Fake news aruncat de rusofili, înaintea votului: Un bătrân omorât din cauza unei dispute politice

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.11.2019 - 13:54
Inquam Photos - Alberto Grosescu
Inquam Photos - Alberto Grosescu

Pro-rușii din România au aruncat, în mediul online, sâmbătă seară, un fake news, potrivit căruia un bătrân ar fi fost omorât în bătaie pentru că a spus că nu îl susține pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni.

SHARE

Sâmbătă seară a circulat în on line o știre conform căreia „după o discuție în contradictoriu despre votarea de duminică, un bătrân din județul Hunedoara a fost lovit în cap de vecinul său și lăsat să moară pe stradă”.

Inclusiv Agerpres a transmis inițial că un bărbat de 62 de ani, din oraşul Călan, a fost găsit mort în localitatea Dâncu Mare din judeţul Hunedoara, cu o lovitură în zona capului, din primele investigaţii poliţiştii stabilind că victima ar fi avut, în cursul serii de vineri spre sâmbătă, un conflict cu o altă persoană, la barul din sat.

Ulterior, primele rezultate au arătat că decesul nu ar fi avut legătură cu incidentul, potrivit Agerpres. „În urma rezultatelor necropsiei cu privire la moartea suspectă a bărbatului în vârstă de 62 de ani, găsit aseară (vineri seara - n.r.) în stare de inconştienţă, în localitatea Dâncu Mare, comuna Mărtineşti, s-a stabilit că decesul a survenit din cauze naturale, nefiind suspiciuni de comitere a niciunei infracţiuni. Poliţiştii continuă cercetările în ceea ce priveşte lămurirea tuturor aspectelor", a informat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, Carla Strujan.

După apariția acestei știri, care nu menționează care a fost subiectul conflictului, site-ul de propagandă al Kremlinului, Sputnik l-a legat de politică și de Iohannis.

Sputnik a rostogolit fake news-ul, citându-l pe ... Adrian Severin, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență, pe când era europarlamentar.  În anii 2010 și 2011, Severin le-a cerut 12.000 de euro unor jurnaliști de la „The Sunday Times”, care lucrau la o investigație sub acoperire, spunându-le că poate interveni pe lângă doi eurodeputați din Comisia Juridică și pe lângă un raportor, ca să introducă un amendament la o directivă a CE privind garantarea depozitelor bancare.

 

 

Ulterior, fake news-ul a fost preluat, pe Facebook, și de Iulian Capsali, ex-redactorul-șef al României libere, cunoscut pentru pozițiile sale pro-Kremlin. 

Citește și: EVZ și România liberă, sateliții Sputnik. Diversiunea se extinde

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, PSD a lansat mai multe fake news-uri: de la casca pe care ar fi purtat-o Klaus Iohannis la o conferință de presă cu jurnaliștii (lansată de primărița Bucureștiului, Gabriela Firea), la clonarea paginii ministrului de Finanțe și amenințarea diasporei cu impozite pe salarii ori mesaje de boicot din partea USR-PLUS. 

Citește și: Intoxicare PSD prin intermediul lui Vadim Tudor, despre Iohannis

Fake News PSD: Au clonat pagina ministrului de Finanțe și amenință diaspora cu impozite pe salarii

Un nou val de fake news răspândit de PSD pe Facebook îndeamnă la boicot în turul 2

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te