„Cu privire la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel 'nu iau parte la confruntări', facem următoarele precizări: Afirmaţia este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene. Cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie - prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgenţă în România", se arată într-un comunicat al MApN.
Ministerul român al Apărării menţionează că "a comunicat cu maximă transparenţă situaţia acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autorităţile române a normelor legislative naţionale şi internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, fapt cunoscut, cu siguranţă, de reprezentanţii Federaţiei Ruse". Aeronava respectivă a fost returnată autorităţilor ucrainene, fără armament la bord, iar în prezent nu se mai află pe teritoriul României.
Potrivit MApN, şi situaţia celor 14 elicoptere ucrainene civile ajunse în România a fost comunicată "în mod transparent şi oportun".
"Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităţilor române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marţi, 8 martie, şi miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinaţia finală", se mai menţionează în comunicat.
Citește și: Rusia avertizează România să nu permită aterizarea avioanelor ucrainene. „E implicare în război”
Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor, acuzând România că a autorizat acest lucru, relatează Le Figaro şi msn.com.
„Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov, arată news.ro.
Citește și: Ciucă, despre ameninţarea Rusiei la adresa României: Vor să abată atenţia de la situația din Ucraina