Dosarul de cadre al președintelui Academiei: a primit funcții politice comuniste încă din liceu

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.09.2020 - 22:27
Ioan Aurel Pop. Foto pagina sa de Facebook

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a avut funcții politice în structurile comuniste încă de când era elev, după cum reiese din dosarul său de cadre, de dinainte de 1989, publicat pe Facebook de subprefectul de Cluj. În UTC, Pop a fost primit încă din 1969.

SHARE

Toți membrii Partidului Comunist din România aveau, înainte de 1989, un dosar de cadre care conținea, practic, toată viața titularului, de la biografie, date despre familie, proprietăți, deplasări în străinătate (unde era cazul) până la caracterizări de la colegi, subalterni sau superiori.

Cele obișnuite erau la nivelul intreprinderilor, în schimb de cei mai importanți membri ai PCR sau de cei care urmau să fie numiți pe functii se ocupa comitetul de partid de la nivelul județului.

Nimeni nu putea urca scara socială fără un „dosar curat”. 

Actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a fost primit în Uniunea Tineretului Comunist în 1969, o organizație politcă a regimului. Apoi, încă din liceu a început să primească funcții politice în cadrul UTC.

„În liceu, un an a fost secretar al al organizației pe clasă, doi ani membru al comitetului UTC pe liceu și un an membru în Consiliul Județean al Elevilor. (...)

Ca student, pe lângă interesul deosebit ce l-a manifestat în pregătirea lui, a desfășurat și o susținută activitate obștească. A fost secretar al ASC (Asociația Studenților Comuniști - n.r.), vicepreședinte pentru probleme politico-ideologice în Consiliul UASC pe Universitate, reprezentant al studenților în Consiliul profesoral al facultății”, reiese din dosarul de cadre al academicianului. 

Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști (UASC) era cea mai importantă organizație comunistă de organizare a studenților. „De la mijlocul anilor '50, Partidul Muncitoresc Român devine interesat de mobilizarea mediului universitar, responsabilii din PMR şi UTM fiind nemulţumiţi din cauza apolitismului studenţilor. În vederea remedierii acestei situaţii au fost create asociaţiile studenţeşti. Preşedinte al comitetului de organizare a Asociaţiilor studenţeşti a fost desemnat Ion Iliescu. În anul 1957, acesta va deveni preşedinte al nou formatei Uniuni a Asociaţiilor Studenţeşti din România”, se arată în volumul „Fond Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist”, aflat la Arhivele Naționale. 

„A continuat să desfășoare o susținută activitate obștească în cadrul ASC, în 1984 fiind ales președinte al Consiliului UASC pe Universitate. Din 1984, este membru al biroului comitetului de partid pe universitate, iar din 1985, secretar al Consiliului UASC pe Centrul Universitar. (...) Considerăm că din punct de vedere al încrederii politice corespunde”, se mai arată în dosarul de cadre al lui Ioan Aurel Pop, într-un document întocmit în 1985.

 

 

Uniunea Tineretului Comunist a fost cea mai importantă pepinieră de cadre a Partidului Comunist Român. Primul secretar...

Publicată de Zoltán Györke pe Duminică, 6 septembrie 2020

 

Ioan Aurel Pop, „mai util pe linie de partid”

Istoricul Mădălin Hodor a explicat, pentru Newsweek România, că dosarul de cadre al președintelui Academiei Române este unul obișnuit pentru membrii Partidului Comunist Român. Dar, în cazul lui Ioan Aurel Pop este faptul că documentele sunt relevante pentru că arată ascensiunea sa, încă de tânăr, pe linie politică în cadrul regimului Ceaușescu. 

„Nu este un dosar de cadre deosebit. Este tipic. Arată doar că Ioan Aurel Pop a fost urcat în sistem de mic. Pe linie de partid. Asta e prima parte. A doua este cea prin care a ajuns pe listele Securității”, a arătat Mădălin Hodor.

Istoricul, cercetător la Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat în 2018 o listă cu peste două sute de nume care apar într-un tabel al colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti.

Unele sunt cunoscute publicului larg și active în spațiul public, cum ar fi Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, Cornel Nistorescu, ziarist, sau sociologul Dorel Abraham.

În dreptul actualului președinte al Academiei Române apărea scris un „NU”, mențiune care a fost folosită de apărătoriii acestuia pentru a susține că de fapt a fost respins de către Securitate. 
 
Mădălin Hodor afirmă acum că dosarul de cadre explică de ce a existat acel „NU”.
 
„Explică și acel NU pe care au bătut moneda detractorii listelor. Ioan Aurel Pop era mai util pe linie oficială de partid decât pe linie de Securitate”, a menționat istoricul, pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te