Șeful statului a declarat că Italia este cel de-al doilea partener comercial al României, doar în prima jumătate a acestui an valoarea schimburilor fiind de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Este de apreciat faptul că se înregistrează o creştere remarcabilă a activităţii antreprenoriale a cetăţenilor români din Italia. Sunt zeci de mii de companii înfiinţate de români în Italia, cu activitate în diverse ramuri ale economiei italiene, precum construcţii, comerţ, industrie şi, sigur, diverse activităţi în servicii", a afirmat Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că se doreşte consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană din partea unor industrii precum cea auto, a maşinilor şi echipamentelor electrice şi automatizărilor, industria confecţiilor sau a mobilei.
„Ca întreprinzători, dumneavoastră cunoaşteţi cel mai bine faptul că mediul de afaceri are nevoie de un cadru legislativ eficient, de instituţii puternice, legi stabile şi predictibile. Deci, stabilitate şi predictibilitate. Din această perspectivă, este esenţială implicarea dumneavoastră în relaţia cu autorităţile publice şi clasa politică, lucru la fel de valabil în Italia, ca şi în România", a declarat şeful statului.
De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că este foarte important ca decidenţii politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun, precum stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă.
„Trebuie să depăşim gândirea naţionalist-izolaţionistă şi să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală. Şi aceste domenii de vârf, de tehnologii de mare actualitate, sunt primele unde se simte nevoia unei integrări mai profunde, unei colaborări mai intense.", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
46.600 de firme italiene în România
Președintele României a fost însoțit în vizita sa în Italia și de o delegație a oamenilor de afaceri, din care au făcut parte, printre alții, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și Marius Bostan, fondator al Repatriot.
„Italia deține primul loc ca număr de societăți comerciale străine înregistrate în România. La nivelul lunii octombrie a acestui an, datele oficiale indică 19.794 societăți active, cu capital italian, pe piața românească. De-a lungul celor 29 de ani, numărul companiilor italiene care au activat în România s-a ridicat la peste 46.600. Putem spune că acestea au fost adevărați ambasadori ai Italiei în România, demonstrând cum se poate face business în această țară. Îmi exprim speranța ca în viitor România și Italia să participe împreună la proiecte de anvergură, așa cum s-a întâmplat și în trecut, și daca tot suntem în sala ce poartă numele Pininfarina, mi-aș dori ca acesta să fie un semn pentru industria auto din Italia, în sensul de a se extinde către piața românească”, a declarat Mihai Daraban.