universității din Sao Paolo. Operația de transplantare a durat mai mult de 10 ore, la 20 septembrie 2016.
Uterul a fost donat de mama a trei copii, decedată de 45 de ani din cauza unei hemoragii subarahnoidă. Donatorul a fost ales pentru tipul de sânge, vârsta și numărul de nașteri.
Pacienta a fost căsătorită timp de cinci ani și a suferit de absența congenitală a uterului, ceea ce a făcut imposibil procesul de reproducere. Avea un ciclu cu patru luni înainte de transplant. După transplant, perioada de menstruație a revenit în 37 de zile. A primit embrioni transplantați la șapte luni după procedură, în aprilie 2017, și a rămas însărcinată.
Copilul s-a născut la vârsta de 36 de săptămâni, fără complicații. Uterul donat a fost îndepărtat de la pacientă, în timpul operației de cezariană.
La momentul redactării studiului, copilul are vârsta de 7 luni și crește normal. Autorii documentului au scris că „succesul extinde perspectivele de naștere în rândul femeilor cu probleme de infertilitate atribuite factorilor uterini".