Plafonarea tarifelor RCA, impusă în urmă cu un an în contextul instabilității pieței, expiră luni, 1 iulie.
Chiar dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și principalii asigurători susțin că nu sunt motive pentru creșteri spectaculoase, românii trebuie să se pregătească pentru scumpiri de până la 20% la polițele auto obligatorii.
Plafonarea tarifelor RCA expiră pe 1 iulie. Cat vor plăti șoferii români pentru asigurarea auto
„Nu sunt motive pentru creșteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor”, a declarat Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF, responsabil de sectorul asigurărilor, potrivit b1TV.
Totuși, estimările din piață contrazic optimismul oficialilor. Asigurătorii vorbesc despre scumpiri între 15% și 20%, ceea ce înseamnă că un șofer care plătea 1.000 de lei pentru RCA ar putea ajunge să achite 1.200 de lei după 1 iulie.
De la introducerea plafonării și până în prezent, prețurile RCA au crescut deja cu 18%, dintre care 6,8% reprezintă ajustarea tarifelor în funcție de inflație. În lipsa unei intervenții directe din partea autorităților, este de așteptat ca această tendință să continue.
Românii, loviți din toate direcțiile de scumpiri
Pe fondul măsurilor de austeritate, creșterii accizelor și scumpirii energiei, orice majorare suplimentară, fie ea și moderată, lovește puternic în puterea de cumpărare a românilor, mai ales pentru categoriile vulnerabile sau pentru cei care depind zilnic de mașină.
Cine sunt principalii asigurători RCA activi pe piață:
- Allianz-Țiriac Asigurări
- Asirom Vienna Insurance Group
- Eazy Asigurări
- Generali România
- Grawe România
- Groupama
- Omniasig Vienna Insurance Group
La aceștia se adaugă și două sucursale din UE care activează în România: Axeria IARD (Franța) și Hellas Direct (Grecia).
În schimb, compania bulgară Dallbog, care activa în regim transfrontalier, a fost suspendată de ASF și nu va mai putea emite polițe RCA începând cu 1 iulie 2025.
În 2024, valoarea totală a primelor brute subscrise pe segmentul RCA a fost de aproape 10 miliarde de lei, în creștere cu 7% față de anul anterior.