Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Munții Apuseni, „El Dorado” de România? Asigura 25% din totalul producției mondiale de aur, în 1912

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.01.2024 - 17:48
Munții Apuseni, „El Dorado” de România? Asigura 25% din totalul producției mondiale de aur, în 1912 - Foto: Profimedia Images/ Colaj
Munții Apuseni, „El Dorado” de România? Asigura 25% din totalul producției mondiale de aur, în 1912 - Foto: Profimedia Images/ Colaj

Munții Apuseni, „El Dorado” de România? Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roşia Montană - Bucium, Baia de Arieş, Almaş - Stănija şi Brad - Săcărâmb care au livrat în decursul secolelor de exploatare zeci de tone de aur şi argint.

SHARE

Patrulaterul aurifer reprezintă o zonă în Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitat (imaginar) de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș și Zlatna. Acesta a livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint.

Munții Apuseni, „El Dorado” de România? Asigura 25% din totalul producției mondiale de aur, în 1912

Cea mai mare parte a exploatării aurului din România a fost realizată în Munții Apuseni. 

Partea de sud a acestor munți, denumită „patrulater aurifer” (delimitată de specialişti de oraşele Deva şi Brad din Hunedoara, respectiv Baia de Arieş şi Zlatna din Alba), este foarte bogată în depozite de aur.

Iniţial, un important geolog austriac, Fratisek Pošepný, care a studiat şi descris zona la mijlocul secolului al XIX-lea a denumit-o „triunghiul aurifer al Munţilor Apuseni”, stabilind o delimitare teritorială a arealelor unde se găseau cele mai bogate zăcăminte şi, totodată, cele mai importante exploatări:

Citește și: Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

„Acest patrulater aurifer era localizat de către specialistul amintit, astfel: înspre NV era delimitat de localitatea Hălmagiu la NE de Baia de Arieş, iar la Sud de Săcărâmb”.

Aceste depozite au fost principala sursă de aur pentru România. Se estimează că un număr de 1750 tone de aur au fost extrase din cele 60 de zăcăminte de aur cunoscute până acum.

Din punct de vedere al exploatării aurului, cele mai importante locații din „patrulaterul aurifer” sunt: Roșia Montană, Valea Tisei, Rovina, Cireșata, Colnic și Certej.

Estimările specialiştilor arată că în prezent, rezervele directe, care pot fi exploatate, sunt de circa 700 de tone de aur. În perimetrul Roşia Montană sunt aproximativ 300 de tone, la Rovina – aproximativ 200 de tone, iar la Certej – circa 120 de tone.

Citește și: Misterele muntelui cu formă de piramidă din România, de unde s-au extras tone de aur. Ce ascunde

Aurul este unul dintre primele metale utilizate de om. În natură, se găsește adesea într-o formă aproape pură, rămânând strălucitor și neoxidat timp de mii de ani.

Se estimează că aproximativ 150000 de tone de aur au fost extrase de pe Pământ până acum. La nivel mondial, aproximativ 2500 de tone sunt extrase în fiecare an.

„El Dorado” de România

Dovada extragerii aurului datează din epocile daco-romane și din Evul Mediu sunt o confirmare a tradiției miniere din zona din jurul orașului Brad.

În 1920, după Primul Război Mondial, minele Brad au fost preluate de compania minieră română „Mica”, care va deveni una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România în perioada interbelică.

Citește și: VIDEO Misteriosul trib antic care extrăgea aurul din Munții Apuseni. Ce au descoperit arheologii

Numeroase statistici indică o creștere rapidă a producției de aur fin, ajungând la 2832 kg în 1937.

Între 1920 și 1948, compania „Mica” a fost cea mai importantă companie producătoare de aur din România și, în același timp, a fost cea mai importantă companie de exploatare a metalelor din Europa Centrală și de Sud-Est.

Datorită resurselor uriașe de aur din Munții Apuseni, în anul 1912, conform statisticilor de atunci, din totalul producției mondiale de aur, aproape 25% era asigurată de aici, potrivit apuseni.info

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te