Avionul închiriat de statul român pentru vizita în Japonia a președintelui Klaus Iohannis a făcut o escală la Sibiu.
Șeful statului s-a deplasat în Asia alături de soția sa, Carmen, cu un avion Boeing 737-900ER(BBJ) Global Jet, cu o capacitate de numai 19 pasageri, potrivit Boarding Pass.
Cum arată avionul de lux folosit de Iohannis pentru vizita în Japonia
Cu această aeronavă, președintele a călătorit pe ruta București - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023.
Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Tokyo de premierul japonez Shinzo Abe
Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan), mai scrie Boarding Pass.
Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku și Tokyo a avut o durată de nouă ore, mai arată sursa citată.
De ce a mers Iohannis în Asia
Preşedintele este în vizită oficială în Japonia în perioada 6 - 8 martie. Klaus Iohanni are întrevederi cu împăratul Japoniei, Naruhito, cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei.
Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială în Japonia şi în Republica Singapore
Vizita oficială în Japonia include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.
„Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către preşedintele României şi prim-ministrul Japoniei a Declaraţiei comune de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia.
Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier nipon Shinzo Abe, de la Bucureşti.
Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud”, transmite Administrația prezidențială.
Aceasta este prima vizită la nivel de preşedinte al României în Japonia în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale.
"Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional.
Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde", mai informează Administraţia Prezidenţială.