MANIPULARE Presa de la Budapesta îl acuză pe Klaus Iohannis că instigă împotriva maghiarilor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 03.08.2020 - 11:13
Foto: Europa Fm

Publicația Magyar Hirlap suprainterpretează declarațiile făcute joi de președintele Klaus Iohannis, pe care le alătură forțat de o luare de poziție a unui deputat FIDESZ pe tema celor doi maghiari din Ținutul Secuiesc condamnați pentru terorism.

SHARE

“Afară cu ungurii din ţară!”. În opinia preşedintelui român Klaus Iohannis partidele majorităţii parlamentare, astfel social-democraţii şi UDMR, au provocat criza sanitară în mod intenţionat. Preşedintele şi-a prezentat cea mai proaspătă teorie conspirativă în declaraţia sa de presă de joi.

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a reacţionat în replică afirmând că, după ce guvernul şi şeful statului au pierdut lupta împotriva epidemiei, Iohannis şi-a pierdut şi capacitatea de a judeca (de altfel, joi au fost identificate 1.356 de noi persoane infectate), iar liderul UDMR Hunor Kelemen l-a numit pe preşedinte drept un robot care instigă la ură.

Între timp, lucrurile au evoluat şi în privinţa atacului neofascist asupra cimitirului din Valea Uzului, anume că, potrivit opiniei Parchetului din Moineşti, “Afară cu ungurii din ţară!” nu constituie o instigare. În plus, deputatul Fidesz István Bajkai a adus în cadrul informării sale de presă de vineri acuzaţii la adresa Bucureştiului privind deficitul în privinţa statului de drept, referindu-se la procesul condamnaţilor pentru terorism din Ţinutul Secuiesc, István Beke şi Zoltán Szőcs”, reiese din articolul din Magyar Hirlap, preluat de Rador.

Tribunalul Braşov a respins definitiv, la începutul lunii iunie, cererea de eliberare condiţionată a lui István Beke. Cererea de eliberare condiţionată a celuilalt bărbat din Târgu Secuiesc condamnat pentru terorism, Zoltán Szőcs, a fost respinsă de Judecătoria Braşov, pe 27 mai. István Beke şi Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism.

Referirea la UDMR din declarația președintelui Iohannis de joi, 30 iulie, conform site-ului oficial al Administrației Prezidențiale:

”Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele – și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te