Guvernul aprobă proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

DE Edi Neagu | Actualizat: 09.06.2021 - 08:40
Angajații de la stat vor avea de ales între pensie și salariu. Foto: INQUAM/Octav Ganea

Guvernul urmează să aprobe și un proiect care prevede că persoanele care doresc să continue activitatea până la 70 de ani pot rămâne angajate, însă fără pensie. De asemenea, guvernul aprobă și un proiect de lege privind cooperarea cu Curtea Penală Internațională.

SHARE

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare în sistemul public de pensii în sensul acordării posibilităţii reîncadrării acestora până la vârsta de 70 de ani în instituţii publice, dar cu condiţia suspendării plăţii pensiei pe această perioadă.

"Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiţia suspendării plăţii pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Procurorii DIICOT vor clasa dosarul contra jurnaliștilor de la Newsweek și Libertatea

Pe agenda Executivului se află şi un proiect de lege privind cooperarea judiciară dintre România şi Curtea Penală Internaţională.

Aprobarea acordului militar cu SUA

"Legea de ratificare a Statutului de la Roma creează doar un cadru general pentru cooperarea cu Curtea Penală Internaţională, definind autoritatea centrală şi stabilind regimul lingvistic aplicabil. În perspectiva în care, în cursul unei anchete, Curtea are nevoie de cooperarea autorităţilor române, este necesară crearea cadrului legislativ pentru primirea şi soluţionarea unor astfel de cereri. Proiectul de act normativ preia principalele forme de cooperare prevăzute de Statut, instituind procedura aplicabilă pentru soluţionarea cererilor de cooperare judiciare prevăzute de acesta, precum şi pentru orice altă formă de asistenţă permisă de legea română, menită a facilita ancheta şi urmărirea penală a infracţiunilor de competenţa Curţii. A fost menţinută soluţia legislativă adoptată în legea de ratificare a Statutului de la Roma, prin desemnarea Ministerului Justiţiei ca autoritate centrală, elementul de noutate constând în reglementarea detaliată a atribuţiilor acestuia. Ministerul Justiţiei, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, acţionează pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiei generale a statului român de cooperare cu Curtea", se precizează în expunerea de motive de la proiect.


CITEȘTE ȘI: Irina Tănase susține că a primit amenințări cu moartea, ca Dragnea. N-a ieșit o lună din casă

În şedinţa de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de hotărâre care prevede aprobarea Acordului între Ministerul Apărării Naţionale din România, reprezentat prin Statul Major al Apărării, şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, reprezentat prin Comandamentul Central al SUA, privind statutul ofiţerilor de legătură, semnat la Tampa, la 5 februarie 2021 şi la Bucureşti, la 11 martie 2021, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te