Ne pregătim să îi respingem pe ruși în Delta Dunării cu nave, scafandri și lansatoare de rachete

DE Adrian Costin | Actualizat: 29.03.2022 - 16:28
Ne pregătim să îi respingem pe ruși în Delta Dunării cu nave, scafandri și lansatoare de rachete Foto: mapn.ro/Mihai Egorov
Ne pregătim să îi respingem pe ruși în Delta Dunării cu nave, scafandri și lansatoare de rachete Foto: mapn.ro/Mihai Egorov

Peste 950 de militari acționează conform unui scenariu de respingere a unei agresiuni în Delta Dunării.

SHARE

Participă nave militare, dispozitive de lansare rachete de coastă, un elicopter, un detașament de scafandri și o companie de infanterie marină.

În total, peste 950 de militari își vor sincroniza acțiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României.

Citește și: Cum a plătit interlopul Oiță un asasin ca să-i ucidă partenerul ce nu voia să investească în cocaină

Forțele Navale Române anunță că desfășoară, concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două exerciții întrunite pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval, maritim și fluvial.

Citește și: Putin se lăuda că poate ocupa șase capitale europene, inclusiv Bucureștiul, în două zile

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții.

Din partea Forțelor Terestre, sunt prezente structuri de infanterie, de artilerie și logistice de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar și de la Batalionul 325 Artilerie Caracal.

Exercițiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, și Exercițiul „Danube Protector 22”, desfășurat pe Dunăre și în nordul Dobrogei, în zona lagunar-deltaică, fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forțele Navale și se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.

Evaluare pentru NATO


În timpul desfășurării Exercițiului „Tomis 22”, specialiștii de la Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale și de la Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” vor evalua pachetul de forțe navale ale României „Gata de acțiune” care va face parte din Forța de Răspuns a NATO în anul 2023 (NATO Response Force 23 - NRF 23).

Forțele Navale Române anunță că „își perfecționează constant abilitățile de a răspunde rapid și eficient la întregul spectru de amenințări din spațiul maritim și fluvial, având în vedere importanța strategică și contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre”.

România are doar o fregată armată

În momentul de față, România are doar o fregată pregătită de luptă, "Mărășești", construită în țară înainte de 1989 cu tehnică sovietică.

Celelalte două fregate "Regina Maria" și "Regele Ferdinand" nu sunt armate, iar contractul pentru modernizarea și echiparea acestora este încă blocat. 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te