Simion și Georgescu, care vor să ieșim din NATO, votați masiv în locurile unde cad dronele lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.07.2025 - 12:48
Simion și Georgescu, care vor să ieșim din NATO, votați masiv în locurile unde cad dronele lui Putin - Foto: Colaj Newsweek
Simion și Georgescu, care vor să ieșim din NATO, votați masiv în locurile unde cad dronele lui Putin - Foto: Colaj Newsweek
Simion și Georgescu, care vor să ieșim din NATO, votați masiv în locurile unde cad dronele lui Putin - Foto: AEP
Simion și Georgescu, care vor să ieșim din NATO, votați masiv în locurile unde cad dronele lui Putin - Foto: AEP

În timp ce Rusia intensifică atacurile la granița României, George Simion și Călin Georgescu, susținători ai ideii de ieșire din NATO și reorientare spre Moscova, au fost votați masiv în localitățile tulcene aflate sub amenințarea directă a dronelor rusești.

SHARE

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina se apropie tot mai mult de granițele României, odată cu tentativa regimului Vladimir Putin de a controla orașul Odesa, situat la doar câteva sute de kilometri de teritoriul românesc.

Simion și Georgescu, care vor să ieșim din NATO, votați masiv în locurile unde cad dronele lui Putin

În ultimele luni, atacurile cu drone asupra porturilor ucrainene Izmail și Reni – aflate pe malul Dunării – s-au intensificat semnificativ. Mai multe drone rusești au căzut deja pe teritoriul României, în special în zona județului Tulcea, în localități precum Ceatalchioi, Chilia Veche, Pardina sau Grindu.

În ciuda războiului aflat la câteva sute de metri, multe dintre localitățile românești de la granița cu Ucraina continuă să voteze candidați care admiră Rusia. 

Citește și: Atac rusesc cu drone la granița României. Tulcenii au resimțit exploziile din porturile ucrainene

Alegătorii din aceste localități au votat, la alegerile prezidențiale, în proporții covârșitoare, cu George Simion și Călin Georgescu – doi politicieni cunoscuți pentru pozițiile lor pro-ruse și pentru mesajele împotriva apartenenței României la NATO și Uniunea Europeană.

Călin Georgescu și George Simion - Foto: Profimedia images

Localități bombardate, dar dominate electoral de rusofili

Datele din turul prezidențial relevă un vot clar în favoarea liderului AUR. În localitatea Grindu, George Simion a obținut 74,33% din voturi. În Văcăreni a luat 58,5%, iar în Luncavița – 59,95%. La Isaccea, aflată la doar câțiva kilometri de zona atacurilor cu drone, Simion a obținut 55,73%.

De asemenea, în Somova – 56,06%, Ceatalchioi – 61,5%, Pardina – 70,18%, Chilia Veche – 61,87%, și CA Rosetti – 61,89%, toate în favoarea lui George Simion.

Citește și: Putin atacă zi și noapte Odesa, fortăreața Ucrainei de la Marea Neagră, aflată la 300 km de România

Acestea sunt exact localitățile din nordul județului Tulcea, unde, în repetate rânduri, s-au auzit și simțit exploziile provocate de dronele kamikaze ale Rusiei.

Paradoxal, mesajele anti-occidentale ale AUR și apelurile la „neutralitate” în conflictul ruso-ucrainean au avut succes în acele locuri unde agresiunea rusă este o realitate zilnică.

Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone la granița României. Mai multe locuințe și infrastructură civilă, avariate

Tulcea, excepția de la graniță

Singura excepție notabilă în zona de graniță este municipiul Tulcea, unde candidatul independent Nicușor Dan a câștigat la limită, cu 50,63%, în fața lui George Simion. Asta, deși județul Tulcea, în ansamblu, a înclinat serios balanța către AUR în primul tur.

Rusia, posibilă vecină directă cu România

O eventuală ocupare a regiunii Odesa de către forțele ruse ar aduce Rusia la granița terestră directă cu România, în zona Deltei Dunării.

Un astfel de scenariu ar spori dramatic riscurile de securitate pentru România, în special pentru comunitățile aflate în proximitatea graniței.

Cu toate acestea, simpatia față de mesajele proruse ale lui George Simion și Călin Georgescu nu pare diminuată. Ambii au susținut în repetate rânduri ieșirea României din NATO, reducerea prezenței americane și franceze în țară și o resetare a relațiilor cu Moscova.

De ce vrea Putin să pună „gheara” pe Odesa

Odesa este considerată ultima redută a Ucrainei la Marea Neagră. Cu trei porturi esențiale pentru exporturile de cereale și echipamente, orașul joacă un rol crucial în economia Ucrainei și în accesul său la piețele internaționale.

De aceea, armata rusă intensifică presiunea militară, considerând Odesa un obiectiv vital. Un al doilea obiectiv ar fi apropierea de România, Vladimir Putin nu și-a ascuns niciodată dorința de a reface fosta Uniune Sovietică, despre care a afirmat de mai multe ori că a fost „cel mai mare dezastru care i s-a întâmplat Rusiei”. Din noua structură a URSS ar urma să facă parte statele din fostul bloc sovietic, dar și statele care au fost „doar” sub influența imperiului sovietic, precum România.

Citește și: Atac masiv rusesc la "porțile României". Porturile Odesei de la Marea Neagră, sub asediul dronelor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenția asupra planurilor Moscovei: „Planul lui Putin este să cucerească Odesa și să ajungă la granița cu Moldova și România. Vrea să distrugă acest oraș frumos, așa cum a făcut cu multe altele din teritoriile ocupate.”

Oficialii ucraineni avertizează că Rusia pregătește un atac de amploare asupra orașului, într-o încercare de a forța o capitulare a Kievului. Rusia insistă că va accepta pacea doar în condițiile sale – ceea ce înseamnă, în termeni practici, cedarea teritoriilor ocupate, inclusiv Odesa.

Generalul american Wesley Clark, fost comandant al forțelor comune NATO, este convins că Putin vede capturarea Odesei nu doar ca o victorie tactică, ci ca pe un triumf strategic care poate fi prezentat ca sfârșitul ostilităților.

Citește și: Zelenski: Planul lui Putin este să cucerească Odesa și să ajungă la granița cu Moldova și România

Putin consideră Odesa „teritoriu rusesc”

Ambițiile lui Vladimir Putin pentru sudul Ucrainei nu sunt un secret. Liderul de la Kremlin a declarat în repetate rânduri că Odesa este „un teritoriu rusesc”, făcând trimitere la vechile granițe imperiale, până unde îi convine Rusiei în istorie.

Cucerirea orașului ar permite Rusiei să controleze complet litoralul ucrainean și să amenințe direct flancul estic al NATO, inclusiv România.

În acest context tensionat, Zelenski cere sprijin și garanții clare din partea aliaților occidentali: „Desigur, avem nevoie de protecție acum. Dar, mai mult decât atât, avem nevoie de garanții pe termen lung că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată.”

De la lansarea invaziei ruse, Odesa a fost frecvent ținta atacurilor aeriene și cu drone. În ultima săptămână, ofensiva rusă s-a concentrat tot mai puternic asupra orașului, semnalând o posibilă escaladare majoră în sudul Ucrainei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te