FOTO După trei ani în SUA, Sorina, fetița adoptată, a înflorit. Teoriile conspirației au eșuat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.06.2022 - 16:20
Sorina, împreună cu mama sa adoptivă, Ramona Săcărin, la New York/ Foto: Facebook/Azota Popescu

Sorina, fetița adoptată de familia Săcărin, împlinește 10 ani. De la plecarea ei în SUA, în urmă cu trei ani, viața i s-a schimbat fundamental în bine. Studiază pianul și vioara și este mai fericită ca niciodată.

SHARE

În 2019, Sorina Săcărin a împărțit opinia publică din România în două. Adopția ei a fost urmărită cu sufletul la gură. O parte din publicul din România „țineau” cu familia de români din SUA care erau părinții legali ai fetei, alții erau de partea asistentei maternale care o crescuse de câțiva ani la Baia de Aramă.

Acum Sorina locuiește la New York împreună cu părinții săi, George și Ramona Săcărin, și cu cei cei doi frați, Ava, de 12 ani, și Adam, de 5 ani. „Sorina a devenit imediat o parte din familie. S-a adaptat imediat la noua ei viață, unde a înțeles cât de important este să ai încredere în tine, să îți propui să realizezi ceva și să faci tot ce poți pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Este fericită și înflorește văzând cu ochii”, a declarat imediat după adopție mama sa adoptivă într-un interviu acordat Newsweek.

Azota Popescu, președinte al Asociației „Chatarsis” din Brașov, care se ocupă cu protecția drepturilor copilului și adopții, a publicat câteva fotografii pe Facebook cu Sorina, în care aceasta este foarte zâmbitoare. Pasionată de instrumente muzicale, fetița merge la o școală de muzică unde studiază pianul și vioara. A învățat să înoate, să meargă pe bicicletă, vorbește foarte bine limba engleză și, în general, s-a adaptat bine la noua ei viață.

Sorina Săcărin/ Foto: Facebook/Azota Popescu

Autoritățile din România, dar și cele din SUA monitorizează ceea ce se întâmplă cu Sorina în noua ei familie:„Monitorizarea post-adopție a decurs firesc, conform legii, un angajat al serviciului social de protecție ne vizitează la fiecare trei luni, pentru a verifica starea Sorinei de sănătate, adaptarea și integrarea ei în familie, școală și societate. Până acum, am avut patru astfel de vizite, iar rezultatele monitorizării sunt trimise autorităților române”, a declarat Ramona Săcărin.

Potrivit mamei sale, Sorina este sănătoasă și a făcut progrese foarte mari în ceea ce priveşte limba engleză.

Povestea tristă a Sorinei

Povestea Sorinei, fetița din Mehedinți, a început trist, asemenea miilor de copii abandonați în fiecare an de părinți în România. A fost părăsită de mama ei și a ajuns la un orfelinat. Când avea 1 an și 8 luni a fost preluată de o asistentă maternală, împreună cu o altă fetiță, Andreea. Cele două au trăit în familia Șămărat ca două surori.

În 2013, Direcția pentru Protecția Copilului Mehedinți au început procedura pentru a o declara pe Sorina adoptabilă. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANDPC), familia Mariana și Vasile Șămărăt la care fata se afla în asistență maternală, a declarat în scris că nu dorește să o adopte. În perioada următoare s-a încercat potrivirea Sorinei cu aproximativ 100 de familii, însă nu s-a reușit darea ei spre adopție.

Potrivit procedurilor în vigoare, fata a intrat pe lista copiilor greu adoptabili. Totuși, o familie de români care trăiește în Statele Unite ale Americii, Ramona și Gabriel Sacarin, și-a declarat interesul de a o înfia pe Sorina. Ei au urmat toți pașii legali cu privire la adopție, iar un judecător a hotărât ca fata să fie adoptată de familia Sacarin. Mai mult, potrivit ANPDC, familia din SUA s-a întâlnit de mai multe ori cu fetița înainte ca decizia judecătorească să fie definitivă.

Sorina Săcărin/ Foto: Facebook/Azota Popescu

Familia unde fata se afla în asistență maternală a refuzat să recunoască decizia judecătărească și să o lase pe Sorina să meargă la noua ei familie. În mai 2019, femeia care o avea pe fată în asistență a fost concediată, tocmai pentru că nu a respectat hotărârea instanței. Pe de altă parte, familia adoptatoare a depus plângere acuzând faptul că Sorina este sechestrată de asistenții maternali.

În data de 21 iunie 2019, fetița a trebuit să fie luată cu forța de la familia Șămărăt, cu ajutorul autorităților.

Nici după ce au luat-o din casa asistentei maternale, părinții adoptivi nu au putut pleca prea ușor acasă la New York pentru că la aeroport au fost supuși unui control foarte amănunțit și au pierdut avionul. În cele din urmă, au ajuns cu toții în America.

Presiuni imense și teorii ale conspirației

Toate aceste evenimente s-au desfășurat pe fondul unei presiuni foarte mari din partea mass-media și a publicului. O mulțime de teorii ale conspirației îi preziceau fetei o soartă sumbră pe meleaguri americane. Una dintre ele spunea că fetei urma să i se scoată organele pentru a fi donate copilului mai mic al familiei Săcărin care ar fi fost grav bolnav.

Citește și: 

VIDEO Două nave cu rachete de suprafață și trei submarine rusești, gata de atac în Marea Neagră

Șeful Statului Major Britanic: Armata Regatului Unit trebuie să fie pregătită să lupte în Europa

Potrivit Ramonei Săcărin a reieșit că situația stătea diferit: „Sorina avea o frică de autorități. În permanență, la Baia de Aramă, era învățată să aibă un anumit comportament față de angajații de la DGASPC, care erau cei ce urmau să <<o ia>>. Ne-a povestit frecvent cum, spre exemplu, asistenta maternală o învățase să toarne o cafea în capul doamnei psiholog; dar fata nu a făcut niciodată așa pentru că – zice ea – <<doamna aia chiar era drăguță>>.

Sorina a primit nenumărate corecții fizice cât a stat în familia de plasament. Ne-a povestit despre bătăi cu cureaua pe pielea goală, despre bătăi cu urzica și închisul într-o cameră. Tot ea ne-a povestit că familia fostei asistentei maternale o învăța ca, în cazul în care chiar ajunge la noi în America, să ne dea foc la casă și să fugă, să-i sune pe ei. A depășit toate astea, a înțeles că nimeni nu o va mai bate niciodată. Acum se bucură de o relație de familie stabilă, bazată pe încredere și iubire necondiționată”, a povestit femeia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te