Câți bani cheltuie orașele din România pentru focurile de artificii de la Revelion 2022

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 31.12.2021 - 17:06
Câți bani cheltuie orașele din România pentru focurile de artificii de la Revelion 2022
Câți bani cheltuie orașele din România pentru focurile de artificii de la Revelion 2022

Omicron a anulat petrecerile de Revelion 2022 în majoritatea orașelor europene, dar și în unele orașe din România. Dar nu în toate. Unele nu au renunțat la focurile de artificii în ciuda amenințării valului 5 al pandemiei. Câți bani au costat acestea?

SHARE

Primăria Sectorului 3 cheltuie aproape 800.000 de lei cu petrecerea de Revelion din parcul IOR, singura organizată în Capitală. O parte din bani (250.000 de lei) merg pe un concert cu Carla’s Dreams și Puya. Iar jumătate de milion de lei, cea mai mare sumă alocată în România, merge pe un foc de artificii.

La revelionul „Speranță, din 3” vor cânta, începând cu 22:30, Carla’s Dreams, Puya și Manuel Riva. Recitalurile artiștilor Puya și Carla’s Dreams vor avea o durată de 40 de minute fiecare și vor avea loc pe scena care va fi amenajată la intrarea betonată din proximitatea statuii Calul Titanilor, potrivit Buletin.de.

Pe locul doi la suma alocată pentru un foc de artifcii de Revelion 2022 se află Constanța, unde Primăria va cheltui 300.000 de lei pentru a lumina cerul la miezul nopții. În plus, a mai plătit 115.000 de lei pentru concercul de pe Bulevardul Tomis. 

Un alt Revelion 2022 scump are loc la Baia Mare, unde autoritățile locale scot din buzunar aproape 135.000 de lei doar pentru jocul de artificii. Brașov achită 120.000 lei, iar Suceava 80.000 lei. La Brașov, vor fi lansate în total 7.104 de artificii, din patru locuri din oraş, fiecare cu câte cinci puncte de tragere, cu o durată de 8 minute.

Sume mai mici pentru spectacolul de lumini din noaptea dintre 2021 și 2022 au alocat Oradea (49.500 de lei), Târgu Mureș (25.000 de lei) sau Pitești (19.130 de lei), potrivit datelor din SEAP.

Focuri de artificii au loc și în orașe mici, precum Pașcani, unde Primăria a plătit 20.000 de lei.

Artificiile omoară păsările

Societatea Ornitologică din România, filiala Cluj, a avertizat că focurile de artificii de la Revelion afectează păsările, până la a le ucide. Apelul de a se renunța la această practică vine în contextul în care Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunțat la planul de a ține 4 spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, în zone verzi.

„Dacă tot ne punem etichetă de oraș smart și inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluții alternative, cât mai puțin nocive pentru oameni, animale și mediu. Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înțeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă.

Cetățuia, Parcul Iuliu Prodan din Cartierul Zorilor sau zona Iulius Mall, aflată în apropierea marelui spațiu verde pe care îl dorim a fi Parcul Est, sunt spații verzi importante atât pentru noi, oamenii, cât și pentru animalele sălbatice.

Aceste oaze de biodiversitate ar trebui protejate, nicidecum «bombardate», fie și pentru o scurtă perioadă de timp, pentru plăcerea noastră de câteva minute. Efectul acestor distracții asupra unora dintre noi și asupra animalelor, fie de companie, fie sălbatice, variază de la neplăcere la pierderea vieții”, a avertizat SOR Cluj.

Organizația a dat ca exemplu urmările dramatice ale utilizării petardelor și focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări au murit. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te